ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Π.Καμπάκη – Βουγιουκλή: Η υπερτροφή «βαρβάρα» και η σχέση της με την παράδοση της Θράκης

Π.Καμπάκη – Βουγιουκλή: Η υπερτροφή «βαρβάρα» και η σχέση της με την παράδοση της Θράκης
Η κα Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή, Κοσμητόρισσα στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών στο ΔΠΘ

«Κάντε την υπερτροφή «βαρβάρα» σήμερα, παραμονή της Αγιαβαρβάρας. Ειδικά για όσους/ες έχετε παιδιά κι εγγόνια!» προτρέπει η κα Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή, Κοσμητόρισσα στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών στο ΔΠΘ και άριστη γνώστρια της λαογραφίας και της παράδοσης της Θράκης. Μιλώντας για την «Βαρβάρα», ένα από τα πιο γευστικά έθιμα της περιοχής.

«Η «Βαρβάρα» παρασκευάζονταν την παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας και μοιράζονταν ανήμερα της γιορτής της πρωί – πρωί ή το βράδυ της παραμονής.» αναφέρει με αφορμή τον αυριανό εορτασμό. Ξεκινώντας τη διαδικασία από το μούσκεμα του σταριού. «Και τότε έβλεπες από κάθε σπίτι να βγαίνουν παιδιά, κρατώντας στα χέρια τους από το χερουλάκι τσίγκινα δοχεία με το γλυκό κολυβόζουμο και να το μοιράζουν στα σπίτια της γειτονιάς, απ’ όπου επίσης έπαιρναν τη δική τους «Βαρβάρα» και την πήγαιναν χαρούμενα στο σπίτι τους. Ήταν εκείνη η μέρα γιορτή για τα παιδιά και κάθε χρόνο την περίμεναν με μεγάλη χαρά, διηγούνται με συγκίνηση ακόμη και σήμερα οι μεγαλύτεροι.» σημειώνει η κα Καμπάκη προσθέτοντας ότι «Η ατμόσφαιρα σ’ όλο το χωριό ήταν εορταστική. Το σπίτι έπρεπε οπωσδήποτε να λάμπει από καθαριότητα και να είναι πανέτοιμο να δεχτεί κάθε επισκέπτη.»
Όπως τονίζει « Σ’ ένα μεγάλο πανηγύρι στην καρδιά του Χειμώνα εξελίσσονταν τελικά η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στη Θράκη, με τη Θρακιώτισσα γυναίκα φορώντας την παραδοσιακή θρακιώτικη φορεσιά να πρωτοστατεί στο όλο σκηνικό.» Για να σημειώσει λέγοντας «Επί πλέον, ο λαός μας συνέδεσε την ημέρα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας με τον ερχομό του χειμώνα και το κρύο που όλο και δυναμώνει: «Η Αγία Βαρβάρα βαρβαρώνει, ο Άη Σάββας σαβανώνει κι ο Άη Νικόλας παραχώνει» ή «Αγιά Βαρβάρα μίλησε και Σάββας απ εκρίθη, ο Άη Νικόλας έφτασε με χιόνια φορτωμένος».»

«Γι’ αυτό» καταλήγει « από τα παλιά χρόνια η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας ήταν το χρονικό σημείο που σταματούσαν οι γεωργικές ασχολίες, αλλά και οι φροντίδες που είχαν σχέση με την καθαριότητα των σπιτιών. Και τις μεγάλες νύχτες του Δεκέμβρη οι γιορτές των Αγίων της εκκλησίας μας έδιναν την ευκαιρία στους ανθρώπους να ανταλλάξουν επισκέψεις και να απολαύσουν τη ζεστασιά των καλοστρωμένων σπιτικών.»

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/komotini/p-kampaki-voygioykli-i-ypertrofi-varvara-kai-i-schesi-tis-me-tin-paradosi-tis-thrakis/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Π.Καμπάκη – Βουγιουκλή: Η υπερτροφή «βαρβάρα» και η σχέση της με την παράδοση της Θράκης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">