ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Διερευνητικές επαφές: Ξεκάθαρη η Αθήνα -Αντιφατικά μηνύματα από την Τουρκία

Διερευνητικές επαφές: Ξεκάθαρη η Αθήνα -Αντιφατικά μηνύματα από την Τουρκία

Με ξεκάθαρο πλαίσιο, καλές προθέσεις, αλλά και χαμηλές προσδοκίες λόγω των συνεχιζόμενων τουρκικών ρητορικών προκλήσεων και απειλών, προσέρχεται η Αθήνα στις διερευνητικές επαφές με την ‘Αγκυρα, που επανεκκινούν αύριο το πρωί με τον 61ο γύρο, έπειτα από 5 χρόνια απραξίας. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη σήμερα το απόγευμα, και θα θέσει προς συζήτηση μόνο το θέμα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 10 το πρωί της Δευτέρας, ο Παύλος Αποστολίδης, ο διπλωμάτης που έχει αναλάβει να ηγηθεί της ελληνικής αντιπροσωπείας θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, έχοντας απέναντί του τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος και τον Τσαγατάι Ερτσιγές, ο οποίος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα επιθετική ρητορική.

«Η προσδοκία από τον γείτονά μας είναι να σεβαστεί τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και να αποφύγει ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στον απόηχο των ισχυρισμών του Ταγίπ Ερντογάν ότι «οι κακοί γείτονες θέλησαν να μας πάρουν το σπίτι».

Στο μεταξύ, κατά την αναχώρηση  από τις Βρυξέλλες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε, σύμφωνα με το Politico, ότι «εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις, θα καταστρέψει τον διάλογο Άγκυρας και των Βρυξελλών.

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

Καλώντας την κυβέρνηση «να πάει με συγκεκριμένη τακτική για μια έντιμη συμφωνία», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε ότι δεν πρόκειται «απλώς για τη διαχείριση του blame game μετά το ναυάγιο που θα προκύψει».

Επιφυλάξεις για τις διερευνητικές και την προοπτική της Χάγης εκφράζει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς: «Με «πειρατές» δεν κάνεις διάλογο! Να σας το πω αλλιώς: Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις. Γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος». (Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής)

«Η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα», ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις Σαμαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «αυτή η ιδιότυπη ομηρία του πρωθυπουργού από τον κ. Σαμαρά και την ομάδα του, θα ήταν απλά θλιβερή αν δεν αφορούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας, τον διάλογο με την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πιο δύσκολη στιγμή τους».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάνει λόγο για «μαγείρεμα» μοιρασιάς στο Αιγαίο κι επισημαίνει: «Ούτε η προσφυγή στη Χάγη είναι λύση, αφού θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να θέσει το σύνολο των απαράδεκτων διεκδικήσεων της». (Πηγή:Κυριακάτικη Δημοκρατία)

Εν τω μεταξύ, επικριτικός για τις διερευνητικές και την προοπτική της Χάγης, εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Καθημερινή, σημειώνοντας ότι τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος.

Για πρωθυπουργό υπό κηδεμονία, μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση κενό στρατηγικής, ενώ για «μαγείρεμα» μοιρασιάς στο Αιγαίο μιλά ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη εφημερίδα Δημοκρατία.

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/featured/diereynitikes-epafes-xekathari-i-athina-antifatika-minymata-apo-tin-toyrkia/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Διερευνητικές επαφές: Ξεκάθαρη η Αθήνα -Αντιφατικά μηνύματα από την Τουρκία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">