ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Συνέχεια διεργασιών στις ΗΠΑ – Συνάντηση Τραμπ-Πενς – Τρίτη παραίτηση υπουργού

Συνέχεια διεργασιών στις ΗΠΑ – Συνάντηση Τραμπ-Πενς – Τρίτη παραίτηση υπουργού

Η Βουλή των Αντιπροσώπων άρχισε την διαδικασία για την παραπομπή του Προέδρου, για δεύτερη φορά στη θητεία του, με την κατηγορία της υποκίνησης ανταρσίας, και ταυτόχρονα παρουσίασε νομοσχέδιο με το οποίο ζητεί από τον αντιπρόεδρο Πενς και την κυβέρνηση να αποπέμψουν τον Τραμπ επικαλούμενοι την 25η τροπολογία του Συντάγματος. Οι Δημοκρατικοί δίνουν στον Πενς, διορία 24 ωρών να απαντήσει στο αίτημά τους και στη συνέχεια θα προχωρήσουν με τη διαδικασία της παραπομπής.

Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε συνάντηση με τον Μάικ Πενς τη Δευτέρα το βράδυ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, όπως μετέδωσαν Γαλλικό Πρακτορείο και Ρόιτερς. Επρόκειτο για την πρώτη συνάντησή τους από την περασμένη Τετάρτη, όταν έγινε η εισβολή στο Καπιτώλιο. Οι δύο άνδρες είχαν μια «καλή συζήτηση», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Κατά την πηγή αυτή, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει την πρόθεση να παραιτηθεί από το αξίωμά του πριν από το πέρας της θητείας του, την 20ή Ιανουαρίου.
Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς δεν έχει πρόθεση να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, επικαλούμενος την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, δηλώνοντας με τη σύμφωνη γνώμη των σημαντικότερων υπουργών της κυβέρνησης ότι δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Εν τω μεταξύ, άλλος ένας υπουργός της κυβέρνησης Τραμπ, υπέβαλε την παραίτησή του. Πρόκειται για τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας, χωρίς να διευκρινίσει τον λόγο. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Γουλφ, επέκρινε την «τραγική» εισβολή οπαδών, του απερχόμενου προέδρου, στο Καπιτώλιο. Είναι ο τρίτος υπουργός της κυβέρνησης Τραμπ που υποβάλλει παραίτηση μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, έπειτα από τις Ελέιν Τσάο (Μεταφορών) και Μπέτσι ΝτεΒός (Παιδείας).

«Αστακός» το Καπιτώλιο για την ορκωμοσία Μπάιντεν

Σε συναγερμό είναι, οι δυνάμεις ασφαλείας σε όλη τη χώρα, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα βίαια επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας εν όψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν στις 20 του μηνός. Η Εθνοφρουρά ετοιμάζεται να στείλει έως 15.000 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον, ενώ πάνοπλοι άνδρες έχουν ήδη αναπτυχθεί έξω από κυβερνητικά κτίρια και υπουργεία στα οποία έχουν τοποθετεί οδοφράγματα.

Σε διαθεσιμότητα δύο αστυνομικοί του Καπιτωλίου

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν δύο άνδρες της αστυνομίας του Καπιτωλίου (USCP) λόγω της συμπεριφοράς τους όταν σημειώθηκε η εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Τετάρτη, ανακοίνωσε ο Τεντ Ράιαν, βουλευτής των Δημοκρατικών που εκπροσωπεί την πολιτεία Οχάιο.
Ο ένας αστυνομικός τράβηξε σέλφι με τους ταραχοποιούς. Ο δεύτερος φόρεσε καπελάκι MAGA («Make America Great Again», «ας ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της», το σύνθημα της εκστρατείας του Τραμπ) και άρχισε να δίνει οδηγίες στους εισβολές, εξήγησε ο κ. Ράιαν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο υπηρεσιακός αρχηγός της USCP θεώρησε τις ενέργειές τους επαρκή αιτία για να τεθούν αμέσως σε διαθεσιμότητα, διευκρίνισε ο Δημοκρατικός πολιτικός, μέλος υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που επιβλέπει το ομοσπονδιακό αστυνομικό σώμα.

Σύμφωνα με τον Τεντ Ράιαν, άλλοι 10 ως 15 αστυνομικοί αντιμετωπίζουν εσωτερικές έρευνες. Δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση μέχρι στιγμής από την USCP. Ο τέως αρχηγός της USCP, ο Στίβεν Σαντ, παραιτήθηκε μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε για τον τρόπο που οι άνδρες του αντιμετώπισαν την εισβολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/eidiseis/diethni/ameriki/synecheia-diergasion-stis-ipa-synantisi-tramp-pens-triti-paraitisi-ypoyrgoy/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Συνέχεια διεργασιών στις ΗΠΑ – Συνάντηση Τραμπ-Πενς – Τρίτη παραίτηση υπουργού Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">