ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στην Άγκυρα ο Ν. Δένδιας για συνάντηση με Τ. Ερντογάν και Μ. Τσαβούσογλου

Στην τουρκική πρωτεύουσα μεταβαίνει σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όπου το μεσημέρι στις 15.00 θα γίνει δεκτός εκτάκτως από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το απόγευμα θα έχει θα έχει προγραμματισμένη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία.

Πρόκειται για μια έκτακτη “αναβάθμιση” της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση Δένδια- Τσαβούσογλου θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και στις 19.00 κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Κατόπιν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει, προς τιμήν του Έλληνα ομολόγου του, δείπνο “ιφτάρ”, λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

Οι επαφές λαμβάνουν χώρα σε μια πιεστική για την Τουρκία συγκυρία, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο όπου μαίνονται πολιτικό-κοινωνικές ρήξεις και μεγάλη οικονομική δυσχέρεια, όσο και στο εξωτερικό όπου οι σχέσεις με την ΕΕ βρίσκονται στο ναδίρ, στον απόηχο και του “sofagate” ενώ και οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις με αφορμή τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

Χθες λίγο πριν ανακοινωθεί η πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου για συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ο Ερντογάν ανέβασε πάλι τους τόνους προχωρώντας σε προκλητικές δηλώσεις. Σε ομιλία που πραγματοποίησε σε νέους, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποστολής ερευνητικών πλοίων στην Κύπρο στην περίπτωση που αμφισβητηθούν τα δικαιώματα των Tουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα. Ταυτόχρονα, προανήγγειλε κοινές σεισμολογικές έρευνες και γεωτρήσεις με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον διπλωματικό αναλυτή της ΕΡΤ Νίκο Μελέτη η κινητικότητα της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή ενοχλεί την Τουρκία. Όσο στις εκεί επαφές σήμερα, όπως σημειώνει, οι προσδοκίες είναι χαμηλές από αμφότερες τις πλευρές. Η εκτίμηση είναι ότι στα πολιτικά θέματα η διαφορά είναι μεγάλη και όχι μόνο σύγκλιση δεν υπάρχει, αλλά μάλλον διεύρυνση  της απόκλισης.

Ο Ν. Δένδιας και η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως αναφέρει, είναι έτοιμοι να δώσουν απαντήσεις σε όλα τα θέματα που θα ανοίξει η τουρκική πλευρά και να εγείρουν αντίστοιχα μια σειρά θεμάτων. Και στα ευρωτουρκικά θα υπάρξει συζήτηση υπό το πρίσμα της ανανέωσης της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, ενώ φυσικά ούτε και στα περιφερειακά, ούτε στην Λιβύη ή στη Συρία υπάρχει σύγκλιση. Εν τούτοις, υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί κι ένα θετικό μήνυμα στην οικονομική συνεργασία και γι’ αυτό εξάλλου στην ελληνική αποστολή συμμετέχει και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Πάντως χθες, οι μεταβατικές αρχές της Λιβύης έδειξαν τον προσανατολισμό της πυξίδας της Τρίπολης και προς την Αθήνα, με ακόμη μια δημόσια δήλωση εκ μέρους του επικεφαλής του μεταβατικού προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο δημόσιο τετ-α-τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μοχάμεντ αλ Μενφί διαμήνυσε τη λιβυκή ετοιμότητα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και ταυτόχρονα για τη χρησιμοποίηση της Ελλάδας ως πύλης για την ΕΕ.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Στην Άγκυρα ο Ν. Δένδιας για συνάντηση με Τ. Ερντογάν και Μ. Τσαβούσογλου εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/politiki/stin-agkyra-o-n-dendias-gia-synantisi-me-t-erntogan-kai-m-tsavoysogloy/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στην Άγκυρα ο Ν. Δένδιας για συνάντηση με Τ. Ερντογάν και Μ. Τσαβούσογλου Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">