ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Η επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ δεν επηρεάζει τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις

Η επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ δεν επηρεάζει τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις που βρίσκονται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στο θέμα της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που έδωσε, σήμερα, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Σχετικά με την συνάντηση Ερντογάν- Τραμπ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως δεν είναι κάτι που επηρεάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, γιατί όπως επισήμανε, «αυτές βρίσκονται στο υψηλότερο και ανώτερο σημείο που έχουν βρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες».

«Είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει συμπεριφερθεί ως ο διεθνής ταραξίας στην περιοχή», τόνισε και συμπλήρωσε πως «όταν το έθεσα στον Τούρκο ομόλογο μου στη Θεσσαλονίκη, χθες, έλαβα την απάντηση “τα βλέπουμε λάθος” και ανταπάντησα πως δεν τα βλέπουμε λάθος, γιατί δεν πρόκειται για μια ελληνική θέση, αλλά για μια θέση της ΕΕ». 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η ΕΕ της επέβαλε κυρώσεις για την παραβατική συμπεριφορά της στην κυπριακή ΑΟΖ, την οποία έχει παραβιάσει με τις παράνομες γεωτρήσεις. «Είναι σίγουρο πως η Τουρκία δεν είναι ένας εύκολος γείτονας. Εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε μια σταθερή θέση στα εθνικά μας θέματα και να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους συνεννόησης σε μια σειρά από θέματα που δεν αγγίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά ορίζουν τις μεταξύ μας οικονομικές, εμπορικές και άλλες σχέσεις, όπως για παράδειγμα το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Σμύρνης- Θεσσαλονίκης», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε πως δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα διμερές μεταξύ Ελλάδος Τουρκίας, αλλά για ευρωπαϊκό, αφού οι απειλές που εκτοξεύονται, δεν εκτοξεύονται απέναντι στην Ελλάδα, αλλά ενάντια στις Βρυξέλλες και την ΕΕ σήμερα. «Ουδέποτε ακούσαμε τον πρόεδρο Ερντογάν να λέει “θα πλημμυρίσουμε την Ελλάδα”, αλλά “θα πλημμυρίσω την Ευρώπη” που είναι μια ευθεία απειλή απέναντι στην ΕΕ», τόνισε.

Σχετικά με την Διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε πως η διαδικασία έχει «ελληνική σφραγίδα» και ότι η ένταξη όλων των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ αποτελεί στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη, από το 2003. Μήνυμα για τη σημασία της συνέχισης της ενταξιακής πορείας τους θα στείλει, άλλωστε, και η Σύνοδος όλων των βαλκανικών χωρών, που η ελληνική πλευρά παίρνει την πρωτοβουλία να συγκαλέσει εντός του έτους.

Αναφορικά με τις σχέσεις της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι αυτό που ζήτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός από τον ομόλογό του στην κατ’ ιδίαν συζήτησή τους χθες στη Θεσσαλονίκη, ήταν μια ξεκάθαρη στάση στήριξης τουλάχιστον στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που έχει λειτουργικά και ουσιαστικά ελαττώματα.

Τέλος, χαρακτήρισε το νέο εμπορικό σήμα των μακεδονικών προϊόντων μια γενναία πρωτοβουλία, για να αποκτήσουν τα ελληνικά προϊόντα ενιαία ταυτότητα και να καμφθεί η προσπάθεια καπήλευσης του μακεδονικού ονόματος από τη γειτονική πλευρά.

Σημείωση του Γ.Κ: Μήπως απαιτείτε να φύγουμε και εμείς από τη Γλυφάδα και να δηλώσουμε έδρα τα Δυτικά προάστια Αττικής , διότι ενδεχομένως μπορεί να αλλάξει κάτι ριζικά ;

Όπως ανέφερα προχθές σε επίπεδο γειτονιάς , στην Άνω Γλυφάδα , δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα για εμάς όσο παραμένουμε στην Άνω Γλυφάδα , ενώ στον αντίποδα , συνάντησα τυχαία στα βόρεια προάστια δημοσιογράφο ο οποίος ανέφερε ότι αναλαμβάνει νέα εκπομπή στην Ε.Ρ.Τ, δεδομένου ότι άλλαξε η κυβέρνηση , άλλαξαν και ορισμένα στελέχη της διοικήσεως !
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Η επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ δεν επηρεάζει τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">