ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα ;

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι παντού. Βοηθά στην οδήγηση του αυτοκινήτου σας, αναγνωρίζει το πρόσωπό σας στο σημείο ελέγχου του αεροδρομίου, ερμηνεύει τις αξονικές σας αξονικές τομογραφίες, διαβάζει το βιογραφικό σας, εντοπίζει τις αλληλεπιδράσεις σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ακόμη καθαρίζει το χαλί σας. 

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη καταπατά κάθε πτυχή της ζωής μας, οι άνθρωποι παρακολουθούν με ένα μείγμα γοητείας, σύγχυσης και φόβου το μέλλον.

Η ανατροπή της ανθρωπότητας από την τεχνητή νοημοσύνη AI είναι φόβος λαϊκής κουλτούρας, από το "I, Robot" του Isaac Asimov έως τις ταινίες "Terminator" και το "The Matrix". 

Μερικοί μελετητές εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες. Ο φιλόσοφος της Οξφόρδης Νικ Μποστρόμ ανησυχεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα περισσότερο ακόμα και από την κλιματική αλλαγή,  και ο ιστορικός με τις μεγαλύτερες πωλήσεις Yuval Noah Harari προειδοποιεί ότι η ιστορία του αύριο μπορεί να ανήκει στη λατρεία του Dataism, στην οποία η ανθρωπότητα συγχωνεύεται πρόθυμα με τη ροή των πληροφοριών που ελέγχονται από τεχνητά συστήματα. 

Αλλά στην πραγματικότητα, αυτά τα σενάρια δεν βρίσκονται πουθενά. Σε μια κριτική αξιολόγηση της τεχνητής νοημοσύνης, οι γνωστικοί επιστήμονες και οι επιστήμονες υπολογιστών Gary Marcus και Ernest Davies καταδεικνύουν ότι η κατάσταση της AI εξακολουθεί να απέχει πολύ από την πραγματική νοημοσύνη. 

Όταν της ζητήθηκε να παράσχει μια λίστα με εστιατόρια που δεν είναι McDonald's, η Siri εξακολουθεί να βάζει μια λίστα με τοπικά εστιατόρια McDonald's. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να αποτύχει να αναγνωρίσει γνωστά αντικείμενα σε άγνωστα περιβάλλοντα (ένα μωρό στον αυτοκινητόδρομο) ή να διαχωρίσει συσχετισμούς από αιτίες. 

Εν ολίγοις, το AI εξακολουθεί να στερείται «κοινής λογικής». Αυτό δεν αποτελεί καλό σημάδι για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης. Εάν το Tesla δεν μπορεί να αποφύγει αξιόπιστα ένα άγνωστο εμπόδιο στο δρόμο, είναι δύσκολο να καταλάβετε πώς θα έπαιρνε την πρωτοβουλία το όχημα. 

Μην κάνετε λάθος - η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί πολλούς πραγματικούς κινδύνους για εμάς: για την προσωπική μας ιδιωτικότητα και ασφάλεια, για τη δημοκρατία μας και για το μέλλον της οικονομίας. 

Αυτοί είναι όλοι πολύ καλοί λόγοι για να το παρακολουθήσετε προσεκτικά ξανά και ξανά.  Οι προηγούμενες τεχνολογικές επαναστάσεις - από ατμό, ηλεκτρισμό, ατομική ενέργεια ή CRISPR - έχουν δημιουργήσει παρόμοιες προκλήσεις. 

Ωστόσο, κατά τη δημοφιλή άποψη, ο κίνδυνος της τεχνητής νοημοσύνης είναι μεγαλύτερος από αυτούς και διαφορετικού είδους. Φυσικά, οι περισσότεροι σύγχρονοι ενήλικες γνωρίζουν ότι η σκέψη εμφανίζεται στον φυσικό εγκέφαλο. 

Η ασυνείδητη διαισθητική ψυχολογία μας μας κάνει να πιστεύουμε ότι η σκέψη είναι απαλλαγμένη από τους φυσικούς περιορισμούς στην ύλη. Οι εκτενείς ψυχολογικές δοκιμές δείχνουν ότι αυτό ισχύει για άτομα σε όλα τα είδη κοινωνιών. 

Ο ψυχολόγος Paul Bloom προτείνει ότι διαισθητικά, όλοι οι άνθρωποι είναι δυαδιστές, πιστεύοντας ότι το μυαλό και η ύλη είναι εντελώς ξεχωριστά. Το AI παραβιάζει αυτή την πεποίθηση. 

Οι Siri και Roomba είναι τεχνητά αντικείμενα, αλλά παρουσιάζουν κάποια από την ίδια ευφυή συμπεριφορά που συνήθως αποδίδουμε στα έμβρυα. Οι πράξεις τους, όπως και οι δικές μας, ωθούνται από τις πληροφορίες (σκέψη), αλλά η σκέψη τους προκύπτει από πυρίτιο, μέταλλο, πλαστικό.

# Ο Iris Berent, καθηγητής ψυχολογίας στο Northeastern University, είναι συγγραφέας του «The Blind Storyteller: How We Reason about Human Nature».

ΓΛΥΦΑΔΑ WEB: Σε λαϊκίστικες παραφιλολογίες εμείς δεν απαντάμε. Η τεχνητή νοημοσύνη πάντα θα είναι τεχνητή, όμως στο πλήρωμα του χρόνου, όταν θα οδηγηθεί σε άρτιο επίπεδο, θα παρακάμπτονται χιλιάδες λαμογιές επιτήδειων, και κυρίως των κουτοπόνηρων. 

Ορισμένους μπορεί να τους ενοχλεί ιδιαίτερα ό,τι η τεχνητή νοημοσύνη σε ορισμένους τομείς βοηθά κατά της εύκολης τέλεσης εγκληματικών πράξεων. 

Ενδεικτικά: Είναι προτιμότερο να έχεις μια απλή κλειδαριά που παραβιάζεται εύκολα, η να διαθέτεις μια κλειδαριά ΑΙ με ανιχνευτή δακτυλικού αποτυπώματος καθώς και αναγνώριση της κόρης του οφθαλμού σου, ώστε να κοιμάσαι ήσυχος ;

 Από τον Σεπτέμβριο θα διαπιστώσετε τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα ; Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">