ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων

Κίνητρα μέσω επιδοτήσεων για την αγορά ηλεκτρικών ΙΧ, ταξί, δικύκλων και ποδηλάτων παρουσίασαν  οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Μεταφορών, κ. κ. Κωστής Χατζηδάκης και Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Γλυφάδα web: Ένα ζήτημα το οποίο είχαμε θέσει πριν από αρκετές δεκαετίες, τα ηλεκτρικά οχήματα, υλοποιείται επί του παρόντος. Το βασικό ερώτημα που τίθεται από τη δική μας πλευρά είναι: Το 2014 που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την διακυβέρνηση της χώρας , πλην των τοπικών κομματαρχών , για τους οποίους αγνοούμε πλήρως τι είχαν προτάξει ως προτάσεις , όμως βρέθηκαν σε θεσμικές έμμισθες θέσεις , για όλους εμάς που σε ανύποπτο χρόνο είχαμε συγκεκριμένες προτάσεις ποια ήταν τα πεπραγμένα τους ; Μάλλον δόθηκε περισσότερο του δέοντος έμφαση στους πετρελαιάδες.

Ασφαλώς στις ανακοινώσεις δεν αναφέρετε το ελάχιστο, για όσους διαθέτουν την ικανότητα να κατασκευάσουν - ανακατασκευάσουν - μια ηλεκτρική μηχανή, είτε ποδήλατο, είτε ακόμα ένα αυτοκίνητο.

Τι επιδότηση θα δίνεται για αγορά μοτέρ, μπαταριών, κ.α υλικών για κατασκευή ενός οχήματος ; Το αναφέρουμε διότι σε έτερες χώρες ισχύει το εν λόγω καθεστώς, και όσοι διαθέτουν την ικανότητα μπορούν να κατασκευάσουν , ( κυρίως ανακατασκευή από συμβατικό βενζινοκίνητο σε ηλεκτρικό ), ένα όχημα το οποίο στη συνέχεια λαμβάνει άδεια κυκλοφορίας.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο Υπουργός ο κ. Χατζηδάκης είπε, «Τα κίνητρα για τα Ι.Χ. είναι ένα ποσό που θα φτάνει μέχρι τις 5.500 ευρώ και θα είναι περίπου στο 15% της λιανικής τιμής του αυτοκινήτου προ φόρων. Προβλέπεται χωριστή ενίσχυση έως 400 ευρώ εάν κάποιος θέλει να αγοράσει φορτιστή, άρα 6.000 ευρώ αθροιστικά»

Ηλεκτρικά σκούτερ

Για τα σκούτερ (δίκυκλα) η ενίσχυση θα φτάνει στο 20% της λιανικής τιμής προ φόρων, με «πλαφόν» τα 800 ευρώ

Ηλεκτρικά ποδήλατα

Για τα ηλεκτρικά ποδήλατα η ενίσχυση είναι σημαντικότερη σηματοδοτώντας το ουσιαστικό άνοιγμα στους ποδηλάτες και τους ποδηλατοδρόμους. Θα φτάνει το 40%, με «οροφή» πάλι τα 800 ευρώ, μια σημαντική στήριξη εάν ληφθεί υπόψη ότι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο σήμερα κάνει 1.700-1.800 ευρώ. 

Προβλέπεται επίσης μπόνους απόσυρσης 1.000 ευρώ για την απόσυρση παλαιού συμβατικού αυτοκινήτου και 400 ευρώ για την απόσυρση δικύκλου.

Για το θέμα των φορολογικών κινήτρων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε ότι ήδη στο φορολογικό νόμο του υπουργείου του 2019 υπάρχει μια πρώτη δέσμη κινήτρων για την ηλεκτροκίνηση, που προφανώς εξακολουθούν να ισχύουν και εμπλουτίζονται με καινούρια, με έμφαση κυρίως στις εταιρείες, για να αγοράσουν αυτοκίνητα για τους υπαλλήλους τους. «Εκεί έχεις μια κρίσιμη μάζα, καθώς όταν απευθύνεσαι σε εταιρίες οι οποίες θα πάρουν 10-20 εταιρικά αυτοκίνητα αμέσως δημιουργείς αγορά». Τόνισε επίσης ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν θα προστίθεται στα τεκμήρια του ιδιώτη και ότι «Με τον συνδυασμό του οικολογικού μπόνους και των φορολογικών κινήτρων θα έχουμε μια έκπτωση στην τιμή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου της τάξεως του 25%.

Πέραν των οικονομικών – φορολογικών κινήτρων ο υπουργός αναφέρθηκε στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την εγκατάσταση φορτιστών, δίνοντας το σχετικό χρονοδιάγραμμα τόσο για το Εθνικό οδικό δίκτυο, όσο και για τους Δήμους, ενώ αποσαφήνισε και τι θα ισχύει για τους «οικιακούς» φορτιστές σε νέες και παλαιές κατοικίες.

Φορτιστές 

«Δίνουμε προτεραιότητα στα κεντρικά σημεία, δηλαδή πλατείες, λιμάνια, αεροδρόμια. Μέχρι το τέλος του 2021 οι εθνικές οδοί, οι βασικοί οδικοί άξονες της χώρας θα έχουν καλυφθεί πλήρως από φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2021 οι δήμοι υποχρεούνται να χωροθετήσουν εντός των ορίων της ευθύνης τους τα σημεία για τους φορτιστές. Οι εταιρίες εισαγωγής αυτοκίνητων δεσμεύονται να λειτουργήσουν άμεσα 1200 σημεία εξυπηρέτησης, δηλαδή φορτιστές. Και παράλληλα δεσμεύονται έως το τέλος του έτους να έχουν εκπαιδεύσει το προσωπικό τους στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία από αυτές, έτσι ώστε το 70% των εξουσιοδοτημένων συνεργείων των εταιριών να έχει κάλυψη για αυτούς που θέλουν να πάνε το ηλεκτρικό τους αυτοκίνητο.

Παράλληλα, προβλέπουμε ότι στα νέα κτίρια τα οποία θα κατασκευάζονται θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για να εγκατασταθούν φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Για τα παλιά σπίτια θα ισχύσουν οι ρυθμίσεις που ισχύουν για το φυσικό αέριο, δηλαδή δεν θα χρειάζεται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">