ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Καύσωνας στην Αθήνα

Κόκκινο έχει χτυπήσει ο υδράργυρος σήµερα και η ζέστη θα συνεχιστεί και αύριο, καθώς θερµοκρασίες άνω των 40 βαθµών Κελσίου θα πλήξουν πολλές περιοχές της χώρας, ενώ από την Παρασκευή θα ξεκινήσει µικρή πτώση.

Τα αποµεινάρια του καύσωνα που έπληξε τη Δυτική Ευρώπη την περασµένη εβδοµάδα φτάνουν σήµερα στη χώρα µας και φέρνουν θερµοκρασίες οι οποίες θα ξεπεράσουν τους 40 βαθµούς σε πολλές περιοχές της χώρας. 

Ο καύσωνας αναµένεται να διαρκέσει έως και αύριο. Στη συνέχεια ο καιρός θα φτιάξει, καθώς θερµοκρασία θα σηµειώσει πτώση αλλά και τις επόµενες ηµέρες -συµπεριλαµβανοµένης της Κυριακής των εκλογών- θα κυµανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Οι µετεωρολόγοι εξηγούν ότι οι θερµές αέριες µάζες που έφεραν τον σφοδρό καύσωνα στη Δυτική Ευρώπη µετακινήθηκαν ανατολικά και επηρεάζουν πλέον τα Βαλκάνια, αν και όχι µε την ίδια ένταση. 

Η Ελλάδα θα γλιτώσει τα χειρότερα λόγω της ευεργετικής επίδρασης των βοριάδων, οι οποίοι θα εξασθενήσουν, αλλά θα έχουν ικανή ένταση για να κρατήσουν τη θερµοκρασία σε σχετικά ανεκτά επίπεδα. Όπως δείχνουν τα µετεωρολογικά στοιχεία, σήµερα οι εστίες του καύσωνα θα είναι η Θεσσαλία, η Μακεδονία και η Θράκη, όπου το θερµόµετρο θα φτάσει στα επίπεδα των 39-40 βαθµών Κελσίου.

Οριακά καλύτερη θα είναι η κατάσταση στην Αττική, την Αιτωλοακαρνανία και την Ανατολική Πελοπόννησο. Η αυριανή µέρα θα είναι κατά τι χειρότερη, καθώς στη Θεσσαλία ο υδράργυρος αναµένεται να ανέβει στους 41 βαθµούς, ενώ στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Στερεά Ελλάδα δεν αναµένεται να πέσει κάτω από τα επίπεδα των 39-40 βαθµών. 

Οι θερµοκρασίες αυτές αναµένεται να συνοδευθούν από καταιγίδες στα βόρεια ηπειρωτικά. Την Παρασκευή οι µέγιστες θερµοκρασίες θα βρίσκονται στα επίπεδα των 38-39 βαθµών και θα διατηρηθούν σε αυτά για όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Αναλυτικές οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσµού από το κύµα καύσωνα εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), που συµβουλεύει την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και την παραµονή σε σκιασµένους και δροσερούς χώρους. 

Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιµοποιείται καπέλο ή άλλο κάλυµµα του κεφαλιού. Τα ρούχα θα πρέπει να είναι κατά προτίµηση λεπτά, βαµβακερά, ευρύχωρα και ανοιχτόχρωµα.

Οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τη σωµατική κόπωση και τις εργασίες στο ύπαιθρο τις θερµές ώρες της ηµέρας, να πίνουν δροσερό νερό ή φυσικούς χυµούς και να αποφεύγουν τα σακχαρούχα και ανθρακούχα ποτά. Θα πρέπει να τρώνε ελαφρά φαγητά χωρίς αλάτι και λίπος και να αποφεύγουν τα οινοπνευµατώδη ποτά. Επίσης θα πρέπει να κάνουν δροσερά ντους.

Οι πολίτες που λαµβάνουν φαρµακευτική αγωγή - και ιδίως όσοι λαµβάνουν διουρητικά, ηρεµιστικά, αντιυπερτασικά, αντιισταµινικά, β’ αναστολείς κ.ά.- πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή µε τον γιατρό τους. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και όσοι πάσχουν από νοσήµατα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήµατος, οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς, οι αλκοολικοί, καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαριά νοσήµατα.

Κάθε πολίτης θα πρέπει να επικοινωνήσει µε γιατρό ή τις υγειονοµικές Αρχές εάν εµφανίσει το παραµικρό σύµπτωµα το οποίο ενδεχοµένως είναι αποτέλεσµα των καιρικών συνθηκών, όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συµπεριφοράς, ναυτία, εµετούς, κράµπες κ.λπ.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Καύσωνας στην Αθήνα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">