ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ποιες κατηγορίες αρνείται ο Λιγνάδης — “Καταπέλτης” το ένταλμα

Ποιες οι κατηγορίες που αρνείται ο Λιγνάδης — “Καταπέλτης” το ένταλμα σύλληψης (video)

Στoν 7ο όροφο της ΓΑΔΑ κρατείται ο Δημήτρης Λιγνάδης, μετά την προθεσμία που πήρε για να απολογηθεί την Τετάρτη. Βρίσκεται αντιμέτωπος με το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή. Το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε το απόγευμα του Σαββάτου είναι καταπέλτης: Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ασκούσε σωματική και ψυχολογική βία στα θύματά του, κυρίως ανήλικους αλλοδαπούς, ενώ κάνει λόγο για εγκληματική ροπή επί πολλά χρόνια. Ο ίδιος σύμφωνα με τον δικηγόρο του αρνείται τις κατηγορίες.

[iframe src=”

Το σκοτεινό παρασκήνιο μίας σεξουαλικά κακοποιητικής συμπεριφοράς με θύματα, ανήλικα παιδιά, επί χρόνια, σύμφωνα με τις κατηγορίες, άρχισε να ξετυλίγεται για τους εισαγγελείς μετά την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του γνωστού ηθοποιού σκηνοθέτη, στις 5 Φεβρουαρίου για υπόθεση που ωστόσο έχει παραγραφεί.

Μέσα από τη μήνυση αυτή ωστόσο, οι εισαγγελείς κατάφεραν να φτάσουν σε ακόμη ένα θύμα το οποίο μάλιστα μιλούσε για το βιασμό του, πριν από έξι χρόνια. Ένα έγκλημα δηλαδή που δεν έχει παραγραφεί. Οι εξελίξεις είχαν αρχίσει να δρομολογούνται την Παρασκευή, με τη μήνυση ενός 25χρονου ο οποίος, δεν διαμένει πλέον στην Ελλάδα.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν ανήλικοι αλλοδαποί, σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικογραφία. Οι λεπτομέρειες που φέρονται ότι δίνουν μηνυτές και μάρτυρες είναι πολλές. Περιγράφουν το σπίτι του, την καθημερινότητά του αλλά και τις επαφές που είχαν με τον κατηγορούμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές είναι οι ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή που οδήγησαν στο ένταλμα σύλληψης του καλλιτέχνη:

  • Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων,
  • Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης,
  • Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου,
  • Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας,
  • Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται,
  • Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους και τέλος
  • Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, ζήτησε και και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση όπου κρατείται με εντολή εισαγγελέα και θα παραμείνει μέχρι την απολογία του.

Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε βάσει δύο μηνύσεων που κατατέθηκαν εναντίον του για βιασμό ανηλίκων, που δεν έχουν παραγραφεί, αλλά και τις πρόσφατες μαρτυρικές καταθέσεις από πρόσωπα που φέρονται να έδωσαν ισχυρά στοιχεία.

“Οι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως σ` αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση”, τονίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για να αντιμετωπιστούν τέτοια νοσηρά φαινόμενα”.

Το χρονικό των εξελίξεων

Mετά από τις μηνύσεις και τις μαρτυρικές καταθέσεις για σεξουαλικά εγκλήματα του πρώην καλλιτεχνική διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν το βράδυ του Σαββάτου ένταλμα σύλληψής του. Ο Δημήτρης Λιγνάδης προσήλθε αυτοβούλως στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής όπου και – λίγα λεπτά αργότερα- συνελήφθη.

Οι εισαγγελείς Κώστας Σπυρόπουλος και Νίκος Στεφανάτος, αξιολογώντας τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους, προχώρησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης με κατηγορίες εις βάρος του ηθοποιού-σκηνοθέτη σε βαθμό κακουργήματος για βιασμούς κατ΄ εξακολούθηση.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε αμέσως στην ανακρίτρια η οποία συμφώνησε για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης. Ο Δημήτρης Λιγνάδης πέρασε το βράδυ στην ΓΑΔΑ και σήμερα το πρωί οδηγήθηκε στην Ευελπίδων.

Ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για την υπόθεση Λιγνάδη ήταν όσα είπε μάρτυρας για την υπόθεση του 40χρονου σήμερα Βασίλη Κ, ο οποίος κατέθεσε μήνυση ήδη από τις 5 Φεβρουαρίου. Όσα περιγράφει αφορούν εγκλήματα που δεν είναι παραγεγραμμένα.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αποδίδει με σκληρή γλώσσα ευθύνες στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τους εν γένει χειρισμούς ως προς την υπόθεση του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, καταλογίζοντάς της μεγάλη καθυστέρηση.

“Τρεις εβδομάδες τώρα, τόσο η αρμόδια Υπουργός όσο και ο Πρωθυπουργός κώφευαν, κρύβονταν και έκαναν υπογείως τα πάντα για να αποπροσανατολίσουν, ελπίζοντας πως η κορωνίδα αυτών των υποθέσεων, η υπόθεση της παιδεραστίας και του πιθανού κυκλώματος πίσω από αυτήν, απλά θα παραγραφεί”, επισημαίνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Tη Δευτέρα 22/2 ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, θα παρουσιαστεί στον Εισαγγελέα. Οι φάκελοι με επώνυμες καταγγελίες που έχει συγκεντρώσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ, όχι μόνο για την υπόθεση Λιγνάδη, θα τεθούν στην διάθεση της δικαιοσύνης.

“Η χώρα έχει κράτος Δικαίου και η κυβέρνηση θα συνδράμει, με όποιο τρόπο της ζητηθεί, θέτοντας στη διάθεση των δικαστικών αρχών τις υπηρεσίες της. Υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται”, αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η υπόθεση πάντως, έχει πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλογίζει συγκάλυψη στον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού, και το Μαξίμου να κατηγορεί τον κ. Τσίπρα για χυδαία εκμετάλλευση της υπόθεσης.

Απαντώντας, το κόμμα της ΝΔ παραπέμπει στην ανάρτηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι μέσα σε μόλις 4 γραμμές ο κ. Ηλιόπουλος αναίρεσε πλήρως όλα τα μυθεύματα του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν συγκάλυψης. “Η παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη στις 6 Φεβρουαρίου, μετά τη συνέντευξη-καταγγελία του Νίκου Σ., έγινε αποδεκτή την ίδια ακριβώς στιγμή. Πώς γίνεται λοιπόν να υπάρχει συγκάλυψη στη συνέχεια, όταν έχει γίνει δεκτή η παραίτηση από την πρώτη ημέρα; Δεν πρόκειται μόνο για αντίφαση, αλλά για τρικυμία εν κρανίω που ακυρώνει τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, σε μία σκοτεινή υπόθεση που βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία έχει πλέον το λόγο”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

“Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον διορισμό Λιγνάδη, την καθυστερημένη αντίδραση και την προσπάθεια συγκάλυψης είναι σαφής, αντικειμενική και δυστυχώς δεν έχει αναληφθεί”, αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

“Το επόμενο βήμα είναι η αποκάλυψη κι η αναμέτρηση με όλους εκείνους τους κοινωνικούς καταναγκασμούς, που διευκολύνουν τους δράστες κι επιβάλλουν τη σιωπή”, σημειώνει το ΚΚΕ.

“Η αποκάλυψη ότι ΜΚΟ που υποτίθεται πως «προστάτευαν ανήλικα προσφυγοπούλα» έστελναν ανήλικα θύματα στον Λιγνάδη, επιβεβαιώνει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ για τον ύποπτο ρόλο τους, τον οποίο συγκάλυψαν τόσο η Νέα Δημοκρατία  όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ”, επισημαίνει η Ελληνική Λύση.

“Χρυσοχοΐδης-Κεραμέως-Μενδώνη σηματοδοτούν την βαρβαρότητα της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη”, τονίζει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Εν τω μεταξύ, έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ αποκαλύπτει πως ένας στους 10 πολίτες της Κοινότητας έχει υποστεί σωματική βία την τελευταία πενταετία, και 4 στους 10 έχουν έρθει αντιμέτωποι με κάποιου είδους παρενόχληση. Ωστόσο, πολύ χαμηλά είναι τα ποσοστά καταγγελιών, είτε γιατί τα θύματα αγνοούν τα δικαιώματά τους, είτε εξαιτίας του φόβου απέναντι στους θύτες.

Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου, Ζώης Κακκαβάς, Ματίνα Καλτάκη, Ελίνα Κολύβα, Ντίνα Τσουκαλά, Κάτια Νιάκαρη

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις:
Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη ο Δημήτρης Λιγνάδης

H σκυτάλη στη δικαιοσύνη για την υπόθεση Λιγνάδη – Οδηγήθηκε στον ανακριτή

Στον εισαγγελέα την Κυριακή ο Λιγνάδης – Βαρύτατες οι κατηγορίες

www.ert.gr

Το άρθρο Ποιες κατηγορίες αρνείται ο Λιγνάδης — “Καταπέλτης” το ένταλμα εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/kinonia/apologeitai-tin-tetarti-paramenei-sti-gada-o-d-lignadis/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ποιες κατηγορίες αρνείται ο Λιγνάδης — “Καταπέλτης” το ένταλμα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">