Ενισχύεται η ελληνική στρατηγική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που επιβεβαιώνεται με την τρίτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο, λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την κομβική συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Καϊρου.
«Αίγυπτος και Ελλάδα υπηρετούν αταλάντευτα κοινές αρχές: Τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη μετατροπή της σε μια θάλασσα που δεν χωρίζει, αλλά θα ενώνει. Τη συνεννόηση με πυξίδα το διεθνές δίκαιο και φυσικά τις σχέσεις καλής γειτονίας», τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε: «’Ήταν μια συναπόφαση με εθνικό περιεχόμενο, η οποία όμως παράγει ταυτόχρονα ένα τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και προσδοκώ ότι σύντομα θα βρει τη συνέχειά της και με την επέκτασή στο υπόλοιπο εύρος των νερών που μας ενώνουν».
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Φατάχ Αλ Σίσι μίλησε για υποδειγματική τριμερή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, στέλνοντας μηνύματα προς την Άγκυρα: «Τόνισα στον εξοχότατο πρωθυπουργό τη σταθερή θέση της Αίγυπτου στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διατάξεων των Ηνωμένων Εθνών από όλα τα κράτη και σεβασμό των αρχών της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και σεβασμό κυριαρχίας και περιφερειακών υδάτων των κρατών».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε για ακόμα μια φορά στην Τουρκία το δρόμο της νομιμότητας, αποκλείοντας από τη συζήτηση τους ισχυρισμούς της Άγκυρας περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο και καλώντας τους γείτονες σε έμπρακτη αποκλιμάκωση: «Αυτή τη στάση τηρεί και η Ελλάδα έναντι της γειτονικής Τουρκίας. Αναμένοντας τα λόγια να μεταφραστούν σε πράξεις, οι προκλήσεις σε προσεγγίσεις και οι αγεφύρωτες διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες να αποκτήσουν έναν ορίζοντα διευθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Ευχήθηκε, τέλος, οι προοπτικές εμβάθυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ζητήματα όπως η Οικονομία και η Κλιματική Αλλαγή να μπορέσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση από τις αγεφύρωτες -όπως τις χαρακτήρισε- διαφορές Αθήνας και Άγκυρας , όπως στο θέμα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ο κ Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας και τους οποίους διαβεβαίωσε ότι τα ζητήματα του οικουμενικού ελληνισμού βρίσκονται σταθερά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Με την απονομή της ανώτατης διάκρισης του Πατριαρχείου, τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου, υποδέχτηκε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος ο Β’ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αμέσως μετά την άφιξή του στην Αλεξάνδρεια.
Σύγκλιση καταγράφηκε και για εξελίξεις στη Λιβύη, με τους δύο άνδρες να ζητούν την άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας.
Ρεπορτάζ:Πιέρρος Τζανετάκος, Δημήτρης Γκάτσιος
www.ertnews.gr
Το άρθρο Στρατηγική σύμπλευση Ελλάδας -Αιγύπτου: «Να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στην γειτονιά μας» εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.
source https://www.ertnews.gr/frontpage/stratigiki-sympleysi-elladas-aigyptoy-na-min-yparxoyn-nees-peripeteies-stin-geitonia-mas/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου