ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Θάνος Μικρούτσικος – 28 Δεκεμβρίου 2019

Θάνος Μικρούτσικος – 28 Δεκεμβρίου 2019

Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947 και σε μικρή ηλικία ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του, στη συνέχεια σπούδασε στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα συνέχισε και ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές, πιάνο, θεωρία, αρμονία, αντίστιξη, φούγκα, με τον συνθέτη Γιάννη Παπαϊωάννου. Η μουσική του πορεία ξεκινάει με μελοποιήσεις ποιημάτων του Καρυωτάκη το 1969 και το 1972 με ερμηνεύτρια τη Μαρίζα Κωχ.  Από το 1975 μέχρι και το 1978 παρουσιάζει μία σειρά δίσκων, χαρακτηριστικοί ενός στρατευμένου δημιουργού, όπως «Πολιτικά τραγούδια», «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Φουέντε Οβεχούνα», «Τροπάρια για Φονιάδες» και «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ», μελοποιώντας Ναζίμ Χικμέτ, Βολφ Μπήρμαν, Γιάννη Ρίτσο, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Μάνο Ελευθερίου, Μανόλη Αναγνωστάκη,  Μπέρτολτ Μπρεχτ, Λόπε Δε Βέγα και άλλους. Σταθμός στην πορεία του υπήρξε ο δίσκος «Σταυρός του Νότου» (1979) σε ποίηση του Νίκου Καββαδία. Μελοποίησε ποίηση μεταξύ άλλων του  Άλκη Αλκαίου, Κώστα Τριπολίτη και Κωνσταντίνου Καβάφη. Ο Μικρούτσικος συνεργάστηκε επίσης με κορυφαίους ερμηνευτές και ερμηνεύτριες όπως η Μαρία Δημητριάδη, η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιάννης Κούτρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και πολλοί άλλοι.  Ο Μικρούτσικος ασχολήθηκε με το έντεχνο ελληνικό τραγούδι, μελοποίησε παραμύθια, συνέθεσε πειραματική, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου και όπερα, αλλά έγραψε και μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έδωσε συναυλίες σε όλο τον κόσμο, τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ, συνεργάστηκε με ξένους συνθέτες και η διαδρομή του στην ελληνική μουσική έχει συνδεθεί με μία σταθερή και διαρκή θετική επιρροή στη μορφή του ελληνικού τραγουδιού φέροντας στοιχεία σε αυτό από τη δυτικοευρωπαϊκή μουσική παράδοση αλλά και την πειραματική μουσική. Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε από τη ζωή στις 28 Δεκεμβρίου 2019. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τον μεγάλο Έλληνα μουσικό και συνθέτη παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΡΟΒΑ

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ

(video)

Η εκπομπή «ΠΡΟΒΑ» της Λιλάντας Λυκιαρδοπούλου φιλοξενεί και παρουσιάζει συνθέτες και τραγουδιστές που προσέφεραν με το έργο τους στην εξέλιξη του νέου ελληνικού τραγουδιού. Σε αυτό το επεισόδιο έχει καλεσμένο της το συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Μιλούν για το προσωπικό του ύφος στη σύνθεση, τις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις που διακρίνονται στην μουσική παράδοση της ανατολικής και της δυτικής Ελλάδας, ενώ ο Θ. Μικρούτσικος δεν παραλείπει να αναφερθεί στο δυναμικό χαρακτήρα της ελληνικής μουσικής παράδοσης, όταν εκείνη ενσωματώνει στοιχεία από το διεθνή ήχο. Ο Θάνος Μικρούτσικος αναφέρεται στη ζωή και στο έργο του, στις μουσικές του σπουδές, στην επιρροή μεγάλων Ελλήνων συνθετών όπως οι Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Μίκης Θεοδωράκης και στις προσωπικές του επιρροές από διαφορετικά μουσικά είδη όπως η τζαζ, ροκ, η πειραματική και η κλασσική μουσική. Μάλιστα ο ίδιος αστειεύεται αναφορικά με τις επιρροές που ο ίδιος δέχθηκε και εξηγεί ότι η περίοδος της λογοκρισίας κατά τη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών τον ωφέλησε, γιατί τα περισσότερα τραγούδια που έγραψε εκείνη την περίοδο, τα οποία δεν εκδόθηκαν ποτέ, ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό μιμητικά της μουσικής του Θεοδωράκη.

Μια μπάντα μουσικών, οι αδερφοί Χάρης και Πάνος Κατσιμίχα και η Χάρις Αλεξίου αποδίδουν μαζί με το συνθέτη δημιουργίες του και κατά τη διάρκεια της εκπομπής ερμηνεύονται τα τραγούδια: «Θεσσαλονίκη» ποίηση Ν. Καββαδια, «Κuro Siwo» ποίηση Ν. Καββαδία, «Οι Ακροβάτες» στίχοι Κ. Τριπολίτη, «Θα Σε Υπερασπιστώ» στίχοι Κ. Τριπολίτη, «Πένθιμο Μπλουζ» στίχοι Κ. Τριπολίτη, «Η Αγάπη Είναι Ζάλη» στίχοι Α. Μικρούτσικου, «Ερωτικό» στίχοι Α. Αλκαίου, «Το Μαχαίρι» ποίηση Ν. Καββαδία, «Ο Γενάρης Του 1904» ποίηση Κ. Καβαφη, «Επτά Νάνοι» ποίηση Ν. Καββαδία.

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ζερβάκης

Έτος παραγωγής: 1987

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 25/4/1987

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/thanos-mikroytsikos-28-dekemvrioy-2019/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Θάνος Μικρούτσικος – 28 Δεκεμβρίου 2019 Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">