ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πανδημία: Τα δεδομένα «κρίνουν» την παράταση των σκληρών μέτρων στις κόκκινες περιοχές (video)

Στο μέτωπο της πανδημίας, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ μόνο στην Αττική τα κρούσματα έφτασαν σε τετραψήφιο αριθμό και η πληρότητα στις ΜΕΘ έφτασε το 90%.
Η σημερινή επιδημιολογική εικόνα αναμένεται να κλειδώσει την παράταση των σκληρών μέτρων που ισχύουν ήδη σε κόκκινες περιοχές όπως η Αττική, ενώ το απόγευμα αναμένονται ανακοινώσεις και από τον Υπουργό Υγείας, στην προγραμματισμένη εβδομαδιαία ενημέρωση. Όλα δείχνουν ότι η πιθανότητα να ξεκινήσει το λιανεμπόριο μετατίθεται για τις 8/3. Επίσης δεν έχει συζητηθεί καθόλου το θέμα του ανοίγματος των σχολείων.

Αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:
– 2.147 κρούσματα. Σχεδόν τα μισά κρούσματα – 1.047 – εντοπίστηκαν στην Αττική. Το κέντρο της Αθήνας και ο Πειραιάς “βράζουν” με 285 και 259 κρούσματα, αντίστοιχα. Υψηλός αριθμός κρουσμάτων και στη Θεσσαλονίκη με 205 κρούσματα.
– Υψηλός και ο αριθμός των διασωληνωμένων, με 357 ασθενείς, ενώ είχαμε και 22 θανάτους.
Παράλληλα, οι εισαγωγές ασθενών covid19 άγγιξαν τις 300 σε ένα 24ωρο, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 13,26%.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα (96,1/108,5 FM) για τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία  που απασχολεί τον μηχανισμό του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας. Ο αριθμός των εισαγωγών έχει αυξηθεί τις τελευταίες μέρες, είπε, η κατάσταση είναι πιεστική αλλά ελεγχόμενη, εάν συνεχιστεί πάντως αυτή η κατάσταση θα βρεθούμε σε “κόκκινη περιοχή” ξεκαθάρισε ο κ. Παπαευσταθίου.

Για τα κρούσματα σχολίασε πως εξακολουθεί να μην είναι εκθετική η αύξηση, αλλά ακόμη και να μην είναι, εξακολουθούν να γεμίζουν οι κλίνες νοσηλείας, κάποιοι, υπογράμμισε, χρειάζονται να μείνουν περισσότερο  και οι πόροι του συστήματος δεν είναι ανεξάντλητοι.

Εν τω μεταξύ, συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές υπηρεσίες στον Πειραιά, καθώς επιβεβαιώθηκαν σε ιδιωτική κλινική της πόλης τουλάχιστον 70 κρούσματα κορονοϊού σε ασθενείς και εργαζομένους. Δέκα ασθενείς κρίθηκε αναγκαίο να διακομισθούν σε κλίνες covid του ΕΣΥ.

Στο κόκκινο και η Τρίπολη πολλά τμήματα και τάξεις σχολικών μονάδων κλείνουν λόγω εκτίναξης των κρουσμάτων. Η δημοτική Αρχή έχει ενημερωθεί και για την περίπτωση αυστηρού lockdown καθώς τα δεδομένα είναι ανησυχητικά και όπως είπε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Κώστας Τζιούμης έχουν προηγηθεί και συζητήσεις με τους κυρίους Χαρδαλιά και Κοντοζαμάνη.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων στο νοσοκομείο «Αττικόν», Σπύρος Πουρνάρας εξήγησε πως αν και είμαστε από τις χώρες με τα χαμηλότερα δεδομένα στην Ευρώπη η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Σε αυτό πιθανόν να συνηγόρησε και το κύμα ψύχους τις προηγούμενες ημέρες. Έδωσε μάλιστα ως παράδειγμα την Αττική όπου τα σχολεία είναι κλειστά και τα κρούσματα αυξάνονται.

Ο κ. Πουρνάρας, απέδωσε το φαινόμενο στη μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού. Τις τελευταίες μέρες στις ΜΕΘ υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση προερχόμενη από τα κρούσματα που σημειώθηκαν πριν από δέκα ημέρες και εκτίμησε ότι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι εξαιρετικά πιεσμένες σε ότι αφορά τις ΜΕΘ. Θα χρειαστεί υπομονή και ψύχραιμα μέχρι την αποκλιμάκωση, είπε ο κ. Πουρνάρας. Ο καθηγητής εκτίμησε ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν μπορεί να γίνει άρση του lockdown, ωστόσο διατύπωσε την άποψη ότι τα μικρά μαγαζιά, με ένα πελάτη, δεν έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν ιδιαίτερα στην μεταδοτικότητα, για να προσθέσει αμέσως πως όταν υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση στο σύστημα δεν είναι εύκολο να παρθούν τέτοιου είδους αποφάσεις.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Κατερίνα Μπατζάκη
Ανταπόκριση: Πέγκη Μπρούσαλη

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα: (96,1/108,5 FM)

www.ert.gr

Το άρθρο Πανδημία: Τα δεδομένα «κρίνουν» την παράταση των σκληρών μέτρων στις κόκκινες περιοχές (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/pandimia-ta-dedomena-krinoyn-tin-paratasi-ton-skliron-metron-stis-kokkines-perioches-video/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πανδημία: Τα δεδομένα «κρίνουν» την παράταση των σκληρών μέτρων στις κόκκινες περιοχές (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">