ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Επανεκκίνηση λιανεμπορίου – Eνίσχυση 5000€ ζητούν Περιφερειάρχες των κλειστών περιοχών

Ανοίγει τη Δευτέρα 5/4 το λιανεμπόριο, ωστόσο κλειστά θα παραμείνουν σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα μετά από απόφαση των ειδικών, εξέλιξη που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των εμπόρων στις τρεις περιοχές. Στην εισήγηση αυτή οδηγήθηκε η επιτροπή καθώς εκτός από την αύξηση των κρουσμάτων, παρατηρήθηκε και σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Μέσα σε ένα μήνα στην Κοζάνη οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 221,43%, στην Αχαΐα κατά 164,29% και στη Θεσσαλονίκη κατά 270,97%.

Ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, δήλωσε πως: “όταν ξαφνικά βλέπουν αυτοί οι άνθρωποι ότι υπάρχει τεράστια αύξηση στα κρούσματα, μεγάλη δυνατότητα να υποδεχτούν στις ΜΕΘ τους ασθενείς, παίρνουν μια απόφαση που σαφώς ανατρέπει μια προηγούμενη αλλά είναι απαραίτητη.

Τρεις περιφερειάρχες στη Βόρεια Ελλάδα οι κύριοι Τζιτζικώστας, Φαρμάκης και Κασαπίδης, με επιστολή τους στον πρωθυπουργό, ζητούν να δοθεί στις επιχειρήσεις αυτές έκτακτη επιχορήγηση 5.000 ευρώ καθώς η βιωσιμότητά τους διαγράφεται δυσοίωνη. Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων: “Προς αποκατάσταση της αρχής της ισότητας, την πρόβλεψη είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με αντίστοιχη με την ανωτέρω δημοσίευση πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης υπό μορφή αποζημίωσης ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια (κύκλος εργασιών/εργαζόμενοι κλπ) τουλάχιστον ποσού 5.000 ευρώ, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να καλυφθεί μέρος των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν ενόψει της προαναγγελθείσας άρσης των περιορισμών που αιφνιδίως δεν υλοποιήθηκε στις περιοχές μας”.

Ανοιχτό παράθυρο για πρόσθετα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (μιλώντας στο ΟΡΕΝ) λέγοντας:” θα το ανακοινώσουμε όταν δούμε πόσο κράτησε η αναστολή”.

Σε συνεδρίαση των πέντε εμπορικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης προετοιμάζονται οι επόμενες ενέργειές τους.

Στην Πάτρα

Την Πάτρα επισκέπτεται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών προκειμένου να ακούσει τους εμπόρους και να δώσει λύσεις μετά και την έντονη αντίδραση για αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου στην περιοχή. Κατά την άφιξή του συγκεντρωμένοι εκπρόσωποι του εμπορικού συλλόγου διαμαρτυρήθηκαν κρατώντας πανό.

“Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης, με την πλάτη στον τοίχο” δήλωσαν οι έμποροι.

“Πρέπει να προστατευτεί η υγεία, αλλά θα κάνουμε ότι μπορούμε για αναθεώρηση της απόφασης” είπε ο Δήμαρχος Κ. Πελετίδης.

“Είναι μια δύσκολη συγκυρία. Με εντολή πρωθυπουργού ήρθα στην Αχαΐα. Την μάχη την δίνουμε όλοι μαζί, κυβέρνηση, δήμος, επαγγελματίες και πολίτες. Είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέα και ζητήσαμε γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη επιτήρηση με τεστ, περισσότερα κλιμάκια στους δρόμους. Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, το επιδημιολογικά φορτίο της Αχαιας μας ανησυχεί”, δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Σ. Πέτσας.

Όπως αποφάσισαν οι έμποροι, την Δευτέρα το λιανεμπόριο της Πάτρας θα ανοίξει συμβολικά χωρίς υπαλλήλους, χωρίς να πωλούνται προϊόντα παρά μόνο με ανάρτηση κειμένου διαμαρτυρίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Σ. Πέτσας συμμετείχε σε συνάντηση με φορείς της πόλης στο επιμελητήριο Αχαΐας.

Στη Θεσσαλονίκη

Μέσα σε 10 μέρες τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 46% στη Θεσσαλονίκη και οι εισαγωγές κατά 270% μέσα σε ένα μήνα, οι έμποροι ζητούν και εκεί άρση της απόφασης. Επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε ο εμπορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης

Η επαναλειτουργία

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου. Στην Ερμού οι έμποροι ανυπομονούν να υποδεχθούν τους πρώτους πελάτες, με μέτρα και κανόνες προστασίας. Η επίσκεψη στα καταστήματα θα γίνεται με click away, click inside και αποδεικτικό ραντεβού για τα ψώνια και αποστολή μηνύματος (ένα ημερησίως) στο 13032 με περιορισμό τριών ωρών εντός νομού. Εντός καταστήματος προβλέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 20 άτομα.

Καθώς επαναλειτουργεί το εμπόριο  στα ράφια των σούπερ μάρκετ επανέρχονται όλα τα προϊόντα και στο εξής οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν από αυτά βιβλία, οικιακές συσκευές και καλλυντικά.

Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης, Αθανασία Σταμοπούλου, Όλγα Νίκου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ρεγγίνα Σαβούρδου

Πηγή: EΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:

Πάτρα – Σ. Πέτσας: Μας ανησυχεί το επιδημιολογικό φορτίο στην πόλη – Διαμαρτυρίες από εμπόρους

Ενίσχυση των λιανεμπόρων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη ζητούν περιφερειάρχες και ΕΝΠΕ

Ανεβάζει ρολά το λιανεμπόριο – Τι ισχύει για τις διαδημοτικές μετακινήσεις (video)

Συνάντηση Κ. Πελετίδη – Σ. Πέτσα για το lockdown στην Αχαΐα

ΚΙΝΑΛ: Άμεση δράση για τις επιχειρήσεις των τριών περιφερειών που δεν ανοίγουν

 

www.ertnews.gr



Το άρθρο Επανεκκίνηση λιανεμπορίου – Eνίσχυση 5000€ ζητούν Περιφερειάρχες των κλειστών περιοχών εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/oikonomia/epanekkinisi-lianemporioy-enischysi-5000e-zitoyn-perifereiarches-ton-kleiston-periochon/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Επανεκκίνηση λιανεμπορίου – Eνίσχυση 5000€ ζητούν Περιφερειάρχες των κλειστών περιοχών Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">