ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Α. Λυκουρέντζος: Εντός του Σεπτεμβρίου οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ανεξαρτήτως οφειλών – Δίνεται παράταση για τις αιτήσεις (video)

Κοντά στους πυρόπληκτους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους  που αναμένουν το συντομότερο δυνατόν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για την χαμένη παραγωγή βρίσκεται ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για αποζημιώσεις εντός του Σεπτεμβρίου.

«Είναι τόσα πολλά τα μέτωπα. Ολόκληρος ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ βρίσκεται σε απόλυτη κινητικότητα και είναι κοντά στους παραγωγούς που δοκιμάζονται από την πύρινη λαίλαπα», δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων έκανε λόγο για τρεις οι κατηγορίες ζημιών. Μεταξύ άλλων ο κ. Λυκουρέντζος είπε:

Αποζημίωση και σε όσους έχουν οφειλές

«Οι ζημιές που εντάσσονται απευθείας στον κατάλογο του ΕΛΓΑ όπως οι απώλειες ζωικού κεφαλαίου, οι μελισσοκαλλιέργειες. «Το ζωικό κεφάλαιο έχει σχεδόν καταγραφεί στο σύνολό του. Μένουν εκκρεμότητες εκεί όπου μαίνονται ακόμη όπου τα πύρινα μέτωπα δεν έχουν ελεγχθεί. Στην Ηλεία, στην Αχαϊα, στη Λακωνία, στην Εύβοια βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια. Έχουμε εικόνα ποια είναι η απώλεια των ζώων και ποια είναι η απώλεια σε μελίσσια και κυψέλες. Αυτά θα αποζημιωθούν εντός του Σεπτεμβρίου από τον ΕΛΓΑ. Η νομοθεσία μας δεν μας επιτρέπει να αποζημιώνουμε αν οι αγρότες δεν έχουν πληρώσει την ειδική αγροτική εισφορά, αλλά ο νόμος εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, σε τέτοιες περιπτώσεις, να πάρουμε απόφαση την προσεχή Τρίτη να παρακάμψουμε αυτή την προϋπόθεση γρήγορα. Και αυτό γιατί πρέπει να έχουν στα χέρια τους χρήματα και να αναπληρωθεί το ζωικό κεφάλαιο γρήγορα.

Σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ έχουμε εκπληρώσει τη συμβατική μας υποχρέωση, σε σχέση με τις κοινοτικές οδηγίες, σχετικά με τον ενταφιασμό των ζώων.

Ο χρονικός προσδιορισμός για την υποβολή δηλώσεων ορίζεται από τη νομοθεσία. Θα δοθεί παράταση μιας ακόμη εβδομάδας.

«Ετοιμάσαμε ένα σχέδιο με τον κ. Λιβανό και τον κ. Τριαντόπουλο. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πληρώνει τα 30 € για την κάλυψη των διοικητικών και λειτουργικών εξόδων του Οργανισμού, ώστε εκτός από τις ζημίες των ακραίων καιρικών φαινομένων να είμαστε σε θέση να λειτουργούμε τον οργανισμό με φερεγγυότητα και αξιοπιστία. Ο ΕΛΓΑ δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ για τις αποζημιώσεις του 2020 και ήδη ξεκινήσαμε να πληρώσουμε ζημιές του 2021, καταβάλλοντας προχθές 40 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή για τον παγετό. Από τα πέντε κύματα παγετού πήγαμε στις φωτιές. Αν δεν μας είχε στηρίξει πέρυσι η κυβέρνηση, ο ΕΛΓΑ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σήμερα.

Για τις ζωοτροφές αναζητείται μια λύση που να είναι ευέλικτη και αποτελεσματική. Το χειρίζονται δύο υπουργεία, το Αγροτικής Ανάπτυξης και το υπ. Εσωτερικών.

Το μεγαλύτερο πλήγμα  είναι σε ελαιόδεντρα. Χάθηκαν περίπου 1.000.000 ελαιόδέντρα. Έχουμε ανοίξει την πλατφόρμα του arogi.gov.gr στην οποία θα πρέπει να κάνουν δήλωση για να πάρουν την πρώτη προκαταβολή, ανάλογα με τα στρέμματα καλλιέργειας, που ξεκινάει από 1.000 € και φτάνει τα 4.000€. Ακολούθως κάνουν δήλωση και στον ΕΛΓΑ. Τα συνεργεία τα δικά μας, μετά την αξιοποίηση των δορυφορικών περιοχών, βρίσκουμε τους ιδιοκτήτες μέσω των ΑΦΜ και θα συνταχθούν εξατομικευμένα πορίσματα ούτως ώστε το Νοέμβριο μήνα, να πάρουνε μια γερή προκαταβολή και εξόφληση για τις ζημιές που υπέστησαν. Δεν είναι μόνο τα ελαιόδεντρα. Είναι αμπελώνες και άλλες ετήσιες καλλιέργειες. Έχουμε τον γεωργοτεχνικό εξοπλισμό (πομόνες, τρακτέρ, λάστιχα), τις αποθήκες με σιτηρά και ζωοτροφές.

Όπως δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος, σε συνδυασμό με το νόμο 4797/2000, ο οποίος ψηφίστηκε πέρυσι και είναι απότοκος της εμπειρίας του Ιανού, συγκροτούνται σε κάθε περιφέρεια μία επιτροπή που μετέχουν στελέχη από τον ΔΑΟΚ, τον ΕΛΓΑ, από τοπικό επιμελητήριο ώστε να καταγράφονται οι ζημιές και συγκροτούνται φάκελοι ανά παραγωγό για όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

www.ertnews.grΤο άρθρο Α. Λυκουρέντζος: Εντός του Σεπτεμβρίου οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ανεξαρτήτως οφειλών – Δίνεται παράταση για τις αιτήσεις (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.source https://www.ertnews.gr/frontpage/a-lykoyrentzos-entos-toy-septemvrioy-oi-apozimioseis-apo-ton-elga-anexartitos-ofeilon-dinetai-paratasi-gia-tis-aitiseis-video/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Α. Λυκουρέντζος: Εντός του Σεπτεμβρίου οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ανεξαρτήτως οφειλών – Δίνεται παράταση για τις αιτήσεις (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">