ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Δ. Μακεδονία: Χωροταξικό Σχέδιο και ανταποδοτικά ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις ΑΠΕ

Δ. Μακεδονία: Χωροταξικό Σχέδιο και ανταποδοτικά ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις ΑΠΕ

H διεκδίκηση θεσμικών αλλαγών, που σχετίζονται με τη συμμετοχή των οργάνων του α΄ και β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης στα αποφασιστικά όργανα έγκρισης των αιτήσεων υποδομών Α.Π.Ε. και η θεσμοθέτηση ισχυρών ανταποδοτικών ωφελημάτων υπέρ των τοπικών κοινωνιών και της κοινής ενεργειακής κοινότητας της αυτοδιοίκησης και του Πανεπιστημίου, αποφασίστηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στη συνεδρίασης της 27ης Ιανουαρίου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις υπό αξιολόγηση μεγάλες επενδύσεις πλωτών φωτοβολταϊκών εντός της Λίμνης Πολυφύτου. Όπως τόνισε η εισηγήτρια των θεμάτων, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κ. Καλλιόπη Κυριακίδου  «η Περιφερειακή Αρχή είναι αντίθετη απέναντι στην άναρχη ανάπτυξη επενδύσεων ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία, ιδίως όταν αυτές καταλαμβάνουν παραγωγικές εκτάσεις και στις οποίες πραγματοποιούνται γεωργικές, κτηνοτροφικές και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλιευτικές δραστηριότητες».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να προταθεί στο αρμόδιο Υπουργείο η αναστολή αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών Α.Π.Ε. και η μη έγκριση νέων, μέχρις ότου ολοκληρωθεί και εγκριθεί το σχέδιο χωροταξικού πλαισίου της Δυτικής Μακεδονίας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διεκδικεί  ανάπτυξη των επενδύσεων Α.Π.Ε. που να συμβάλλει καθοριστικά στο πρασίνισμα της Περιφέρειας και της οικονομίας της, με όρους δημιουργίας θέσεων εργασίας, εισοδήματος και αξιών περιβάλλοντος, ενώ θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε τοπικούς επενδυτές ΑΠΕ.

Η Περιφερειακή  αρχή επιφυλάσσεται για χρήση ένδικων μέσων σε περιπτώσεις ήδη αδειοδοτημένων επενδύσεων ΑΠΕ που τεκμηριωμένα βλάπτουν το αναπτυξιακό απόθεμα της περιοχής.

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/florina/d-makedonia-chorotaxiko-schedio-kai-antapodotika-zita-to-perifereiako-symvoylio-gia-tis-ape-2/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Δ. Μακεδονία: Χωροταξικό Σχέδιο και ανταποδοτικά ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις ΑΠΕ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">