ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Οι “γαλανόλευκες” εκπομπές του Δεύτερου

Με θεματικές εκπομπές και ειδικά αφιερώματα, το Δεύτερο Πρόγραμμα τιμά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, καθώς και τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 φωτίζοντας διαφορετικές και συχνά άγνωστες και αναπάντεχες πλευρές της εθνεγερσίας.

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκπομπών:

Τρίτη, 23η Μαρτίου

9:30 το πρωί, η Μαρία Κοζάκου θα παρουσιάσει την συνέκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος  Η έκδοση “Ἡ Ἱστορία ἔχει πρόσωπο – Μορφὲς τοῦ 1821 στὴν Ἑλλάδα τοῦ Ὄθωνα ἀπὸ τὸν Βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary”. παρουσιάζει 125 αδημοσίευτα σχέδια με 320 μοναδικά πρόσωπα από το λεύκωμα του βέλγου διπλωμάτη και ζωγράφου Benjamin Mary (1792-1846). Προσκεκλημένες της Μαρίας Κοζάκου η Άρτεμις Σκούταρη, Διευθύντρια του Ιδρύματος Σύλβια Ιωάννου και η Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου υπεύθυνη της επιστημονικής επιμέλειας και του συντονισμού έρευνας της έκδοσης.

Τετάρτη 24η Μαρτίου

9:30 το πρωί, στην εκπομπή Τρανζίστορ της Μαρίας Κοζάκου θα φιλοξενηθεί ο Γιάννης Χατζής, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Καραγκιοζοπαίκτες, με αφορμή τη μετάδοση από το Δεύτερο, του ειδικά για το ραδιόφωνο ηχογραφημένου έργου Ο Καραγκιόζης και η καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια, ανήμερα την 25η Μαρτίου στις 9:30 το πρωί. Γιατί οι Ήρωες της Επανάστασης αλλά και κάθε εποχής, στο Θέατρο Σκιών είναι οι άνθρωποι της γειτονιάς μας;

14:00-15:00, “Οι αμέτρητες πτυχές της φουστανέλας”. Την έχουμε ταυτίσει με τη λεβεντιά του εύζωνα. Και όμως: Στο πέρασμα των αιώνων συναντιώνται στην ιστορία της από αγωνιστές, λήσταρχους, βασιλείς, ζωγράφους, ποιητές, έως τζαζίστες και σατιρικούς καλλιτέχνες. Αυτές τις απρόβλεπτες, πολύ συχνά, πτυχές της φουστανέλας ξεδιπλώνει ο Φώτης Απέργης.

Πέμπτη, 25η Μαρτίου

09:30-10:00, “Ο Καραγκιόζης και η καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια”. Από τον Γιάννη Χατζή σε ηχογράφηση ειδικά για την ημέρα και σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση. Ο Γιάννης Χατζής ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και είναι ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή καραγκιοζοπαίκτες. Οι παραστάσεις του είναι ένα θέατρο μάχιμης επικαιρότητας, ώριμος καρπός της πολύτροπης θητείας του στον κόσμο του Θεάτρου των Σκιών.
Ο Καραγκιόζης και η καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια είναι μια επετειακή, πολυπρόσωπη και ηρωική παράσταση του, που αναπαριστά πιστά τα ιστορικά γεγονότα και τους πρωταγωνιστές, εκείνης της καθοριστικής για την τύχη της ελληνικής επανάστασης μάχης. Αν και η σχετική ιστοριογραφία δίνει τη δική της εγκυρότητα στα δρώμενα και τις αναφορές της παράστασης, ο θρύλος και οι λαϊκές διηγήσεις, έτσι όπως διασώθηκαν προφορικά, της προσάπτουν περίσσια γλαφυρότητα. Κι ο Καραγκιόζης; Αυτός, ένας κάτοικος της περιοχή, θα αναδειχτεί μέσα από ξεκαρδιστικά γεγονότα, ως ένας δεινός μαχητής, που το καθήκον για την πατρίδα και το χρέος στο λαό του, τον σπρώχνει προς τη θυσία και το όραμα της «χιλιάκριβης της Λευτεριάς», που στο τέλος της παράστασης εμφανίζεται, για να στεφανώσει τους αγωνιστές και να ψάλει τα κατορθώματα τους. Το έργο είναι διανθισμένο με ποιήματα και δημοτικά τραγούδια ανάλογων της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Η παραγωγή και ηχογράφηση της ραδιοφωνικής μεταφοράς του Καραγκιόζη έγινε για λογαριασμό του Δεύτερου Προγράμματος από τον ραδιοφωνικό σταθμό 9.58 της ΕΡΤ3, στη Θεσσαλονίκη, ενώ την ηχοληψία έκανε η Ζωή Κουτελοπούλου.

10:00-12:00, “Από τι είναι φτιαγμένοι οι σημερινοί ήρωες;” στην εκπομπή της Ελένης Γιαννοπούλου. Μήπως ήρωες είναι εκείνοι οι άνθρωποι που μπορούν να κάνουν καλύτερο τον κόσμο μας; Είναι ήρωας ένας άνθρωπος που με αυταπάρνηση εκτελεί το καθήκον του;  Στην περίοδο μιας πανδημίας επιστήμονες και ερευνητές μοιάζουν οι σύγχρονοι ήρωες. Που αλλού κρύβονται οι μικροί ή μεγαλύτεροι καθημερινοί ηρωισμοί;

12:00-14:00, “Που πάνε οι ήρωες μετά την Επανάσταση;”, στην εκπομπή του Μιχάλη Γελασάκη. Τι απέγιναν οι Ήρωες της επανάστασης του 1821; Πως τους αντιμετώπισε αργότερα το ελληνικό κράτος και ποιο ήταν το τίμημα; Σχεδόν κανένας από εκείνους που γνωρίζουμε σήμερα ως πρωτεργάτες του ’21 δεν είχε καλή τύχη… Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Μακρυγιάννης και τόσοι άλλοι που αρχικά συστρατεύτηκαν για να αποτινάξουν τον Οθωμανικό ζυγό διώχθηκαν, δολοφονήθηκαν ή πέθαναν απένταροι και απαξιωμένοι.

14:00-15:00, “Τα αληθινά πορτρέτα των αγωνιστών”. Στα βιβλία της Ιστορίας των μαθητικών μας χρόνων, τους θυμόμαστε αγέρωχους και ευθυτενείς. Όμως, στην πραγματικότητα, οι οπλαρχηγοί απεικονίστηκαν για πρώτη φορά όπως στ’ αλήθεια ήταν:  ταλαιπωρημένοι από τις μάχες, τις αρρώστιες, τις πληγές. Για τα αυθεντικά πορτρέτα τους που φιλοτέχνησαν ο Δανός Ανταμ Φρίντελ και ο Βαυαρός Καρλ Κρατσάιζαν, καθώς και για το συναρπαστικό ταξίδι αυτών των ντοκουμέντων στη μετεπαναστατική Ευρώπη θα μας μιλήσει ο Φώτης Απέργης.

15:00-16:00, “Ιστορίες της επανάστασης μέσα από τη Δημοτική Μουσική”, με τη Δήμητρα Κόχιλα. Πραγματικές ιστορίες ηρωισμού και ανδρείας επώνυμων και ανώνυμων στα πεδία των μαχών, αλλά και στα μετόπισθεν. Μια μεγάλη διαδρομή προς την Ελευθερία, όπως την έχει διηγηθεί ο απλός λαός μέσα από την δημοτική ποίηση

16:00- 17:00, “Η επανάσταση του ’21 μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο” στην εκπομπή του Πάνου Χρυσοστόμου. Οι ήρωες, οι ιστορίες τους, οι ταινίες, οι μουσικές και τα τραγούδια τους όπως καταγράφηκαν στο εγχώριο σινεμά σε μια ιστορική αναδρομή.

17:00-18:00, η “Καντάτα Ελευθερίας” του Χρήστου Λεοντή, στην εκπομπή του Κώστα Θωμαΐδη. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 1998, «Έτος Ρήγα Βελενστινλή-Διονυσίου Σολωμού». Βασικοί ερμηνευτές η Νένα Βενετσάνου και ο Δώρος Δημοσθένους. Το έργο του Χρήστου Λεοντή χρησιμοποιεί τη γλώσσα της μουσικής και χαρακτηριστικά δείγματα του λόγου του Ρήγα, του Σολωμού και του Μακρυγιάννη, συνθέτει σε μορφή τριπτύχου τις ιδέες τους σε μια αναπάντεχη ενότητα και συνοχή.

19:00 – 20:00, “Κάλβος και Σολωμός: μελοποιήσεις”, στην εκπομπή του Σιδερή Πρίντεζη. Μια αναφορά στον μελοποιηθέντα λόγο του Ανδρέα Κάλβου και του Διονύσιου Σολωμού. Παρεμβάλλονται απαγγελίες ποιημάτων τους από τη Λυδία Κονιόρδου και τον Βασίλη Παπαβασιλείου.

20:00-21:00, “Για την Ελλάδα. Μια κυανόλευκη εκπομπή” από τον Νίκο Αϊβαλή. Στο επετειακό Μονόπρακτο της 25ης Μαρτίου θα ακούσουμε παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα τραγούδια για την Ελλάδα και τους Έλληνες, για ήρωες του ’21 και τόπους ηρωικούς, μελοποιημένους στίχους των: Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σαραντάρη, Ρήγα Φεραίου και ένα μικρό κείμενο του Φιλέλληνα Αλεξάντρ Πούσκιν που διαβάζει ο Δημήτρης Καταλειφός.

Η 25η Μαρτίου για παιδιά ή όσους νιώθουν ακόμα παιδιά

Καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας η “Κόκκινη Σβούρα”, το ένθετο του Δεύτερου για μικρά παιδιά και για όσους νιώθουν παιδιά παρουσιάζει ειδικές δράσεις, έθιμα και βιβλία για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Συγκεκριμένα:
Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, η “Κόκκινη Σβούρα” ξεκινά τον δικό της εορτασμό για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση συναντώντας τον δάσκαλο και ιστορικό Παύλο Κουτουζή για να μάθει πώς μιλάμε στα παιδιά για το παρελθόν αλλά και όλα τα sos για το 1821.
Την Τρίτη 23 Μαρτίου, διαβάζει το βιβλίο “1821 Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την Ελευθερία” και συζητά με τη συγγραφέα του, Μάρω Βασιλειάδου για τη σύγχρονη ιστορική λογοτεχνία για παιδιά αλλά και για τα σχολικά βιβλία ιστορίας.
Την Τετάρτη 24 Μαρτίου, παραμονή της εθνικής μας εορτής η “Κόκκινη Σβούρα” συνομιλεί με τη σύμβουλο λαϊκού πολιτισμού Μαρία Στέλλα Ζεάκη για έθιμα, παραδόσεις συμβολισμούς και … μπακαλιάρο.
Την Πέμπτη και 25η Μαρτίου η “Κόκκινη Σβούρα” φιλοξενεί τον Νικόλα έναν 6χρόνο φίλο που λατρεύει την ιστορία του 1821, συγκινείται με τις ζωές των ηρώων του και μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για εκείνη την περίοδο που είναι τόσο μακριά και τόσο κοντά μας. Χρόνια Πολλά!
Τέλος, την Παρασκευή 26 Μαρτίου η “Κόκκινη Σβούρα” με τη βοήθεια της Μαρίζας Ντεκάστρο και του βραβευμένου βιβλίου της “Ένας Κόσμος σε Κίνηση” χαρτογραφεί την εποχή των ανέμων ανεξαρτησίας, προσδιορίζει σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο την περίοδο της ελληνικής επανάστασης και μαθαίνει για τα παιδικά βιβλία που γράφτηκαν τότε και έγιναν τα κλασσικά του σήμερα.

_____________________________

Live Streaming: webradio.ert.gr/deftero
Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm
Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://webradio.ert.gr/programma-deftero/



Το άρθρο Οι “γαλανόλευκες” εκπομπές του Δεύτερου εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ert.gr/radiofono/oi-galanoleykes-ekpompes-toy-deyteroy/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Οι “γαλανόλευκες” εκπομπές του Δεύτερου Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">