ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κύπρος: Σε ισχύ το lockdown – Έρημη πόλη η Λευκωσία

Κύπρος: Σε ισχύ το lockdown – Έρημη πόλη η Λευκωσία

ανταπόκριση από την Κύπρο για την ΕΡΤ: Μανιάνα Καλογεράκη

Σε ισχύ τέθηκε από τις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής το δεύτερο lockdown στην Κύπρο, το οποίο θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν επιθυμούσε τη λήψη των εν λόγω μέτρων, προχώρησε στην ανακοίνωση αυστηρότερων αποφάσεων για την ανάσχεση της Πανδημίας του κορονοϊού, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός και το επιδημιολογικό φορτίο εξαιρετικά βεβαρυμένο.

Το Σάββατο (09/01/2021) το υπουργείο Υγείας Κύπρου ανακοίνωσε έξι νέους θανάτους και 337 νέα κρούσματα κορονοϊού, ωστόσο, παρά τον μειωμένο αριθμό νέων περιστατικών, 209 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 53 σε κρίσιμη κατάσταση. Ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι ο υψηλότερος που ανακοινώθηκε μέχρι σήμερα και η κατάσταση στα νοσηλευτήρια της χώρας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Καθ’ όλη την διάρκεια του νέου lockdown, οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα μετακίνησης με την αποστολή μέχρι 2 sms την ημέρα, με εξαίρεση λόγους εργασίας που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, καθώς και ιατρικούς σκοπούς. Άλλων μορφών εξαιρέσεις διευκρινίζονται σε διάταγμα που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας.

Ο Δημόσιος και ευρύτερος Δημόσιος Τομέας θα λειτουργήσει με τηλεργασία, όλα τα σχολεία με τηλεκπαίδευση, με εξαίρεση τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία που θα παραμείνουν ανοικτά.

Malls και εστίαση παραμένουν κλειστά, ενώ από την Κυριακή 10/01/2021 ρολά κατέβασαν και τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, τα κομμωτήρια και τα κουρεία, τα ινστιτούτα αισθητικής, ενώ θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Απαγορεύονται επίσης όλων των μορφών συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους.

Ανοικτά θα παραμείνουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, τράπεζες, καθώς και ο κατασκευαστικός τομέας και όλοι οι συναφείς με αυτόν τομείς.

Η Κυβέρνηση εν τω μεταξύ, προχώρησε μέσω των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας στην εξαγγελία πακέτου οικονομικής ενίσχυσης όσων επηρεάζονται, που στόχο έχει τη συγκράτηση των πτωχεύσεων και της ανεργίας. Η δέσμη μέτρων, που σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, είναι η μεγαλύτερη που δόθηκε ποτέ, κοστολογήθηκε στα 350-400 εκατομμύρια ευρώ, τελεί ωστόσο υπό την αίρεση της ψήφισης του προϋπολογισμού από τα κόμματα.

Παράλληλα με τα παραπάνω μέτρα, η στρατηγική της Κυβέρνησης προβλέπει τη διενέργεια ακόμη περισσότερων διαγνωστικών τεστ, ώστε να υπάρξει πληρέστερη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στην κοινότητα. Δρομολογείται, ταυτόχρονα, πέραν του πληθυσμιακού προγράμματος ελέγχου με rapid tests, επιπλέον στοχευμένος έλεγχος στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που παραμένουν σε λειτουργία.

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/eidiseis/diethni/evropi/kypros-se-ischy-to-lockdown-erimi-poli-i-leykosia/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κύπρος: Σε ισχύ το lockdown – Έρημη πόλη η Λευκωσία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">