ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μεταλλάξεις και συνωστισμός προβληματίζουν – Ποια τα σενάρια για περιορισμό μετακινήσεων

Μεταλλάξεις και συνωστισμός προβληματίζουν – Ποια τα σενάρια για περιορισμό μετακινήσεων

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, που πλέον εμφανίστηκαν και στη χώρα μας. Η ιχνηλάτηση για να εντοπιστούν τα ορφανά κρούσματα συνεχίζεται. Στη χώρα μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί μόνο το βρετανικό στέλεχος και όχι οι μεταλλάξεις Νότιας Αφρικής και Βραζιλίας που θεωρούνται πιο επικίνδυνες, ωστόσο είναι πιο μεταδοτικό.

Ο συνδυασμός αυτής της παραμέτρου με εκείνης του συνωστισμού και της αστάθειας του καιρού προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους.

Η αύξηση κατά 20% της κίνησης το σαββατοκύριακο με ανοιχτά τα καταστήματα αλλά και της απόφασης πολλών να παρατείνουν το δίωρο των αγορών πρόσφερε εικόνες ανησυχητικού συνωστισμού σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους.

Από τους ειδικούς, επισημαίνεται ότι η τήρηση των μέτρων είναι καθοριστική γιατί και το νέο στέλεχος μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο, ενώ οι εμπορικοί σύλλογοι απευθύνουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για συμμόρφωση προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση ενός τρίτου λοκνταουν ένας στους δύο καταστηματάρχες δεν θα καταφέρει να ανοίξει και πάλι το καλοκαίρι.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, και από ότι φαίνεται ήδη στο τραπέζι βρίσκεται σχέδιο για αγορές με… χρονόμετρο.

Πώς λειτουργεί

Η μετακίνηση θα γίνεται με sms και κωδικό 2 στο 13033. Η απάντηση – έγκριση θα παραπέμπει σε link για σύνδεση με την πλατφόρμα e-katanalotis.

Μόλις ανοίξουμε το link αυτόματα θα ενεργοποιείται χρονόμετρο για την μετακίνηση μας.

Σε τυχόν νέα αποστολή μηνύματος, το 13033 θα αναγνωρίζει τον αποστολέα και δεν θα στέλνει απαντητικό μήνυμα, δεν θα υπάρχει έγκριση δηλαδή του μηνύματος μετακίνησης.

Όσοι -κυρίως ηλικιωμένοι- δεν έχουν smart phones, θα μπορούν να κάνουν χρήση των έντυπων δηλώσεων μετακίνησης.

Ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε σχέση με την εφαρμογή μιας τέτοιας λύσης είναι
* η χρήση προσωπικών δεδομένων
* το ότι δεν έχουν όλοι «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα
* το ότι απαιτείται πρόσβαση στο ίντερνετ

Τα σενάρια που πρόκριναν τη λύση του «κόφτη» στα πολλαπλά sms από το ίδιο άτομο απορρίφθηκαν χθες ως μη εφαρμόσιμα τόσο από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση, όσο και από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, λόγω των προσωπικών δεδομένων που δεν επιτρέπουν να διατηρούνται στοιχεία και αρχείο της κίνησης για τους πολίτες.

Πάντως τα μέτρα τηρούνται σε όλα τα καταστήματα ενώ και οι έλεγχοι από τις αρχές ήταν συνεχείς. Μάλιστα βεβαιώθηκαν πρόστιμα σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκε υπέρβαση του δίωρου έπειτα από αντιπαραβολή των sms με το χρόνο που αναγραφόταν πάνω στις αποδείξεις αγοράς.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Την ίδια ώρα, διάχυτη είναι η ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για τη διασπορά των κρουσμάτων μεταλλαγμένου στελέχους. Από τα συνολικά 59 εντοπισμένα κρούσματα στη χώρα μας, τα 28 δεν σχετίζονται με ταξίδι ούτε είναι επαφές άλλου κρούσματος.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για εκθετική αύξηση προς το παρόν, έχουμε έναν αριθμό κρουσμάτων σε διαφορετικές περιοχές, στην Αθήνα και την Κρήτη. Ανησυχητικό είναι γιατί υπάρχουν και «ορφανά» κρούσματα που σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλα άτομα που έχουν τον ιό» είπε ο Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ.

Τα 8 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης που επιβεβαιώθηκαν στην Κρήτη βρίσκονται στο Ηράκλειο. Οι τρεις ανήκουν σε μια οικογένεια, οι δύο σε μια δεύτερη οικογένεια και οι υπόλοιποι τρεις είναι μεμονωμένα κρούσματα. Δυο νοσηλεύονται σε απλή κλινική covid, ενώ στα εργαστήρια βρίσκονται ακόμα 15 θετικά δείγματα που θεωρούνται ύποπτα για μεταλλάξεις.

«Η ανίχνευση των κρουσμάτων που δεν σχετίζονται με ταξίδι είναι μία ένδειξη πλέον ότι ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα» είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Δ.Σ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος σημειώνοντας πως οι μεταλλάξεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο άμυνας στη βιολογία των ιών.

«Δεν θα έλεγα τρεις διαφορετικές μεταλλάξεις αλλά τρία διαφορετικά στελέχη γιατί το στέλεχος της Βρετανίας έχει 17 διαφορετικές μεταλλάξεις, της Ν. Αφρικής έχει μια επιπλέον και το στέλεχος της Βραζιλίας έχει επίσης μεταλλάξεις”, εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό έναντι μετάλλαξης, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Μετά τη Pfizer και η αμερικανική εταιρεία Moderna, διαβεβαίωσε για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στα μεταλλαγμένα στελέχη που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεκάδες χώρες έχουν καταγράψει την παραλλαγή που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία και άλλες 20 έχουν εντοπίσει την παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, με τον ίδιο τον Παγκόσμιο Οργανισμό να θεωρεί αυτή την εκτίμηση πολύ πιθανόν υποτιμημένη.

Οι παραλλαγές αυτές μπορούν να ταυτοποιηθούν μόνο με την αλληλουχία του γενετικού τους κώδικα, μια ανάλυση που δεν είναι δυνατή παντού.

Μια τρίτη μετάλλαξη, που προέρχεται από την Αμαζονία της Βραζιλίας και της οποίας την ανακάλυψη ανακοίνωσε η Ιαπωνία, αναλύεται και θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο οποίος έκανε λόγο για «ένα ανησυχητικό παραλλαγμένο στέλεχος», ενώ τονίζει ότι ο εμβολιασμός δεν πρέπει να καταργεί άλλα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του ΠΟΥ εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλές θεμελιώδεις άγνωστες παράμετροι όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τη μείωση της μετάδοσης του ιού την ώρα που ακόμα και τα ίδια τα εμβόλια δεν είναι ακόμη διαθέσιμα παρά σε περιορισμένη ποσότητα.

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/metallaxeis-kai-synostismos-provlimatizoyn-poia-ta-senaria-gia-periorismo-metakiniseon/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μεταλλάξεις και συνωστισμός προβληματίζουν – Ποια τα σενάρια για περιορισμό μετακινήσεων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">