ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ντροπή ο συντηρητισμός αναχρονιστικών ατραπών και παρελάσεων

Αποτελεί μνημείο υποκρισίας το κυνήγι μαγισσών εναντίον των δέκα κοριτσιών που εκφράστηκαν με τον δικό τους τρόπο στην παρέλαση της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας. Αρνούνται οι ετερόκλητοι διώκτες τους έστω και να διαβάσουν προσεκτικά τα λόγια τους στο κείμενο που οι ίδιες έστειλαν χθες στην «Εφ.Συν.».

Θα ανακάλυπταν, ίσως, πόσο βαθιά και ουσιαστικά τιμούν και εκείνες τους ήρωες του πολέμου. «Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια» έγραψαν.

Και αλίμονο αν έμπαιναν οι Ελληνες του 1940 στα καλούπια που ήθελαν οι ντόπιες εξουσίες της εποχής εκείνης. Ακόμα θα χαιρετούσαν ναζιστικά τα παιδιά μας, όπως στη Νεολαία Μεταξά. Δυστυχώς, όμως, τα παιδιά μας ακόμα παρελαύνουν, όπως φασιστικά είχε επιβάλει το ίδιο καθεστώς της 4ης Αυγούστου.

Στις νεαρές ηθοποιούς που αμφισβήτησαν τον… θεσμό των παρελάσεων είδε ο δήμαρχος Γιάννης Βούρος «γελοία υποκείμενα» που αμαύρωσαν τη γιορτή του. Θλιβερή σύμπτωση το γεγονός ότι υπήρξε και ο ίδιος ηθοποιός, υπηρέτης δηλαδή της τέχνης που ποιεί ήθος, που ψυχαγωγεί, που, από την αρχαιότητα ακόμα, σαρκάζει και διακωμωδεί, χωρίς να υπολογίζει ποια εξουσία έχει απέναντί της.

Συνηθισμένος πια ο ίδιος περισσότερο να υπηρετεί την τέχνη στις ποδοσφαιρικές φιέστες των χορηγών του δήμου, που δεν σηκώνουν αμφισβήτηση και παρατράγουδα, προανήγγειλε «ταυτοποίηση» και διώξεις σε βάρος τους.

Εξοργίζονται όμως επιλεκτικά. Και ο δήμαρχος και η υφυπουργός Παιδείας και οι μόνιμοι υπερπατριώτες. Προφανώς δεν χάλασε η γιορτή τους ούτε στην Κατερίνη, όπου οι μαθητές παρέλασαν με ιαχές υπέρ του εθνικιστή Κατσίφα, ούτε στο Κερατσίνι όπου τα… στρατιωτάκια ήταν ντυμένα με εμφανίσεις του Ολυμπιακού.

Αυτά επιτρέπονται μάλλον. Επιτρέπονται όταν κάποιοι αισθάνονται πως η γιορτή τούς ανήκει. Οταν ανάγουν τη σημαία σε λάφυρο των αρίστων, όταν παρουσιάζουν κρίσεις αλλεργίας στο παραμικρό ψήγμα αμφισβήτησης.

Ξεχνούν όμως πως η γιορτή ανήκει στον λαό και ως τέτοια την υπερασπίζεται. Αλλοτε με πανό και συνθήματα, άλλοτε με γύρισμα της πλάτης προς τους επισήμους και άλλοτε με τα «ανόητα βήματα» των Monty Python.


Φίλης: Σε συνέντευξή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι υπάρχει ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και κυνήγι μαγισσών. «Δεν είναι δυνατό με αφορμή το περιστατικό στο περιθώριο μιας παρέλασης, να ξεσηκώνεται αυτό το κύμα πατριδοκάπηλης εκδίκησης. Τι λέει το κείμενο αυτών των κοριτσιών; Ότι ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία δεν μπορεί να μπει σε καλούπια, είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει! Αυτό είναι το νόημα της παρέμβασης. Τα κορίτσια μάλιστα, δεν την παρεμπόδισαν, δεν τη διέλυσαν. Μια περφόρμανς έκαναν, στο άκρο της. Πολλές φορές οι παρελάσεις έχουν αλλάξει χαρακτήρα. Έχουν μετατραπεί σε διαδηλώσεις. για παράδειγμα» τόνισε ο πρώην υπουργός.
Παράλληλα, όπως είπε, του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι δεν ακούστηκαν αντίστοιχα σχόλια για τη δήλωση βουλευτή της ΝΔ να μη συμμετέχουν οι Ρομά στις παρελάσεις, επειδή δεν έχουν βάρος στην εθνική συνείδηση. «Ξεχνάει βέβαια ο κύριος αυτός, τα ναζιστικά κρεματόρια στα οποία βρήκαν φρικτό θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά. Όπως επίσης δεν ακούω κανένα σχόλιο για το ότι μαθητές παρέλασαν με στολές του Ολυμπιακού σε δήμο του Πειραιά. Ή ότι παρέλασαν νέα παιδιά σε πόλη της Μακεδονίας, φωνάζοντας "Κατσίφα ζεις εσύ μας οδηγείς". Υπάρχει θέμα με την παρέλαση. Είναι κατάλοιπο άλλων εποχών. 
Η κατάργησή τους όμως -που δεν είμαι κατά της κατάργησης- δεν μπορεί να υλοποιηθεί από τα πάνω, με διοικητικά μέτρα, αλλά πρέπει να συνειδητοποιηθεί από τις τοπικές κοινωνίες και τους γονείς, επειδή δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στη διαμόρφωση του πατριωτισμού των παιδιών» κατέληξε ο κ. Φίλης.
Σημείωση του Γιάννη Κουρδομένου: Τείνω να συμφωνήσω με τον τέως υπουργό , αν και επί της ουσίας διαφωνούμε ... διότι έχουν κλείσει μόλις τριάντα χρόνια στα οποία δηλώνω δημόσια να καταργηθούν οι παρελάσεις , και κάθε φορά βρίσκω απέναντί μου ακραία στοιχεία τα οποία πρεσβεύουν την συντήρηση , τον αναχρονισμό , και μια λαϊκίστικη τήρηση ορισμένων «παραδόσεων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αδράνησε την περίοδο 2014 - 2019

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάργησε τις παρελάσεις , αν και γνωρίζεται ότι μέχρι το 2014 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ''δήλωναν παρόν'' στις παρελάσεις με πανό υπέρ της κατάργησής τους. 

Πως απέτυχε η κυβέρνηση - εξουσία - πέντε ετών να γυρίσει πραγματικά την σελίδα στο τόπο μας ; Ασφαλώς το ''πάντρεμα'' μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαμόρφωσε όρους συντηρητικής διακυβέρνησης. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ , την περίοδο 2014 - 2019 δεν προασπίστηκαν , στον βαθμό που απαιτούσαν οι περιστάσεις , ώστε να υπάρξουν προοδευτικές κοινωνικές τομές - μεταρρυθμίσεις. Οι ΑΝΕΛ επέδρασαν ώστε η συντήρηση να παραμείνει σε πλειάδα από τομείς της χώρας μας.
Αποτελεί αστεϊσμό , και μάλιστα ακραίας έκφανσης , να τιμωρήσουν τα κορίτσια για μια αθρόα πράξη η οποία είναι ο αυτούσιος ριζοσπαστισμός σε όσα στερεότυπα και κλισέ αναπαράγονται τηρώντας κανόνες στρατιωτικού τύπου.
Η κοινωνία μας στο σύνολό της δεν αποτελείται από μισθοφόρους , ούτε από στρατιωτικούς , και οφείλει να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όσα θεσπίστηκαν για πρώτη φορά επί χούντας Μεταξά και τα επανέφερε η χούντα της μαύρης επταετίας 1967 - 1974.

Ο Δήμαρχος , Γιάννης Βούρος , χρησιμοποίησε ακραία ρητορική αποκαλώντας γελοία υποκείμενα τις μαθήτριες , και τον καλούμε να διαβάσει προσεκτικά το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε.

Για πολλοστή φορά γνωρίζω εκ' προοιμίου ότι η τοποθέτησή μου θα ενοχλήσει ορισμένους , όμως οι πάγιες θέσεις μας δεν μεταβάλλονται στο πέρασμα του χρόνου. 

Τέλος , σε πόσες χώρες της Ε.Ε στην οποία ανήκει η χώρα μας ισχύουν και γίνονται  μαθητικές παρελάσεις στρατιωτικού τύπου ;
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ντροπή ο συντηρητισμός αναχρονιστικών ατραπών και παρελάσεων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb