ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τους χειρισμούς Δένδια στην Άγκυρα (video)

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με αφορμή τις χθεσινές συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις πληροφορίες τού εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μια δύσκολη συζήτηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε αναλυτικά τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο των συνομιλιών του στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών είχε λάβει ρητή εντολή -αν προκληθεί- να απαντήσει.

Όπως αναφέρουν, ο Νίκος Δένδιας ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, και αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν είχαν εκτενή συνομιλία. Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν πως όταν συνομιλούμε διεθνώς προβάλλουμε τις δίκαιες θέσεις μας, που είναι γνωστές και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα.

Ηχηρές απαντήσεις επί τουρκικού εδάφους

Ανάλυση – Νίκος Μελέτης

Μόνο συνηθισμένο δεν ήταν το χθεσινό δημόσιο ντιμπέιτ των υπουργών εξωτερικών της Τουρκίας και της  Ελλάδας στην Άγκυρα, μετά από τις δυο συναντήσεις  που είχε ο κ. Δένδιας με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον Μ. Τσαβούσογλου, σημειώνει ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης.

Όμως όπως ειπώθηκε δεν μπορεί η θετική ατζέντα που αναζητούν οι δυο χώρες  στις διμερείς σχέσεις να εξαφανίσει  όλα τα υπαρκτά και μεγάλα προβλήματα στα οποία υπάρχει μεγάλη απόσταση, ούτε βεβαίως μπορεί να διαγράψει τα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, με το τουρκολυβικό Μνημόνιο, τον Έβρο, το Oruc Reis, την επιθετική ρητορική.

Έτσι η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να επιβάλει το δικό της ετεροβαρές για την  Ελλάδα πλαίσιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου θα συνεχίζουμε σαν να μην είχε  συμβεί τίποτα και στην ατζέντα  απλώς θα υπάρχει η «τουρκική» μειονότητα όπως την αποκαλεί ο κ. Τσαβουσόγλου και η παράδοση στην Τουρκία των πολιτικών φυγάδων που για την τουρκική κυβέρνηση και μόνο θεωρούνται τρομοκράτες και όπου οι έρευνες και οι γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο  θα θεωρούνται νόμιμες όπως είπε ο κ. Τσαβούσογλου είναι  προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.

Και αυτό εξήγησε και δημοσίως ο κ. Δένδιας. Και έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που ήγειρε ο τούρκος ομόλογος του , και έθεσε και άλλα ζητήματα όπως οι υπερπτήσεις, η απειλή εναντίον των ελληνικών νησιών, το παράνομο τουρκολυβικό Μνημόνιο.

Δεν θα έπρεπε εκτός  των άλλων να δοθεί  η εντύπωση σε ευρωπαίους αλλά και Αμερικανούς, που ίσως ήταν και επιδίωξη της τουρκικής πλευράς,  ότι αρκούσε η χθεσινή επίσκεψη  και όλα πλέον βαίνουν καλώς  στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επομένως και η Ε.Ε. θα πρέπει να διαγράψει το ενδεχόμενο κυρώσεων  και να επιβραβεύσει την Τουρκία.

Οι δυο υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία σε λίγες ημέρες να ξαναβρεθούν σε ένα και πάλι δύσκολο περιβάλλον στην πενταμερή της Γενεύης για το Κυπριακό και σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα να πούμε  ότι εκκρεμούν οι διερευνητικές  και τις συζητήσεις για ΜΟΕ, η δρομολόγηση του οδικού χάρτη για την θετική ατζέντα στα διμερή και κάποια στιγμή αρκετά αργότερα πιθανόν και μια επίσκεψη Τσαβούσογου στην Ελλάδα.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τους χειρισμούς Δένδια στην Άγκυρα (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/politiki/ikanopoiisi-mitsotaki-gia-toys-cheirismoys-dendia-stin-agkyra-video/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τους χειρισμούς Δένδια στην Άγκυρα (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">