ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Περιμένοντας το αναστάσιμο φως – Πρώτη Ανάσταση στις εκκλησίες (video)

Την οδό της προσδοκίας και της προσμονής, σηματοδοτεί για τη Χριστιανοσύνη το Μεγάλο Σάββατο. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτύπησαν σήμερα στις 9 το πρωί για την πρώτη Ανάσταση. Λόγω των περιοριστικών μέτρων, η άφιξη του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα θα γίνει χωρίς τιμές “αρχηγού κράτους” στις 6.30 το απόγευμα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, ενώ η αναστάσιμη λειτουργία θα ψαλεί στις 9 το βράδυ στο προαύλιο των εκκλησιών. Η κάμερα της ΕΡΤ κατέγραψε την Πρώτη Ανάσταση στις εκκλησίες της χώρας αλλά και την περιφορά του επιταφίου στην Κέρκυρα, που γίνεται ειδικά εκεί, πρωί Μεγάλου Σαββάτου, μία παράδοση που κρατά από την εποχή της Αγγλοκρατίας.

Στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στον Ιερό Ναό Γρηγορίου του Παλαμά, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα πρωί Μεγάλου Σαββάτου, εψάλη ο εσπερινός της Ανάστασης, η λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση και το τροπάριο “Ανάστα ο Θεός”

Στην Κέρκυρα έγινε πρωί Μεγάλου Σαββάτου η περιφορά του επιταφίου, γύρω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος συνοδεία Φιλαρμονικών. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται πρωί Μεγάλου Σαββάτου από την εποχή της Αγγλοκρατίας, καθώς οι ευγενείς Άγγλοι απαγόρευαν στους Κερκυραίους να βγάλουν τον επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Οι εκδηλώσεις γίνονται στην Κέρκυρα φέτος με ελάχιστο κόσμο.

Οι πιστοί ετοιμάζονται και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, για την Ανάσταση, τη στιγμή του απόλυτου συμβολισμού.

Χθες Μεγάλη Παρασκευή, με τον Επιτάφιο Θρήνο ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα των Παθών που για δεύτερη συνεχή χρονιά επισκιάζεται από την πανδημία. Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των θυμάτων από την πανδημία, τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών.

Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Τα απαράμιλλα εγκώμια «ω γλυκύ μου έαρ», «άξιον εστί», «αι γενεαί πάσαι» εψάλησαν στους αύλειους χώρους των ναών, παρουσία πιστών, οι οποίοι όμως δεν ακολούθησαν την περιφορά του επιταφίου.

Περιφορά Επιταφίου έγινε και στις φυλακές Κορυδαλλού

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Στέλιος Νικητόπουλος, Γιάννης Ανδριώτης

www.ertnews.gr



Το άρθρο Περιμένοντας το αναστάσιμο φως – Πρώτη Ανάσταση στις εκκλησίες (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/perimenontas-to-anastasimo-fos-proti-anastasi-stis-ekklisies-video/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Περιμένοντας το αναστάσιμο φως – Πρώτη Ανάσταση στις εκκλησίες (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">