ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Υποχώρηση του ιικου φορτίου στα λύματα – Να ενταθούν οι εμβολιασμοί στις νεότερες ηλικίες (video)

Για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μετά τη μείωση τους ιικού φορτίου στα λύματα, την πτώση των κρουσμάτων και την κατάργηση της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους μίλησαν στην ΕΡΤ η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και ο Νίκος Θωμαϊδης.

Ψαλτοπούλου: «Όσοι έχουν εμβολιασθεί είναι ασφαλείς απέναντι στη μετάλλαξη «Δ»

Καλεσμένη στην εκπομπή «Από τις Έξι» η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας αναφέρθηκε στο τι πρέπει να προσέξουμε από εδώ και πέρα.

«Όπως φαίνεται εμείς ότι που έχουμε εμβολιαστεί είμαστε ασφαλείς ως προς τη μετάλλαξη Δέλτα. Κυρίως υπάρχει το πρόβλημα στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία μόνο δόση ή στα άτομα που είναι ανεμβολίαστα. Αυτό το βλέπουμε σε χώρες όπως η ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, όπου έχουμε εκθετική αύξηση στα κρούσματα, αλλά δεν αυξάνονται οι νοσηλείες, λόγω των εμβολιασμένων».

Σχετικά με τη χρήση μάσκας η καθηγήτρια Επιδημιολογίας είπε ότι η μεγάλη πλειονότητά του κόσμου έβγαλε τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους. «Στις ΗΠΑ, αντίστοιχα, είχαν επιτρέψει στους εμβολιασμένους να μην έχουν μάσκα, στις ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να επιτρέπουν οι εμβολιασμένοι και μη να μη φοράνε μάσκα έξω γιατί έχουμε μικρή πιθανότητα μετάδοσης. Εξαίρεση είναι όταν έχουμε μεγάλο συγχρωτισμό σε εξωτερικούς χώρους και επίσης σε όλους τους εσωτερικούς».

Όσον αφορά στη μείωση του ιικού φορτίου η κ. Ψαλτοπούλου είπε ότι «έχει αποδειχθεί ότι όταν φτάνουμε την πρώτη δόση του εμβολίου στο 50% παρατηρείται μια πολύ μεγάλη μείωση. Μπορεί να έχει παίξει ρόλο και η αλλαγή στις καιρικές συνθήκες και το γεγονός ότι οι εξωτερικές δραστηριότητες είναι αρκετές, αλλά δεν το βασικό στοιχείο αυτό. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε έτσι ώστε να έχουμε αποτελεσματική ασφάλεια από τις μεταλλάξεις του ιού, ιδίως τη μετάλλαξη Δέλτα, όπου έχουμε μεγαλύτερη νοσηρότητα».

Αναφορικά με τις μάσκες η ιατρός τόνισε ότι η χρήση της θα παραμείνει στους εσωτερικούς χώρους τον χειμώνα και ίσως το φθινόπωρο. Οι εξωτερικοί χώροι έχουν χαμηλή μεταδοτικότητα γι’ αυτό και δεν είναι απαραίτητη η μάσκα.

Ν. Θωμαϊδης: “Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είμαστε εμβολιασμένοι”

Από την πλευρά του ο Νίκος Θωμαίδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ είπε ότι στην χώρα υπάρχουν περιοχές που δεν ανιχνεύεται καν ο κορονοϊός, όπως π.χ. είναι η Κρήτη».

Θέλοντας να κάνει μια σύγκριση της φετινής κατάστασης με την περυσινή ο κ. Θωμαϊδης ανέφερε ότι καταρχήν το ιικό φορτίο του Μαρτίου δεν έχει καμία σχέση με το ιικό φορτίο του Μαρτίου πέρυσι και ότι υπήρχε τεράστια διαφορά. “Η μη ανίχνευση του ιικού φορτίου στα λύματα ήρθε τον Μάιο και τον Ιούνιο, τον Ιούλιο αρχίσαμε να βρίσκουμε και πάλι θετικά δείγματα.

Γεγονός που σημαίνει ότι όταν ανοίξανε τα σύνορα και άρχισε η μετακίνηση του πληθυσμού εσωτερικά για διακοπές ξεκίνησε ένα νέο κύμα διάδοσης. Εξελίχθηκε τον Αύγουστο, αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο, είδαμε στην επιστροφή στο σχολείο μια αύξηση και μετά ήρθε το δεύτερο κύμα. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είμαστε εμβολιασμένοι ή πρέπει να ενταθεί ο εμβολιασμός».

Σε τι κατάσταση βρισκόμαστε επιδημιολογικά

Κάνοντας μια πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί επιδημιολογικά η κατάσταση από εδώ και πέρα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας είπε: «Από την στιγμή που θα έχουμε εισαγωγή πληθυσμού από την Ευρώπη, οπότε μπορούμε να δούμε κάποια αύξηση».

Μεταξύ άλλων ο κ. Θωμαϊδης δήλωσε:

«Θα πρέπει να ενταθούν οι εμβολιασμοί στις νεότερες ηλικίες απ’ όπου ξεκινάει συνήθως η διάδοση της Covid-19 και πρέπει να λάβουν σοβαρά οι άνθρωποι πάνω από 60 γιατί θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια νέα περίπτωση κινδύνου, να κολλήσουν και να νοσήσουν».

«Το ιικό φορτίο έχει φτάσει σε οριακό σημείο ποσοτικοποίησης. Μπορεί την επόμενη εβδομάδα να μη μπορούμε να το ανιχνεύσουμε. Κάτι που σημαίνει ότι η διάδοση στην κοινότητα είναι πολύ χαμηλή. Επομένως σε τόσο χαμηλό επίπεδο ιικού φορτίου στα λύματα είναι δύσκολο να ανιχνεύσουμε την ύπαρξη ενός στελέχους που δεν έχει μεγάλη διάδοση».

«Αυτό το οποίο ενδέχεται να συμβεί είναι κάποια στιγμή να έρθει η μετάλλαξη Δέλτα και στον ελληνικό πληθυσμό. Αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν είναι εμβολιασμένος είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό που έχουν δείξει οι μέχρι τώρα αναφορές είναι ότι η μεταδοτικότητα αυτής της μετάλλαξης είναι 40 – 60 % περισσότερη από ότι ήταν το βρετανικό στέλεχος».

 

www.ertnews.gr



Το άρθρο Υποχώρηση του ιικου φορτίου στα λύματα – Να ενταθούν οι εμβολιασμοί στις νεότερες ηλικίες (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/ypochorisi-toy-iikoy-fortioy-sta-lymata-na-entathoyn-oi-emvoliasmoi-stis-neoteres-ilikies-video/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Υποχώρηση του ιικου φορτίου στα λύματα – Να ενταθούν οι εμβολιασμοί στις νεότερες ηλικίες (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">