ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τοπόσημα του 1821 | Δημητσάνα

Τα ‘’Τοπόσημα του 1821’’ αναδεικνύουν στο επεισόδιο αυτής της εβδομάδας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία το Λιμποβίσι, η γενέτειρα των Κολοκοτρωναίων, και η Δημητσάνα, η ‘’μήτρα’’ του ελληνικού μπαρουτιού.
Ποιοί ήταν οι ‘’μπαρουξήδες’’ και πως έφτιαχναν μπαρούτι από τις κοπριές; Πού έγινε ο ‘’Μυστικός Δείπνος του ’21’’; Γιατί ‘’Παλαιών’’ και όχι ‘’Νέων’’ ο Πατρών Γερμανός; Πώς βοήθησε η Βιβλιοθήκη στην κατασκευή φουσεκιών; Πού βρίσκεται η σέλα του αλόγου του Παπαφλέσσα; Πως έφτασε στην Δημητσάνα ο ανδριάντας του Γρηγορίου Ε’ και γιατί του λείπουν τα δάχτυλα; Τί συμβολίζουν τα δύο κυπαρίσσια που ορθώνονται μπροστά στη Μονή Αιμυαλών;
Το οδοιπορικό που κάνουν τα ‘’Τοπόσημα του 1821’’ στην καρδιά της Αρκαδίας αναμοχλεύει το παρελθόν, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, την ψηφιακή αναπαράσταση, την τρισδιάστατη απεικόνιση, τα σκίτσα που ζωντανεύουν. Ταυτόχρονα καταγράφει με αυθεντικό τρόπο το παρόν, συνομιλώντας με τους σημερινούς κατοίκους της ορεινής Αρκαδίας.
Οι 12 γενιές Κολοκοτρωναίων και το Αρκουδόρεμα. Οι μπαρουτόμυλοι του Έθνους στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Η πολύτιμη συνεισφορά των Σπηλιοτόπουλων στην Εθνεγερσία. Το αρχοντικό των Αντωνόπουλων. Το άναμμα της σπίθας του Αγώνα και ο Παπαφλέσσας που πετάει τα ράσα για να φορέσει τη φουστανέλα. Το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Δημητσάνας. Η Ιερά Μονή Φιλοσόφου, που δεσπόζει πάνω από το Λούσιο ποταμό. Η Μονή Προδρόμου, που λειτούργησε ως καταφύγιο και νοσοκομείο για τους Αγωνιστές. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας ως φάρος γνώσης και πολιτισμού. Οι Δημητσανίτες άγιοι και λόγιοι, που ήταν περιζήτητοι σε όλα τα κέντρα του Ελληνισμού. Η ανάπτυξη του εκκλησιαστικού τουρισμού στο ‘‘Άγιο Όρος της Πελοποννήσου’’, όπως αποκαλείται ο τόπος.
Τηλεοπτική διαδρομή μίας ώρας με τα ‘‘Τοπόσημα του 1821’’ στη γενέτειρα του Κολοκοτρώνη και στη ‘’μπαρουτομάνα’’ Δημητσάνα.

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Παρουσίαση: Γρηγόρης Τζιοβάρας
Concept: Αναστασία Μάνου
Σενάριο: Γρηγόρης Τζιοβάρας,
Script: Βάσω Χρυσοστομίδου
Δ/ση παραγωγής: Φάνης Μιλλεούνης
Δ/νση φωτογραφίας: Μιχάλης Μπροκαλάκης, Ιωάννης Μανούσος
Μοντάζ:Ηρακλής Φίτσιος
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Πλατύραχος
VFX :White fox animation department, Newset ltd
Εxecutive Producer Αναστασία Μάνου



Το άρθρο Τοπόσημα του 1821 | Δημητσάνα εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertflix.gr/ellinika-docs/toposima-toy-1821/toposima-toy-1821-dimitsana/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τοπόσημα του 1821 | Δημητσάνα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">