ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αυστραλία: Lockdown 5 ημερών στη Βικτώρια – Χωρίς θεατές το Αυστραλιανό Open

Αυστραλία: Lockdown 5 ημερών στη Βικτώρια – Χωρίς θεατές το Αυστραλιανό Open
Αυστραλία, Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

Στην πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας, με πρωτεύουσα την Μελβούρνη, πάνω από 6,6 εκατομμύρια πολίτες μπαίνουν σε αυστηρό πενθήμερο αποκλεισμό (lockdown,) μετά τον εντοπισμό 19 κρουσμάτων της Βρετανικής μετάλλαξης COVID-19. 

Το νέο σύμπλεγμα  ξέσπασε στο ξενοδοχείο καραντίνας Holiday Inn, στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης και μέσα σε λίγες ημέρες είχε επεκταθεί σε 13 περιστατικά, εργαζόμενους στο ξενοδοχείο και συγγενείς τους.

Όλα τα κρούσματα έχουν το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου,  το οποίο θεωρείται  εξαιρετικά μεταδοτικό και πιο δύσκολο να συγκρατηθεί από την αρχική μορφή του κορονοϊού.

Το τελευταίο κρούσμα αφορά εργαζόμενο σε καφετέρια του αεροδρομίου της Μελβούρνης, ο οποίος εργάστηκε 8 ώρες την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου πριν βρεθεί θετικός την Πέμπτη 11/2. Το αεροδρόμιο της Μελβούρνης επιβεβαίωσε ότι 29 πτήσεις εσωτερικού έφτασαν και αναχώρησαν από τον τερματικό σταθμό 4, που βρίσκεται το καφέ Brunetti, προτού διενεργηθεί βαθύς καθαρισμός. Υπάρχουν φόβοι ότι ο ιός μπορεί να μεταδόθηκε και σε ταξιδιώτες, που έφυγαν από την Μελβούρνη για άλλες περιοχές της Αυστραλίας.

Η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας αποφάσισε να μην καθυστερήσει καθόλου την εφαρμογή ενός γρήγορου  λοκντάουν » κόφτη» όπως το ονομάζει, προκειμένου να αναχαιτίσει την ανεξέλεγκτη διασπορά και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην πολιτεία.

«Δεν θα μασήσω λόγια: το σήμερα πονάει. Οι Βικτωριανοί γνωρίζουν, καλύτερα από οποιονδήποτε, πόσο βαθιά.

Αλλά όπως έχουμε δει – εδώ στην Αυστραλία και σε όλο τον κόσμο – αντιμετωπίζουμε ένα νέο είδος εχθρού.

Έναν ιό που είναι πιο έξυπνος και πιο γρήγορος και πιο μολυσματικός. Δεν είναι ο ίδιος εχθρός που αντιμετωπίσαμε το 2020», είπε ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτώριας Ντάνιελ Άντριους ανακοινώνοντας τα περιοριστικά μέτρα.

O γενικός αποκλεισμός στη Βικτώρια τίθεται σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 12/2 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου. Σε αυτές τις 5 ημέρες  θα υπάρχουν τέσσερις λόγοι για να βγει κανείς από το σπίτι: απαραίτητα ψώνια ,  φροντίδα, άσκηση και εργασία, εάν είναι απαραίτητη. Η άσκηση και οι αγορές θα περιορίζονται σε πέντε χιλιόμετρα από το σπίτι.

Οι μάσκες προσώπου θα πρέπει να φοριούνται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους – εκτός σπιτιού.

Απαγορεύονται οι επισκέψεις στο σπίτι  και οι δημόσιες συγκεντρώσεις. Η εκπαίδευση θα συνεχιστεί από το διαδίκτυο.

Γυμναστήρια, πισίνες, κοινοτικά  κέντρα, χώροι ψυχαγωγίας και βιβλιοθήκες θα πρέπει να κλείσουν.

Όλα τα απαραίτητα καταστήματα  όπως σούπερ μάρκετ, κάβες και φαρμακεία θα παραμείνουν ανοιχτά.

Καφετέριες και εστιατόρια θα μπορούν να προσφέρουν διανομή ή πακέτο.

Οι κηδείες θα μπορούν να τελεστούν με παρουσία δέκα ατόμων, ενώ οι  γάμοι που είχαν προγραμματιστεί για του Αγίου Βαλεντίνου θα πρέπει να αναβληθούν.

Χωρίς θεατές η διεξαγωγή του Australian Open

Οι οπαδοί του τένις θα απαγορεύεται να παρακολουθήσουν από κοντά το Aυστραλιανό Όπεν τουλάχιστον μέχρι την λήξη του αποκλεισμού. Η υπηρεσία Τένις Αυστραλίας κάνει τα αδύνατα δυνατά για να συνεχιστούν οι αγώνες, χωρίς την παρουσία κοινού.

Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Ντάνιελ Άντριους δικαιολόγησε τη συνέχιση του Grand Slam συγκρίνοντάς το με ένα χώρο εργασίας.

«Αν μπορείς να δουλέψεις από το σπίτι, πρέπει να δουλέψεις από το σπίτι. Αυτή είναι η καθοδηγητική αρχή. Και νομίζω ότι πιθανότατα απαντά στην ερώτηση. Δεν μπορείς να στοιβάζεις ράφια στο σούπερ μάρκετ από το σπίτι. Δεν μπορείς να ασχοληθείς με το τένις από το σπίτι. Αυτή είναι η βάση της απόφασης », είπε ο κ. Άντριους.

Παράλληλα οι αρχές ανακοίνωσαν πως για τις επόμενες 5 ημέρες η Μελβούρνη δεν θα δεχτεί καθόλου πτήσεις από τον εξωτερικό. Εκτός αυτών που είναι ήδη στον αέρα.

«Το κάναμε στο παρελθόν, θα το κάνουμε ξανά. Όσο αλλάζει ο ιός, πρέπει να αλλάζουμε και εμείς, μέχρι να τον νικήσουμε», επεσήμανε ο κ.Άντριους.

Οι πολίτες της Βικτώριας είναι ωστόσο εξοικειωμένοι με τη ζωή υπό αποκλεισμό.  Από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο  του περασμένου έτους, η πολιτεία  τέθηκε σε σκληρό lockdown επί τέσσερις περίπου μήνες, ώστε να καταπολεμήσει το δεύτερο κύμα COVID-19 και να πετύχει  0 κρούσματα και 0 νεκρούς.  Αυτό επιθυμούν οι αρχές να επιτευχθεί και τώρα.

 

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/eidiseis/diethni/kosmos/aystralia-lockdown-5-imeron-sti-viktoria-choris-theates-to-aystraliano-open/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αυστραλία: Lockdown 5 ημερών στη Βικτώρια – Χωρίς θεατές το Αυστραλιανό Open Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">