ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Δοκιμάζεται η αντοχή των νοσοκομείων – Ανοικτό θέμα η επίταξη ιδιωτών γιατρών

Σε μεγάλη δοκιμασία για όλο το υγειονομικό προσωπικό εξελίσσονται οι εφημερίες στα νοσοκομεία αναφοράς. Οι εισαγωγές ασθενών με Covid στην Αττική είναι πολύ περισσότερες από αυτές που μπορούν να αντέξουν τα νοσοκομεία και αρκετοί περιμένουν σε λίστα αναμονής για κάποιο κρεβάτι σε ΜΕΘ. Την ίδια ώρα, η μειωμένη ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών να συνδράμουν το ΕΣΥ προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Στις συμπληγάδες του κορονοϊού βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής. Μετά από κάθε εφημερία δεν υπάρχει κενό κρεβάτι. Μεγάλα νοσοκομεία όπως το Αττικόν «κλείνουν» με περισσότερες από 60 εισαγωγές covid σε κάθε γενική εφημερία. Μόνη διέξοδος είναι να ανοίξουν νέες κλίνες ΜΕΘ μετά από μετατροπή κλινών μέσα σε μονάδες Παίδων.

Στο νοσοκομείο Αττικόν οι κλίνες Covid αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα από 60 σε 240.

Σε όλη την Αττική μέσα σε 24 ώρες έγιναν 201 νέες εισαγωγές. Οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ έχουν πάρει φωτιά.

«Περίπου 200 με 250 κλήσεις από τις 700 το σύνολο αφορούν διαχείριση Covid ασθενών» δήλωσε ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.

Και στην Αχαΐα, η αυξητική τάση στα κρούσματα κορονοϊού φέρνει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία.

Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 674 διασωληνωμένους, 41 θανάτους και 1.514 νέα κρούσματα.

Χαμηλή είναι ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών, μελών του ΙΣΑ, στο κάλεσμα για συνδρομή στο ΕΣΥ. Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής είχαν δηλώσει συμμετοχή 61 γιατροί, ενώ το υπουργείο Υγείας ζητά τουλάχιστον 200.

Στο θέμα της επίταξης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα».

«Όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει. Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, θα το κάνω» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη γενική εφημερία του νοσοκομείου «Γεννηματάς» βρέθηκε το Σάββατο ο υπουργός Υγείας, κάνοντας εκ νέου κάλεσμα τους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν στη μάχη που δίνεται στα δημόσια νοσοκομεία.

«Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη» είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) χαρακτήρισε «προσβλητική» τη συμπεριφορά του υπουργού Υγείας, λέγοντας ωστόσο ότι τα μέλη του τίθενται στη διάθεση του ΕΣΥ. Ζητά, επίσης, ακόμα άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι οι γιατροί σε διακοπές και αρνούνται να τις διακόψουν, είναι μέσα στον αγώνα της κοινωνίας και λειτουργούν ως ανάχωμα στο ΕΣΥ» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) διευκρίνισε ότι το τελευταίο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον ΠΙΣ είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ.

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε για τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, με τις επιστημονικές εταιρείες των ειδικοτήτων που ζητούνται στα νοσοκομεία για το θέμα της επίταξης υπηρεσιών.

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι «στη χώρα της ατομικής ευθύνης ο μοναδικός που δεν φταίει για τίποτα είναι ο κ. Μητσοτάκης». Ο κ. Ηλιόπουλος ζήτησε την άμεση επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Ειρήνη Κυρίτση, Αθανασία Σταμοπούλου

www.ertnews.gr



Το άρθρο Δοκιμάζεται η αντοχή των νοσοκομείων – Ανοικτό θέμα η επίταξη ιδιωτών γιατρών εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/dokimazetai-i-antochi-ton-nosokomeion-anoikto-to-thema-epitaxis-ton-idioton-giatron/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Δοκιμάζεται η αντοχή των νοσοκομείων – Ανοικτό θέμα η επίταξη ιδιωτών γιατρών Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">