ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πρεμιέρα στην Ελλάδα για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid

Η χώρα μας εισάγει από σήμερα από κοινού με μια μικρή ομάδα χωρών της ΕΕ το μέτρο του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 ενόψει της καθολικής εφαρμογή του σε όλην την ΕΕ από 1ης Ιουλίου.

Θα περιέχει πληροφορίες για την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό, το αποτέλεσμα των τελευταίων ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid – test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test) ή τη ανάρρωση από τον κορονοϊό κατά περίπτωση.

Η Κομισιόν κάλεσε τα κράτη-μέλη να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ προχωρώντας στις εκδόσεις πιστοποιητικών COVID πριν από την έναρξη ισχύος του σχετικού κανονισμού την 1η Ιουλίου.

«Προτείνουμε στα κράτη μέλη να συντονίσουν τη σταδιακή άρση των περιορισμών ελεύθερης κυκλοφορίας, λαμβάνοντας υπόψη το νέο κοινό εργαλείο μας: το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ. Αναμένουμε να κάνουν καλύτερη χρήση αυτού του μέσου και της σύστασης να επιτρέψουν σε όλους να κινηθούν ξανά με ελευθερία και ασφάλεια» δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.

Στην Ελλάδα η σχετική διαδικασία τίθεται σε ισχύ από σήμερα. «Δηλώνει την ετοιμότητά μας για ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύθερο καλοκαίρι και θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συνεργάστηκαν προκειμένου μία ιδέα η οποία είχε πρώτα διατυπωθεί από την ελληνική κυβέρνηση πριν από κάποιους μήνες να γίνει αυτή τη στιγμή πράξη και η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του σημαντικού ψηφιακού εργαλείου» ανέφερε ο χθες πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πώς εκδίδεται

Το Πιστοποιητικό θα εκδίδεται μέσω της ψηφιακής ιστοσελίδας gov.gr  και σύντομα και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Ο πολίτης θα επιλέγει τον τομέα «Υγεία και Πρόνοια» και ακολούθως την επιλογή «Κορονοϊός COVID -19» όπου από την 1η Ιουνίου θα υπάρχει και επιλογή για την έκδοση του πιστοποιητικού με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό, θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως
• ονοματεπώνυμο
• ημερομηνία γέννησης
• ημερομηνία έκδοσης
• πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο

Θα έχει δε, έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό με ψηφιακή υπογραφή για να ελέγχεται η γνησιότητα.

Παράλληλα η Επιτροπή πρότεινε τα εξής:

1. Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα να εξαιρούνται από τεστ που σχετίζονται με ταξίδια ή καραντίνα. Αυτό θα πρέπει επίσης να καλύπτει τα άτομα που έχουν αναρρώσει από κορονοϊό και έχουν λάβει μόνο μία δόση εμβολίου.

2. Τα άτομα που έχουν αναρρώσει από COVID, και κατέχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού σύμφωνα με το Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, θα πρέπει όταν ταξιδεύουν να εξαιρούνται από τεστ ή καραντίνα, για 180 ημέρες μετά από το θετικό τεστ PCR.

3. Τα άτομα με έγκυρο πιστοποιητικό τεστ, σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Ψηφιακού COVID της ΕΕ θα πρέπει να εξαιρούνται από πιθανές απαιτήσεις καραντίνας. Η Επιτροπή προτείνει μια τυπική περίοδο ισχύος 72 ωρών για τα τεστ PCR και όπου γίνονται δεκτά τα γρήγορα τεστ αντιγόνου, προτείνεται περίοδος ισχύος 48 ωρών.

4. «Φρένο έκτακτης ανάγκης»: Σε περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση σε ένα κράτος-μέλος επιδεινωθεί ή αν αναφερθεί υψηλός αριθμός ανησυχητικών μεταλλάξεων, τότε τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν εκ νέου τα ταξίδια για τα εμβολιασμένα άτομα και για εκείνα που έχουν αναρρώσει από COVID.

5. Απλούστευση των απαιτήσεων, σε περίπτωση που το αποφασίσουν να επιβάλλουν περαιτέρω μέτρα κάποια κράτη-μέλη. Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει για τις «πράσινες περιοχές», να μην υπάρχει κανένας περιορισμός, για τις «πορτοκαλί περιοχές» προτείνει τεστ αναχώρησης (αντιγονικό ή PCR), για τις κόκκινες περιοχές προτείνει καραντίνα, εκτός αν έχει γίνει αντιγονικό ή PCR τεστ πριν την αναχώρηση.

Τέλος, για τις «περιοχές σε βαθύ κόκκινο», η Επιτροπή συνιστά να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια, διαφορετικά να επιβάλλονται τεστ και καραντίνα.

Τι ισχύει για τα παιδιά

Σε ό,τι αφορά τις οικογένειες με παιδιά, η Επιτροπή πρότεινε τα παιδιά που ταξιδεύουν με τους γονείς τους να εξαιρούνται από την καραντίνα, όταν οι γονείς τους δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε καραντίνα, για παράδειγμα λόγω εμβολιασμού. Προτείνεται, επίσης, τα παιδιά κάτω των 6 ετών να εξαιρούνται από τα τεστ πριν το ταξίδι.

Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε την προσαρμογή των ορίων του χάρτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), ενόψει της επιδημιολογικής κατάστασης και της προόδου στον εμβολιασμό. Για τις περιοχές με πορτοκαλί χρώμα, προτείνεται να αυξηθεί το όριο του 14ημέρου των συνολικών κρουσμάτων COVID από 50 σε 75. Για τις κόκκινες περιοχές, προτείνεται το όριο να αυξηθεί 75-150 (από το υφιστάμενο 50-150).

www.ertnews.grΤο άρθρο Πρεμιέρα στην Ελλάδα για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/premiera-stin-ellada-gia-to-eyropaiko-pistopoiitiko-covid/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πρεμιέρα στην Ελλάδα για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">