ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πράσινο φως για την εφαρμογή της εμπορικής συνεργασίας Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου

Στρασβούργο/Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Υπέρ της συμφωνίας που ορίζει τους κανόνες της μελλοντικής σχέσης της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο τάχθηκαν κατά την διάρκεια της συζήτησης αλλά και τις ψηφοφορίας στην Ολομέλεια οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επαναλαμβάνοντας πάντως την θλίψη τους για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ειδικότερα ενέκριναν με 660 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 32 αποχές την εφαρμογή της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας, τονίζοντας ότι είναι η καλύτερη επιλογή για την ελάττωση των χειρότερων επιπτώσεων του Brexit και τη διασφάλιση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς. Ενέκριναν παράλληλα και την έκθεση για την πρόοδο των συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο, με 578 υπερ, 51 κατά και 68 αποχές.

Αναφερόμενοι σε τυχόν μονομερείς ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου που παραβιάζουν τη συμφωνία αποχώρησης και το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ανέφερε ότι η νέα συμφωνία διαθέτει πρόσθετα νομικά μέσα πρόληψης και προστασίας από μονομερείς αποκλίσεις των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει οι δύο πλευρές.

Μετά από τέσσερις μήνες εντατικού ελέγχου της συμφωνίας, οι ευρωβουλευτές τόνισαν επίσης ότι το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στενή παρακολούθηση της πλήρους εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε δήλωση του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι αναφερόμενος στην συμφωνία έκανε λόγο για την πιο εκτεταμένη συμφωνία που έχει επιτύχει ποτέ η ΕΕ με μια τρίτη χώρα, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομηθεί μια νέα μελλοντική σχέση ΕΕ-ΗΒ. Σημείωσε δε πως παρά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση, «εξακολουθούμε να μοιραζόμαστε βαθιές και μακροχρόνιες σχέσεις, αξίες, ιστορία και γεωγραφική εγγύτητα. Είναι προς το συμφέρον μας να κάνουμε αυτή τη νέα σχέση να λειτουργεί», προειδοποιώντας πως η ΕΕ δεν θα δεχτεί καμία οπισθοδρόμηση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Δεκεμβρίου 2020, οι διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ συμφώνησαν επί των όρων της μελλοντικής τους σχέσης, όπως αυτοί καταγράφονται στη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η αναστάτωση λόγω του Brexit, η συμφωνία έχει τεθεί προσωρινά σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021. Η έγκριση του Κοινοβουλίου είναι απαραίτητη προκειμένου η συμφωνία να τεθεί οριστικά σε ισχύ πριν από την εκπνοή της στις 30 Απριλίου 2021.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Πράσινο φως για την εφαρμογή της εμπορικής συνεργασίας Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/prasino-fos-gia-tin-efarmogi-tis-emporikis-synergasias-e-e-kai-inomenoy-vasileioy/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πράσινο φως για την εφαρμογή της εμπορικής συνεργασίας Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">