ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αγωνία για την αερογέφυρα απεγκλωβισμού από την Καμπούλ – Επιδρομή των ΗΠΑ κατά της ISIS

Aεροπορική επίθεση με drone εξαπέλυσαν χθες οι ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό Αφγανιστάν, μία ημέρα μετά την τρομοκρατκή επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και δεκάδες Αφγανοί άμαχοι, με τον απολογισμό να υπερβαίνει τους 170 νεκρούς.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε στην επαρχία Νανγκαχάρ, ανατολικά της Καμπούλ. Δεν διευκρίνισε αν ο στόχος συνδεόταν με την επίθεση στο αεροδρόμιο. «Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι εξολοθρεύτηκε σχεδιάστής επιθέσεων. Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων», ανακοινώθηκε.

Η εξτρεμιστική οργάνωση του “Ισλαμικού κράτους του Χορασάν”,  ήταν αυτή που αιματοκύλισε το αεροδρόμιο της Καμπούλ και προκάλεσε εκατόμβη νεκρών.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ ζήτησε από Αμερικανούς υπηκόους να φύγουν «αμέσως» από την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας σε ένα προειδοποιητικό μήνυμα ασφαλείας, την επομένη της επίθεσης.

Περίπου 5.500 άνθρωποι παραμένουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον παραδέχτηκε ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις αδυνατούν να απεγκλωβίσουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όλους τους Αφγανούς που δικαιούνται μετεγκατάσταση, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν «τα αδύνατα -δυνατά».

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να καταφεύγουν στο αεροδρόμιο προσδοκώντας να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο, σύμφωνα με τον στρατηγό Χανκ Τέιλορ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων θα γίνουν «μέχρι την τελευταία στιγμή».

Η γιγαντιαία επιχείρηση αερομεταφοράς ανθρώπων έχει μέχρι στιγμής επιτρέψει την απομάκρυνση από το Αφγανιστάν περισσότερων από 100.000 αλλοδαπών και Αφγανών.

Ελάχιστες ώρες μετά τις εικόνες φρίκης από την τρομοκρατική επίθεση, εκατοντάδες άμαχοι επέστρεψαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ελπίζοντας σε μια θέση στις τελευταίες πτήσεις αναχώρησης.

Αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελβετία, και η Νορβηγία ανακοίνωσαν πως οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού τελείωσαν, ενώ εκφράζονται φόβοι πως όσο πλησιάζει το τελεσίγραφο των Ταλιμπάν για απομάκρυνση των ξένων ως τις 31 Αυγούστου, αυξάνονται οι πιθανότητες για νέα αιματοχυσία.

ΗΠΑ: Eπαφές με τους Ταλιμπάν θα χρειαστούν για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων μετά τις 31 Αυγούστου

“Ο πρόεδρος ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες με τους διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσει μέσα για πολίτες τρίτων χωρών και Αφγανούς με βίζα να φύγουν από τη χώρα ακόμη και μετά το τέλος της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά πως αν η κατάσταση συνεχίσει να είναι χαοτική στο Αφγανιστάν, μέχρι το τέλος του έτους τη χώρα θα έχουν εγκαταλείψει πάνω από 500.000 άνθρωποι.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Αγωνία για την αερογέφυρα απεγκλωβισμού από την Καμπούλ – Επιδρομή των ΗΠΑ κατά της ISIS εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/featured/agonia-gia-tin-aerogefyra-apegklovismoy-apo-tin-kampoyl-epidromi-ton-ipa-kata-tis-isis/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αγωνία για την αερογέφυρα απεγκλωβισμού από την Καμπούλ – Επιδρομή των ΗΠΑ κατά της ISIS Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">