ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ξάνθη: Πάγωσε ο καταρράκτης του Λειβαδίτη – Εντυπωσιακές εικόνες

Ξάνθη: Πάγωσε ο καταρράκτης του Λειβαδίτη – Εντυπωσιακές εικόνες

Το χιόνι στα πεδινά έλιωσε, στα ορεινά καλά κρατεί, αλλά ο παγετός σε Ροδόπη και Ξάνθη ρίχνει τον υδράργυρο υπό το μηδέν και το κρύο είναι τσουχτερό για τους τολμηρούς που κινούνται νωρίς το πρωί . -11 στη διάρκεια της νύχτας στα ορεινά, -7 στα πεδινά, -6 τις πρώτες πρωινές ώρες ακόμη και εντός της Κομοτηνής.

Μπορεί οι σταλακτίτες που δημιουργούνται στις στέγες, στα δένδρα, στις εξωτερικές βρύσες να προσφέρουν ένα ωραίο χειμωνιάτικο θέαμα, ωστόσο, τις εντυπώσεις «κλέβει» ο παγωμένος καταρράκτης του Λειβαδίτη! Σύμφωνα με τον κος Νίκο Βιδάλη από τα Καιρικά Νέα της Ξάνθης, θα παραμείνει παγωμένος στο 100% και τις επόμενες μέρες. Η φωτογραφία του Βασίλη Γεωργιάδη αποτυπώνει την ξεχωριστή ομορφιά του.

Ο Λειβαδίτης είναι μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων, βρίσκεται στα 1300 μέτρα υψόμετρο. Το χειμώνα αρκετές φορές ο καταρράκτης παγώνει και τα αιωρούμενα κρύσταλλα σπάνε με εκκωφαντικό θόρυβο, όταν πιάσουν οι πρώτες ζεστές μέρες της άνοιξης.

Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως στα νερά του Λειβαδίτη λούζονταν οι «καλοκυράδες» (νεράιδες), ενώ στις σπηλιές του ύφαιναν, σε πέτρινους αργαλειούς, το αραχνοΰφαντο νεραϊδόγνεμα. Θρύλοι και παραδόσεις, που έχουν τη δική τους γοητεία, με την ομορφιά του σίγουρα αληθινή και μυστηριώδης αυτές τις παγωμένες ημέρες του Φεβρουαρίου.

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/komotini/xanthi-pagose-o-katarraktis-toy-leivaditi/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ξάνθη: Πάγωσε ο καταρράκτης του Λειβαδίτη – Εντυπωσιακές εικόνες Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">