ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία – Κατευθύνεται προς Αλεποχώρι

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη δασική πυρκαγιά από το βράδυ της Τετάρτης (19/05) στον Σχίνο Κορινθίας που εκτείνεται σε μεγαλύτερο μέτωπο των 10 χιλιομέτρων με κατεύθυνση το Αλεποχώρι. Πρόκειται για πνεύμονα πρασίνου με 300 μόνιμους κατοίκους και 2.000 εξοχικές κατοικίες, με άγνωστο αριθμό κατοικιών να έχουν καταστραφεί. Δεν απειλήθηκε ανθρώπινη ζωή, ωστόσο προληπτικά εκκενώθηκαν οι Οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές και Μαυρολίμνη, οι μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού και Αγίας Παρασκευής, καθώς και οι οικισμοί, Μάζη και Παρασκευά, καθώς το πύρινο μέτωπο κινείτο ανατολικά και διέσχιζε τα Γεράνεια Όρη. Όπως μετέδωσε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Τρίπολης Πέγκη Μπρούσαλη έχει γίνει πρόταση να εκκενωθεί προληπτικά και το Αλεποχώρι.

Για την κατάσταση μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “από τις 6” ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης και εκτίμησε ότι αν δεν ενισχυθούν οι άνεμοι θα μπορέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Ο κ. Σταμούλης ανέφερε ότι χρειάστηκαν περίπου 5 ώρες για να βγει από τα όρια του Δήμου και να επεκταθεί σε ένα μέτωπο 10 χλμ. από το δήμο Λουτρακίου. Από τις 4 τα ξημερώματα βρίσκονται επί ποδός οι τοπικές Αρχές, ενώ ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή εναέριων μέσων. Ο κ. Σταμούλης σημείωσε ότι έχουν γίνει ζημιές σε σπίτια.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων ενημερώθηκε χθες στις 09:45 το βράδυ για φωτιά στον Σχίνο.
Τεράστια η κινητοποίηση με ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του στρατού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντών και κατοίκων από Αττική, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία. Συγκεκριμένα επιχειρούν 182 πυροσβέστες με 62 οχήματα, επτά πεζοπόρα τμήματα και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Από τις 6 το πρωί επιχειρούν αεροσκάφη Καναντέρ, Πετζετέλ και ελικόπτερα Σινούκ, ενώ έχουν κοπάσει οι ισχυροί άνεμοι. Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης ενώ συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές πυροσβέστες.

(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ)

Στο Σχίνο έχει μεταβεί ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο οποίος ανέλαβε να συντονίσει τις δυνάμεις που επιχειρούν για να κατασβεστεί η πυρκαγιά. Παράλληλα, στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού, με σκοπό να ερευνήσει τα αίτια που προκάλεσαν την φωτιά.

Όσον αφορά για ζημιές από την φωτιά, ο κ. Βαθρακογιάννης είπε ότι έχουν γίνει προληπτικές εκκενώσεις οικισμών και δύο μονών και υπάρχουν μεμονωμένες και διάσπαρτες αναφορές, χωρίς όμως να έχει γίνει επίσημη καταγραφή.

Λόγω της πυρκαγιάς, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, από το 21ο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα.

Ο καπνός είναι ορατός από το λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ στάχτη έχει φτάσει και στην Αθήνα.

Ρεπορτάζ: Πέγκη Μπρούσαλη, Κάτια Νιάκαρη



Το άρθρο Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία – Κατευθύνεται προς Αλεποχώρι εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ert.gr/ertnews-frontpage/mainetai-i-megali-pyrkagia-stin-korinthia-kateythynetai-pros-alepochori/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία – Κατευθύνεται προς Αλεποχώρι Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">