ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Το εργαστήριο του ΑΠΘ που ανταγωνίζεται ΜΙΤ και Πρίνστον (Video)

Το εργαστήριο του ΑΠΘ που ανταγωνίζεται ΜΙΤ και Πρίνστον (Video)

Φωτονικά Δίκτυα τα οποία θα μπορούν να και να μεταφέρουν δεδομένα σε πολύ υψηλές ταχύτητες σχεδιάζουν οι ερευνητές της ομάδας Ασύρματων και Φωτονικών συστημάτων και δικτύων του ΑΠΘ. Η ομάδα είναι από τις πρώτες που πειραματίζεται σε τέτοιο βαθμό με τα φωτονικά δίκτυα και ανταγωνίζεται με μεγάλα πανεπιστήμια της Αμερικής στον τομέα αυτό. Η εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 τους συνάντησε στο σύγχρονο εργαστήριο που έχουν δημιουργήσει στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας.

Πριν από έναν χρόνο περίπου δημιούργησε την ταχύτερη μνήμη RΑΜ στον κόσμο. Η Ερευνητική ομάδα Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων και Δικτύων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνεχίζει αδιάλειπτα να πειραματίζεται με φωτονικά δίκτυα για τη μεταφορά δεδομένων, που είναι απαραίτητη για ένα πλήθος εφαρμογών της καθημερινότητάς μας: από τα social media μέχρι το Netflix.

«Εδώ και χρόνια η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να αντιγράψει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου για να μπορεί να επιτύχει ταχύτερη επεξεργασία μεγάλου όγκου πληροφορίας, όπως κάνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Μέχρι τώρα οι προσπάθειες εστιάζονταν κυρίως στα ηλεκτρονικά. Χρησιμοποιώντας την πρόοδο της ηλεκτρονικής και μικροηλεκτρονικής έχουν καταφέρει να κάνουν κυκλώματα που έχουν εκατομμύρια νευρώνες, προσεγγίζοντας την επεξεργαστική ικανότητα ενός εγκεφάλου ποντικού» αναφέρει στην κάμερα της Ο3 ο Κωνσταντίνος Βυρσωκινός, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ.

Τα φωτονικά δίκτυα που σχεδιάζουν οι ερευνητές του εργαστηρίου δεν έχουν φτάσει μέχρι εκεί. Προς το παρόν δημιουργούν κυκλώματα με έναν μικρό αριθμό νευρώνων τα οποία παρουσιάζουν ασύλληπτες  ταχύτητες. «Το πλεονέκτημα είναι ότι ενώ τα ηλεκτρονικά και ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορούν να δώσουν αποτέλεσμα όλης της επεξεργασίας σε χρόνο millisecond εμείς με τη φωτονική τεχνολογία μπορούμε να δώσουμε αποτέλεσμα σε ταχύτηνα nanosecond, δηλαδή είμαστε ένα εκατομμύριο φορές πιο γρήγοροι» λέει ο κ. Βυρσωκινος.

Η ταχύτητα που θα προσφέρουν τα δίκτυα αυτά που αναπτύσσει το εργαστήριο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες εφαρμογές, όπως η ανάλυση χρηματιστηρίου. Αν η ταχύτητα των φωτονικών δικτύων συνδυαστεί με την ύπαρξη πολλών νευρώνων, τότε μιλάμε για ένα τεράστιο βήμα της τεχνολογίας.

«Αν καταφέρουμε και φτάσουμε σε μεγάλο όγκο ολοκλήρωσης, δηλαδή να μπορούμε να ολοκληρώνουμε εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια νευρώνες χρησιμοποιώντας την οπτική τεχνολογία θα μπορέσουμε να κάνουμε την επανάσταση. Αυτό θα μπορούσε να αντικαταστήσει λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου».

Το εργαστήριο WINPHOS ήταν από τα πρώτα στον κόσμο που ανέπτυξε τις τεχνολογίες αυτές και πλέον ανταγωνίζεται με μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το ΜΙΤ και το Πρίνστον.

H Ερευνητική Ομάδα Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων & Δικτύων δημιουργήθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια και αποτελεί μία από τις πολυπληθέστερες ομάδες του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας με πολύ έντονη παρουσία στη δημοσίευση επιστημονικών μελετών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/eidiseis/epistimi/to-ergastirio-toy-apth-poy-antagonizetai-mit-kai-prinston-video/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Το εργαστήριο του ΑΠΘ που ανταγωνίζεται ΜΙΤ και Πρίνστον (Video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">