ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

AUKUS: «Η Αυστραλία ο πιο στενός και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ» – Συνάντηση Μπάιντεν – Μόρισον

Οι ηγέτες της Αυστραλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως τη κλιματική αλλαγή και την αύξηση των εντάσεων στον Ινδο-Ειρηνικό, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της συμμαχίας AUKUS.

Στην πρώτη τους διμερή κατ’ ιδίαν συνάντηση, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάιντεν υποδέχτηκε τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον αποκαλώντας τον «φίλο».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν στενότερο ή πιο αξιόπιστο σύμμαχο από την Αυστραλία. Τα έθνη μας έχουν σταθεί μαζί για πολύ, πολύ καιρό και μπορούμε να βασιστούμε ο ένας στον άλλο, και αυτό είναι πραγματικά καθησυχαστικό. Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεργασία μας και για όσα έχουμε πετύχει μαζί εδώ και 70 χρόνια».

Από την πλευρά του ο Αυστραλός Πρωθυπουργός δήλωσε: “Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω για την ηγεσία σας και την εστίασή σας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Δεν υπάρχει αμφιβολία, το «πιάνεται»” είπε ο κ. Μόρισον.

«Μια νέα εποχή ξημερώνει. Τα όσα γίνονται στον Ινδό-ειρηνικό θα αλλάξουν τον κόσμο», κατέληξε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Και οι δύο ηγέτες εστίασαν στις προκλήσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο, που βρίσκεται σε «σημείο καμπής». Επίσης αναφέρθηκαν στον Ινδο-Ειρηνικό, χωρίς να αναφέρουν άμεσα την Κίνα,

Δεν είπαν κάτι μπροστά στις κάμερες ούτε για την συμφωνία ασφάλειας AUKUS, μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου, που περιελάμβανε την κατάργηση της συμφωνίας γαλλικών υποβρυχίων ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ούτε μιλήσαν για τις εντάσεις που έχουν προκύψει με τη Γαλλία, αν και οι δύο τόνισαν τη σημασία που έχουν οι παγκόσμιες συμμαχίες».

Ο κ. Μόρισον σε μια προσπάθεια κατευνασμού των ευρωπαϊκών αντιδράσεων για την συμφωνία AUKUS, συναντήθηκε μεταξύ άλλων με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία με την Ε.Ε και την προοπτική σύναψης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου.

Τώρα θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Την Πέμπτη, η ομάδα Quad-οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ινδία και η Ιαπωνία-θα έχουν την πρώτη τους τετραμερη συνάντηση στην Ουάσινγκτον, με κύριο θέμα στην ατζέντα τη κλιμάκωση των εντάσεων και την ασφάλεια στον Ινδο-Ειρηνικό.
Όπως είπε ο Αυστραλός Πρωθυπουργός κατά την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο:
«Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία και είναι απαραίτητη η σύναψη ισχυρών συμμαχίων».

Αυστραλία / Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμανουήλ

www.ertnews.gr



Το άρθρο AUKUS: «Η Αυστραλία ο πιο στενός και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ» – Συνάντηση Μπάιντεν – Μόρισον εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/aukus-i-aystralia-o-pio-stenos-kai-axiopistos-symmachos-ton-ipa-synantisi-mpainten-morison/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: AUKUS: «Η Αυστραλία ο πιο στενός και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ» – Συνάντηση Μπάιντεν – Μόρισον Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">