ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Live – Πυρκαγιά στη βόρεια Αττική: Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Ιπποκράτειο Πολιτεία, Θρακομακεδόνες, Μαλακάσα

Mάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην βορειοανατολική Αττική με την καθοριστική συνδρομή και των εναέριων μέσων που επιχειρούν συνεχώς, ωστόσο οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι δυνατοί άνεμοι δυσχαιρένουν το έργο τους.

Καλύτερη εκτιμάται, σε ένα βαθμό, ότι είναι η εικόνα σε Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες όπου αργά το πρωί οι φλόγες είχαν φθάσει σε σημεία που δεν είχαν επηρεαστεί τις προηγούμενες μέρες, καίγοντας σπίτια.

Και στον Άγιο Στέφανο, όπου η πύρινη λαίλαπα έφθασε στις αυλές έχοντας περάσει τις σιδηροδρομικές γραμμές, φαίνεται πως περιορίζεται σε κάποιο βαθμό η εξάπλωσή της.

Ώρες αγωνίας στη Μαλακάσα, όπου κατευθύνθηκε πύρινο μέτωπο περνώντας την εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, από το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας καίγοντας πυκνό πευκοδάσος, με ένα μέρος του να πηγαίνει προς τον Ωρωπό.

Νέα αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, σημειώθηκε το μεσημέρι.

Οπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Ωρωπού, το μεγάλο μέτωπο που κατευθυνόταν στην περιοχή έχει περιοριστεί, όπως και αυτό προς τη Μαλακάσα, όπου υπάρχουν μικροεστίες, ωστόσο μεγάλο πρόβλημα είναι οι αναζωπυρώσεις στο κομμάτι που δεν έχει περάσει την εθνική οι οποίες δυνητικά μπορούν να γίνουν επικίνδυνες.

Όπως μεταδίδει από τους Θρακομακεδόνες ο ρεπορτερ της ΕΡΤ Ηλ. Κούκος αντιμετωπίζεται με επιτυχία η νέα εστία μέσα στον αστικό ιστό. Έχουν καεί σπίτια στην περιοχή.

Στον Αγιο Στέφανο τα εναέρια μέσα φαίνεται να έχουν καταφέρει να ελέγξουν την εξάπλωση του πύρινου μετώπου, σύμφωνα με πληροφορίες από την ρεπορτερ Κ. Μπατζάκη.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στον Άγιο Στέφανο στις περιοχές Αγιά Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αγιά Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου εκκενώστε τώρα προς Δροσιά μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Σήμερα στην Αττική θα πνέουν άνεμοι βόρειοι έως 4 μποφόρ και θα εξασθενήσουν από το βράδυ.

Δραματική έκκληση για εκκένωση

Έκκληση στους πολίτες που είναι στις περιοχές στις οποίες έχει διαταχθεί εκκένωση από την Πυροσβεστική να φύγουν από τα σπίτια τους, απηύθυνε νωρίτερα ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός.

Επιβεβαίωσε πως υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν ανταποκριθεί στις ειδοποιήσεις για εκκένωση, αναφερόμενος στους Θρακομακεδόνες και στη Βαρυμπόμπη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε πως προέχει η ασφάλεια των ανθρώπων. Επίσης, γνωστοποίησε ότι ζήτησε να ενεργοποιηθεί εκ νέου το 112 για Βαρυμπομπη και Θρακομακεδόνες και πρόσθεσε οτι η Πυροσβεστική – στο μέτρο του δυνατού – θα στείλει κι άλλα οχήματα σε αυτές τις δύο περιοχές.

Οι φλόγες έχουν φτάσει στις αυλές του ΒΑ οικισμού της Βαρυμπόμπης και στα βορεινά σπίτια των Θρακομακεδόνων, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης σε μια ύστατη προσπάθεια επιχειρούσαν να την ελέγξουν με τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης περιμετρικά των οικισμών, για να ανακόψουν την πορεία του μετώπου που κατεβαίνει από την Πάρνηθα. Ωστόσο, η άπνοια και το θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς οδηγεί το μέτωπο ανοδικά στις παρυφές του βουνού, με την ελπίδα όλων να μην κατευθυνθεί προς Χασιά ή άλλες κατοικημένες περιοχές.

Το τεράστιο μέτωπο με κατεύθυνση τη Μαλακάσα πέρασε αργά τη νύχτα την εθνική, στον κόμβο Μαρκοπούλου, με πορεία προς τον Ωρωπό μέσα από την πυκνή πευκόφυτη έκταση της περιοχής.

Ειδικότερα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανακόψουν την πορεία της σε δύσβατη περιοχή. Η φωτιά καίει σε χαράδρα πλησίον της εθνικής με αργή πορεία λόγω της άπνοιας.

Χθες εκκενώθηκαν το Μαρκόπουλο Ωρωπού, το Μπάφι, η Μαυροσουβάλα, το Μήλεσι και το Λεβίδι, ενώ ήδη εκκενώθηκε η Μαλακάσα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης διευκρίνισε πως τα μηχανήματα, υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα έργου (ερπυστριοφόρα, φορτωτήρες, μπουλντόζες), καθώς και τα μικρά πυροσβεστικά, διατίθενται ανάλογα με τις ανάγκες, είτε για να εφοδιάσουν με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα είτε για να διανοίξουν δρόμους ως αντιπυρικές ζώνες.

Επίσης, αναφέρθηκε στην πυρκαγιά με κατεύθυνση τη λίμνη του Μαραθώνα, η οποία απλώνεται σε δύο μέτωπα: Στο Πευκόφυτο και τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, δίπλα στις Αφίδνες.

Επανέλαβε και αυτός τη ανάγκη να εκκενώνουν οι άνθρωποι τις εστίες όταν ζητείται και να μην κρύβονται. “Για το καλό τους το λέμε”, είπε. Παράλληλα δεν θέλησε να διακινδυνεύσει κάποιον απολογισμό. “Πρέπει να κάτσει πρώτα ο καπνός”, είπε και πρόσθεσε πως μια πρωτη εκτίμηση για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση θα μπορέσει να γίνει πριν το μεσημέρι αφότου θα έχουν επιχειρήσει και τα εναέρια μέσα.

Η φωτιά έχει έχει κάψει σπίτια στο Πευκόφυτο και στον οικισμό Ποντίων, ενώ συνεχίζει να κινείται περιμετρικά της Λίμνης του Μαραθώνα, αργά αλλά σταθερά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν συνεχείς αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση της από το ύψος του Κρυονερίου και μέσα στις Αφίδνες, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και την Δροσοπηγή.

Έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Ροδόπολης και Σταμάτας.

Παρακάτω είναι η πιλοτική εκτίμηση για την εξέλιξη της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στην Αττική από το METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) σε συνεργασία με στελέχη της Ειδικής Δύναμης Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλίας μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική αυτή την ώρα στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων 1 συντονιστικό. Συνδρομή παρ έχουν ως πεζοπόρα τμήματα 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, 80 πυροσβέστες από Γαλλία και 16 από Ισραήλ. Επίσης, συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Αντιμετωπίστηκε η φωτιά στην Πετρούπολη

Τη νύχτα αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στα Άνω Λιόσια, ανέβηκε στην κορυφογραμμή του Ποικίλου Όρους και απειλούσε να κατέβει προς Πετρούπολη. Η πυρκαγιά αυτή έχει τεθεί υπό έλεγχο και δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ άνοιξαν και οι δρόμοι που είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

Εν τω μεταξύ, 38χρονος κάτοικος της Ιπποκρατείου Πολιτείας, εθελοντής πυροσβέστης κατέληξε χθες από βαρύ τραυματισμό στο κεφάλι μετά από πτώση στύλου της ΔΕΗ.


Συλλήψεις για εμπρησμούς

43χρονος συνελήφθη για την πυρκαγιά στο Κρυονέρι, ενώ από την περιοχή του Αγίου Στεφάνου έχουν προσαχθεί ακόμα δύο άτομα.

Μια σύλληψη εγινε και στην Καλαμάτα για εμπρησμούς κατ’ εξακολούθηση. Για την φωτιά στην περιοχή του Τολοφώνα στη Φωκίδα, εντοπίστηκε κάτοικος που εκτελούσε θερμές εργασίες και παραπέμπεται στον εισαγγελέα με την κατηγορία του εμπρησμού εξ αμελείας.

Ρεπορτάζ: Κ. Παπαδόπουλος, Ηλ. Κούκος, Κ. Μπατζακη, Μ. Σκανδάλη

www.ertnews.gr



Το άρθρο Live – Πυρκαγιά στη βόρεια Αττική: Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Ιπποκράτειο Πολιτεία, Θρακομακεδόνες, Μαλακάσα εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/live-mainontai-ta-metopa/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Live – Πυρκαγιά στη βόρεια Αττική: Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Ιπποκράτειο Πολιτεία, Θρακομακεδόνες, Μαλακάσα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">