ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Financial Times: Αναστροφή υπέρ του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προώθησε ένα μέτρο μέσω του κοινοβουλίου το οποίο φαίνεται να ανατρέπει την προσήλωση της Ελλάδας σε διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Μια τροποποίηση του ποινικού κώδικα της χώρας, η οποία εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, προβλέπει για τους ανθρώπους που είναι ύποπτοι ποινικής απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες να ανακτήσουν περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει από το δικαστήριο, εάν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών.

Συνήθως χρειάζονται τρία έως πέντε χρόνια στην Ελλάδα για να περάσει η ποινική υπόθεση από προκαταρκτική έρευνα σε ακροαματική διαδικασία, σύμφωνα με τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ η διαδικασία προσφυγής μπορεί να πάρει εξίσου μεγάλη διάρκεια πολλών ετών.

Η τροποποίηση, η οποία ήταν μέρος ενός νέου νόμου που επικαιροποιεί τον ποινικό κώδικα, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει.

Σύμφωνα με την ομάδα εργασίας για τη χρηματοοικονομική δράση, ο παγκόσμιος οργανισμός παρακολούθησης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ο Greco, ο οργανισμός παρακολούθησης της καταπολέμησης της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα μετρητά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ποινικής έρευνας πρέπει να παραμείνουν ''παγωμένα'' μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δικαστικές διαδικασίες.

Ο Κώστας Τσιάρας, υπουργός Δικαιοσύνης, υπέβαλε την τροπολογία στα πρακτικά της Τετάρτης , το πρωί πριν από την τελική σύνοδο της συζήτησης για το νέο νόμο , χωρίς να δώσει νομική εξήγηση γιατί η Ελλάδα αλλάζει το προηγούμενο νομικό πλαίσιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπέβαλε γραπτή ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα. «Γιατί επιλέξατε να επιδείξετε την επιείκεια σε εγκληματίες με άσχημη θητεία σε υψηλό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους κοντά στην εξουσία για προσωπικό κέρδος; "

Ανάμεσα σε όσους θέλουν να επωφεληθούν από αυτή την κίνηση είναι δεκάδες Έλληνες πλοιοκτήτες, εξέχοντες επιχειρηματίες , καθώς και πρώην τραπεζίτες που διερευνά η δικαιοσύνη για παραβίαση εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ''πάγωσαν'' μεταξύ δύο και επτά ετών, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο.

Η κίνηση της κυβέρνησης εξέπληξε τους Έλληνες δικηγόρους και τους δικαστές, καθώς το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει το δικαστικό σύστημα, ειδικά στα τμήματα που ασχολούνται με τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα, μετά τις εκλογές του Ιούλιου.

"Υπάρχει κάτι περισσότερο από ένα θέμα το οποίο διακυβεύεται εδώ. . . Η Ελλάδα είναι τώρα πιο πιθανό να αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω στους διεθνείς δείκτες για το ποια είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα, με επιπτώσεις στο επενδυτικό ενδιαφέρον », δήλωσε ένας μεγαλοδικηγόρος της Αθήνας ο οποίος αρνήθηκε να δημοσιοποιηθεί το όνομά του.

Η τροπολογία απαιτεί την ίδρυση δικαστικών επιτροπών στην Ελλάδα οι οποίες θα εξετάσουν σχεδόν 900 υποθέσεις εικαζόμενης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εντός των επόμενων τριών μηνών και θα αποφασίσει ποιο από αυτά δικαιολογεί την παράταση του παγώματος περιουσιακών στοιχείων για άλλους 18 μήνες.

Ένας υπάλληλος της ελληνικής υπηρεσίας καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος όσων περιουσιακών στοιχείων έχουν παγώσει τα τελευταία τρία χρόνια, ύψους 1,2 δισ. Ευρώ,  πρέπει πιθανότατα να επιστραφούν.

"Είναι απίθανο οι επιτροπές να είναι σε θέση να εντοπίσουν πολλά περιουσιακά στοιχεία τα οποία ήταν προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας, δεδομένων των περιορισμών του χρόνου", δήλωσε αξιωματούχος της * FATF και παράλληλα προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα: "Εάν μια χώρα περάσει έναν νόμο που απαιτεί τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες , ή την τρομοκρατία , να αποδεσμευτούν αυτομάτως αφού παγώσουν για συγκεκριμένη περίοδο, αλλά πριν από μια οριστική δικαστική απόφαση, τότε η FATF θα ανησυχεί περισσότερο. "

Financial Times

Θανάσης Κουκάκης


κύριος φορέας δημιουργίας κανόνων διεθνούς δικαίου κατά του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος

Σημείωση του Γ.K: Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο , όμως , πολλές φορές υφίστανται αρκετές ανομίες , οι οποίες δεν αποδίδουν ούτε μια δεκάρα , αντιθέτως , αυτές οι ''ανομίες'' ζημιώνουν σε μεγάλο βαθμό όσους τις διαπράττουν.

ΥΓ: Δεδομένου ότι είδαμε ένα twitt Παπαδημούλη , ο οποίος αναφέρει ότι κανένα media δεν θα δημοσιοποιήσει το εν λόγω θέμα , εμείς ως κοινωνικό media το δημοσιοποιήσαμε. Οι Συριζαίοι/ες οι οποίοι/ες ενισχύθηκαν από το κόμμα τη περίοδο 2014 - 2019 , με θεσμικές θέσεις και παχυλούς μισθούς , τι πράττουν επί του παρόντος ;
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Financial Times: Αναστροφή υπέρ του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb