ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Και Πρωτοχρονιά με προσοχή, τονίζουν οι ειδικοί – Ποιες οι περιοχές με αυστηρά μέτρα σε ισχύ

Και Πρωτοχρονιά με προσοχή, τονίζουν οι ειδικοί – Ποιες οι περιοχές με αυστηρά μέτρα σε ισχύ

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η νέα εκτόξευση των κρουσμάτων όπως και το γεγονός ότι βαρύ παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο σε περιοχές της χώρας, με τη Δυτική Αττική, την Κοζάνη, τον Έβρο, το Κιλκίς, και την Πιερία να παραμένουν στο «κόκκινο». Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.047 νέα κρούσματα, 58 θανάτους και  458 διασωληνωμένους, με τους ειδικούς να περιγράφουν την πορεία της πανδημίας στην επικράτεια συνολικά ως πτωτική πλην όμως με “επώδυνους βραδείς ρυθμούς”, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, καλώντας τους πολίτες να μην παρασυρθούν σε κοινωνική χαλάρωση κατά τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς.

Παράλληλα ανακοινώθηκε παράταση του σκληρού lockdown για Ασπρόπυργο, Ελευσίνα Δυτικής Αττικής, για Κοζάνη, Εορδαία, Βόΐο, όπως και Αλίαρτο Βοιωτίας, ενώ αυστηρά περιοριστικά μέτρα ισχύουν από σήμερα στο χωριό Κέλλη στο Αμύνταιο Φλώρινας, με το επιδημιολογικό φορτίο να είναι πηγή ανησυχίας για μια σειρά από περιοχές.

Εν τω μεταξύ, οι αποφάσεις για τα σχολεία πήραν αναβολή μέχρι τις 4 Ιανουαρίου οπότε οι εμπειρογνώμονες θα συνεκτιμήσουν τα τελευταία στοιχεία και θα προβούν σε ανακοινώσεις.

Μαγιορκίνης: Δεν είμαστε ακόμα σε επίπεδο για κοινωνική χαλάρωση

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση, συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια – στην Αθήνα καταγράφηκαν 10% λιγότερα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα – και οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία έχουν υποχωρήσει κατά 50%, ωστόσο η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη, με το 91% των κλινών ΜΕΘ-COVID στη συμπρωτεύουσα να είναι κατειλημμένες.

“Η επιδημία παραμένει το ίδιο, ίσως και περισσότερο επικίνδυνη” τόνισε o επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις της Επιτροπής για μείωση των συναναστροφών και του συνωστισμού, θα γεμίσουν και πάλι, ξαφνικά και άδικα, μετά από τόσους κόπους τα Νοσοκομεία και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ειδικά τώρα, που βλέπουμε ότι ήρθε η αρχή του τέλους με τον ερχομό του εμβολίου, ας μην αφήσουμε την ανάγκη μας για λίγες ώρες διασκέδασης, να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τόσο τη δική μας, όσο και των αγαπημένων μας” είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, επίσης μέλος της Επιτροπής, προειδοποιώντας ότι πρόκειται για «ισορροπίες που εξακολουθούν να είναι ευαίσθητες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα”.

Υπολογίζεται ότι συνολικά σήμερα έχουμε περίπου 8.500 ενεργά κρούσματα με περισσότερα από 2.000 στην Αττική και περισσότερα από 1.600 στη Θεσσαλονίκη.

Περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας πέρασαν τα Χριστούγεννα απομονωμένοι σε κλινικές Covid, ενώ άλλοι 500 ασθενείς βρέθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να παλεύουν για τη ζωή τους.

«Ο εμβολιασμός δίνει ελπίδα αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός»

Υπενθυμίζοντας ότι μπορεί το εμβόλιο που θα κρίνει τον πόλεμο ενάντια στον ιό να είναι πλέον στα χέρια μας ωστόσο η συλλογική ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες ακόμα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο τρόπος για να βγούμε από τη δυσχέρεια της πανδημίας είναι ένας:

Δεν αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας, μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας, τις αποστάσεις, φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των κλειστών χώρων και αποφεύγουμε τον συνωστισμό, με στόχο όλοι να φτάσουμε υγιείς στο ραντεβού μας με το εμβόλιο, όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.

Παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στους δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας της Δυτικής Αττικής, μέχρι και την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί ανακοινώθηκε χθες.

Για την περιοχή της Μάνδρας-Ειδυλλίας, αποφασίστηκε η άρση των πρόσθετων μέτρων.

Αντίθετα, το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να επιμένει στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών και στην περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής.

Το ίδιο και στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, καθώς και στο νησί της Καλύμνου.

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στην Κοινότητα Κέλλης του Δήμου Αμύνταιου Φλώρινας

Για το χωριό Κέλλη του Δήμου Αμυνταίου στη Φλώρινας, αποφασίστηκε ότι η εφαρμογή από σήμερα Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί και για 10 ημέρες: Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων του χωριού, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας, από τις 06:00 έως τις 05:00 της επομένης, απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του χωριού, αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών, αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου, click away κλπ.

Στην περιοχή της Κοζάνης παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου μέχρι την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί, διότι το επιδημιολογικό φορτίο και όλοι οι δείκτες στην περιοχή παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά τη μικρή μείωση των ενεργών κρουσμάτων, ενώ οι ειδικοί ανησυχούν για την εμφάνιση και αρκετών νέων.

Παράλληλα αποφασίστηκε η άρση των μέτρων για τους Δήμους Σερβίων και Βελβεντού.

Για το δήμο Αλιάρτου στη Βοιωτία, η κατάσταση δείχνει βελτιουμενη και σήμερα θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με την παράταση ή όχι των μέτρων τα οποία λήγουν την Πέμπτη το πρωί.

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/kai-tin-protochronia-me-prosochi-tonizoyn-oi-eidikoi-poies-oi-perioches-me-aystirotera-metra-se-ischy/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Και Πρωτοχρονιά με προσοχή, τονίζουν οι ειδικοί – Ποιες οι περιοχές με αυστηρά μέτρα σε ισχύ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">