ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μ. Κομνηνάκα: “Να βοηθηθούν τώρα οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου στην αντιμετώπιση του καταρροϊκού”

Μ. Κομνηνάκα: “Να βοηθηθούν τώρα οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου στην αντιμετώπιση του καταρροϊκού”

Ερώτηση για τη διασπορά του καταρροϊκόυ πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες της Λέσβου και την βοήθεια που χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι, κατέθεσε στη Βουλή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.

Όπως σημειώνει «ο καταρροϊκός πυρετός και συγκεκριμένα ο ορότυπος 4 παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο νησί της Λέσβου, καθώς έχει γίνει διασπορά σε πολλές διαφορετικές περιοχές του νησιού, όπως είναι ο Μεσότοπος, τα Παράκοιλα, η Καλλονή και ο Μανταμάδος. Ήδη υπάρχει απώλεια ζώων, με πολλούς κτηνοτρόφους να είναι σε απόγνωση και  «ξεχασμένοι» από Περιφερειακή Διοίκηση και Κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι είναι ανενημέρωτοι από τους επίσημους κρατικούς φορείς, παλεύουν μόνοι τους για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση”.

Η Βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει ότι, “το συγκεκριμένο νόσημα προσβάλει τις εκτροφές και προκαλεί μεγάλη μείωση στην παραγωγή, ωστόσο καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για την καταγραφή της και την αποζημίωση του χαμένου εισοδήματος. Ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει την ασθένεια και το πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων και δεν περιλαμβάνει σχετική δαπάνη εκτός της προβλεπόμενης αποζημίωσης μόνο για τα ζώα που θανατώνονται ύστερα από έγκριση της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Παράλληλα, ο υποχρεωτικός σταβλισμός των κοπαδιών στις ζώνες ελέγχου έχει σαν αποτέλεσμα την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των αιγοπροβατοτρόφων για ζωοτροφές”.

“Την ίδια ώρα – τονίζει – είναι αμφίβολο το πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στις πληγείσες περιοχές με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιάτρους και λοιπό βοηθητικό προσωπικό των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης είναι η Κτηνιατρική Υπηρεσία Λέσβου η οποία είναι υποστελεχωμένη με μόλις δύο κτηνιάτρους και έναν ιδιώτη κτηνίατρο οι οποίοι απασχολούνται στην υπηρεσία. Γι’ αυτό και είναι πολύ βασικό έστω και τώρα, πριν είναι πολύ αργά, να παρθούν άμεσα μια σειρά μέτρα, γιατί είναι προφανές αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η ασθένεια, οι κτηνοτρόφοι εκτός από τον κίνδυνο να χάσουν τα ζώα και τα κοπάδια τους, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την ένταση των εκβιασμών γαλακτοβιομήχανων και  μεγαλεμπόρων, που βρίσκουν ευκαιρία για να επιβάλουν ακόμα χαμηλότερες τιμές σε γάλα και κρέας».

The post Μ. Κομνηνάκα: “Να βοηθηθούν τώρα οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου στην αντιμετώπιση του καταρροϊκού” appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr



source https://voreioaigaio.ert.gr/eidiseis/lesvos/m-komninaka-quot-na-voithithoyn-tora-oi-ktinotrofoi-tis-lesvoy-stin-antimetopisi-toy-katarroikoy-quot/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μ. Κομνηνάκα: “Να βοηθηθούν τώρα οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου στην αντιμετώπιση του καταρροϊκού” Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">