ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ο Ν. Παπαδάκης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος

Ο Ν. Παπαδάκης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος - Με συντριπτική πλειοψηφία είπε “όχι” το Περιφερειακό Συμβούλιο

"Καταστροφή του περιβάλλοντος χωρίς κανένα όφελος για τους πολίτες"

Ψήφισμα στήριξης στον αγώνα των δημοτικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού για την ακύρωση των εργασιών εγκατάστασης 19 ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος, ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στην πρόσφατη συνεδρίασή του.

Ο επικεφαλής της παράταξης "Αττική – Πράσινη Περιφέρεια" και εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νίκος Παπαδάκης με δήλωσή του εξηγεί τους λόγους που η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και στο Πάνειο όρος αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας δεν έχουν τίποτα το "πράσινο" αντίθετα επιβαρύνουν το περιβαλον και τις τσέπες των πολιτών.


Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Παπαδάκη έχει ως εξής: «Oι βασικοί κανόνες ότι «οι ανεμογεννήτριες πρέπει να σέβονται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και για να είναι οικολογική η παραγωγή ενέργειας από μια ανεμογεννήτρια θα πρέπει η παραγόμενη ενέργεια να αφορά μόνο την οικεία περιοχή παραγωγής» δεν τηρούνται ούτε για το Πάνειο Όρος, ούτε για τις περιοχές της Τήνου, της Άνδρου, των Αγράφων και άλλων περιοχών της Ελλάδος.

Μελετώντας τις οικονομικές συμφωνίες για αυτές τις περιπτώσεις βγάζει κάποιος εύκολα το συμπέρασμα ότι καταστρέφουμε το περιβάλλον χωρίς κανένα περιβαλλοντικό ή οικονομικό όφελος για τους πολίτες, παρά μόνο για τους «επενδυτές». Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει σταθερή εγγυημένη τιμή για όλες τις ΑΠΕ, υψηλότερη 25% και άνω, της τιμής του ΔΕΣΜΗΕ και προτεραιότητα στην απορρόφηση όλης της παραγόμενης ενέργειας από το δημόσιο διασφαλίζοντας υψηλά ποσοστά κέρδους στους «επενδυτές», ενώ οι πολίτες επιβαρυνόμαστε όλοι το τέλος των ΑΠΕ και η απόδοση τους δεν μειώνει στο ελάχιστο την τιμή στον καταναλωτή για να έχει φθηνότερο ρεύμα.
Το αντίθετο συμβαίνει.

Και βέβαια όπως επανειλημμένα επισημαίνουμε από το Πράσινο Κίνημα, το κόστος, η ενέργεια και οι πόροι που σπαταλιούνται για την εγκατάστασή τους είναι μεγαλύτερα από την ενεργειακή απόδοσή τους.
Δεν υπάρχει, λοιπόν, τίποτα το “πράσινο” σε όλο αυτό.

Μόνο οικονομικό όφελος για συγκεκριμένους. Επειδή στα θέματα του περιβάλλοντος δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο το τώρα, θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι τα προγράμματα δε δεσμεύουν τους επενδυτές να απεγκαταστήσουν και να ανακυκλώσουν τις ανεμογεννήτριες όταν “λήξουν”, παρότι τα υλικά τους δεν είναι πλήρως ανακυκλώσιμα.

Η Αττική - Πράσινη Περιφέρεια στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα των τοπικών κοινωνιών για να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στις ΒΑΠΕ (Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) που ετοιμάζουν και στο Πάνειο Όρος που είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 1995, ενώ τμήμα του βουνού κάηκε το καλοκαίρι του 2007, αλλά την άνοιξη του 2009 πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη αναδάσωση.

Στηρίζουμε τον αγώνα των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και των ομόφωνων αποφάσεων των δημοτικών τους συμβουλίων για την αποφυγή μίας ακόμα καταστροφικής επιλογής για το περιβάλλον και υπερθεματίζουμε τα αιτήματα και το σχετικό ψήφισμα της Περιφέρειας Αττικής.»

Σημείωση του Γ.WEB: Σε έτερες χώρες, στις οποίες βλέπουμε χιλιάδες στρέμματα γεμάτα με ανεμογεννήτριες τι ακριβός ισχύει ; Στρέφονται κατά της ωφέλειάς τους ;

Ενδεικτικά το δεύτερο τρίμηνο του 2017 οι ΗΠΑ διαθέτουν πλέον 84.405 μεγαβάτ εγκατεστημένης χωρητικότητας αιολικής ενέργειας, αρκετά για να τροφοδοτήσουν 25 εκατομμύρια νοικοκυριά και διπλάσια από ό, τι το 2010. 

Αυτό είναι το αποτέλεσμα για χαμηλότερες χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος από αποδοτικότερους στροβίλους.

Οι κρατικοί νόμοι απαιτούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πολλών κρατών να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο χάρτης δείχνει τα αιολικά πάρκα να εξαπλώνονται γρήγορα στις ΗΠΑ
Με βασικό δεδομένο ό,τι έχουν γεμίσει με αιολικά πάρκα μέχρι και τις θάλασσες μήπως δεν έχουν επίγνωση της ωφελείας τους ;


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο Ν. Παπαδάκης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb