ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τα επόμενα βήματα για το εμβόλιο και τη σταδιακή άρση του lockdown

Τα επόμενα βήματα για το εμβόλιο και τη σταδιακή άρση του lockdown

Καθοριστική ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας, θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό. Αντικείμενο θα είναι το σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, και στη σύσκεψη θα συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι συναρμόδιοι υπουργοί και επιστήμονες.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα προκρίνει το εμβόλιο ως το μεγάλο όπλο για να νικήσει η ανθρωπότητα και αυτή τη μάστιγα. Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού προς τον ελληνικό λαό. «Η λήψη του εμβολίου θα είναι ένα αποφασιστικό όπλο κατά της πανδημίας και θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε σταδιακά σε μία κανονική κοινωνική και οικονομική ζωή, ενώ σε συνδυασμό με τη συμμόρφωση στις συστάσεις για τη Δημόσια Υγεία θα προσφέρει την καλύτερη προστασία», υπογραμμίζει ο Χανς Κλούγκε.

Παράλληλα, συντάσσεται με τους επιστημονικούς φορείς που συγκροτούν κοινό μέτωπο ενημέρωσης, προκειμένου να αντιληφθούν όλοι οι πολίτες ότι τα εμβόλια που θα εγκριθούν είναι απολύτως ασφαλή. «Ενώ τα εμβόλια σώζουν ζωές, ο φόβος αφαιρεί ζωές. Ας ενημερωθούμε σωστά για να μην γίνουμε μέρος μιας νέας πανδημίας παραπληροφόρησης», επισημαίνει, και διαβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα και την ΕΕ πληρούνται όλες οι στάνταρ απαιτήσεις ασφαλείας προτού εγκριθεί ένα εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι η έναρξη του εμβολιασμού στη χώρα μας τοποθετείται χρονικά στις αρχές του Ιανουαρίου, και προτεραιότητα θα έχουν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες, ενώ θα ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός.

Φθίνουσα πορεία έχει η καμπύλη των κρουσμάτων στη χώρα μας, ωστόσο η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλη, και το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε πολλές μεγάλες πόλεις. Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 1.667 νέα κρούσματα κορονοιού στη χώρα μας, είχαμε ακόμη 98 θανάτους, ενώ 612 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται στις 18.000, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι το συνεχιζόμενο 2ο κύμα της πανδημίας πιθανόν να οφείλεται στη μεγάλη διασπορά μεταξύ των εργασιακών χώρων και του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε δύο επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Από μεθαύριο, όσοι ανιχνεύονται θετικοί στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα, ενώ δεν θα επιτρέπονται επισκέψεις στις μονές του Αγίου Όρους.

Το πρώτο βήμα για τη σταδιακή άρση του lockdown θα γίνει από τη Δευτέρα, ενώ το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα κινηθεί η χώρα μετά τις 14 Δεκεμβρίου, θα κριθεί από τους επιδημιολογικούς δείκτες και αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα ανοίγουν 110 καταστήματα που πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη, ενώ ξεκλειδώνει και η πώληση εποχικών ειδών στα σούπερ μάρκετ.

Η κυβέρνηση δίνει διέξοδο σε ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, αλλά εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα θα κλείσουν πάλι, διεμήνυσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Μικρά εμπορικά καταστήματα, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, αλλά και καταστήματα παιχνιδιών, ανοίγουν πιθανότατα μετά τις 14 Δεκεμβρίου. Ενδεχομένως να λειτουργήσουν πριν από τις γιορτές και οι καφετέριες, με χρήση των εξωτερικών τους χώρων και αυστηρή τήρηση των αποστάσεων. Πάντως, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και πολυχώροι ψυχαγωγίας αναμένεται να «επανεκκινήσουν» μαζί με τους εμβολιασμούς, ενώ τα σχολεία -όπως όλα δείχνουν- θα ανοίξουν μετά τις γιορτές.

Πηγή: A’ Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Lockdown: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες – Ανοίγουν καταστήματα εποχικών ειδών (video)

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/featured/ta-epomena-vimata-gia-to-emvolio-kai-ti-stadiaki-arsi-toy-lockdown/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τα επόμενα βήματα για το εμβόλιο και τη σταδιακή άρση του lockdown Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">