ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ολυμπιακός: Και νεοφώτιστος και φαβορί

Ολυμπιακός: Και νεοφώτιστος και φαβορί

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΜΠΡΟΣ

Το ertnews.gr, συνεχίζει τα αφιερώματα στις ομάδες της Basket League και σειρά έχουν οι «ερυθρόλευκοι».

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ «ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ»

Μετά από δύο χρόνια απουσίας από την Α1, οι Πειραιώτες επιστρέφουν στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ. Οι τρεις φορές πρωταθλητές Ευρώπης, στις 13 Φεβρουαρίου του 2019, αποφάσισαν να μην κατέβουν στο δεύτερο ημίχρονο, της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

Ο λόγος, ήταν η διαιτητική τριάδα που ορίστηκε από την ΚΕΔ, όπου πριν το τζάμπολ ο σύλλογος την θεωρούσε ανεπιθύμητη. Οι διαιτητικές αποφάσεις που ακολούθησαν εις βάρος τους όπως ισχυρίζονται, ανάγκασαν τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο κυριολεκτικά να πάρουν την ομάδα και να φύγουν από το ΟΑΚΑ, κηρύττοντας το σύνθημα «μέχρι τέλους».

Αυτή, ήταν μια είδους διαμαρτυρία, στην οποία οι «ερυθρόλευκοι» έδωσαν και συνέχεια. Αρχικά, ο πειθαρχικός κώδικας του ΕΣΑΚΕ, επέβαλλε αφαίρεση βαθμών στο σωματείο και έπεσε στην έκτη θέση του πρωταθλήματος, εκεί όπου συνάντησε ξανά το «τριφύλλι», για την προημιτελική φάση των πλέι-οφ.

Στον Ολυμπιακό είχαν ήδη πάρει την απόφαση τους, θέλοντας να σφυρίζουν ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι και έχοντας καθίσει στο ίδιο τραπέζι με όλες τις ομάδες για να συζητήσουν τα προβλήματα τους. Το «μέχρι τέλους» λοιπόν, έγινε απόλυτα κατανοητό απ’ όλους, όταν στο πρώτο παιχνίδι της σειράς, στις 20 Μαϊου του 2019, ο Ολυμπιακός δεν έδωσε το «παρών».

Αποτέλεσμα, ο Αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ τιμώρησε την ομάδα με πρόστιμο ύψους 5 χιλιάδων ευρώ, -6 στο πρωτάθλημα από τη νέα σεζόν και φυσικά, με υποβιβασμό στην Α2 κατηγορία.

Έκτοτε, οι Πειραιώτες δημιούργησαν μία αναπτυξιακή ομάδα, τον Ολυμπιακό Β’, στον οποίο δεν αγωνίζονταν οι βασικοί παίκτες του Ολυμπιακού (αγωνίζονταν μόνο στα παιχνίδια της Euroleague), αλλά παίκτες από τις ακαδημίες των «ερυθρολεύκων» (όπως ο πλέον ΝΒΑer, Αλεξέι Ποκουσέφσκι), ή παίκτες με τεράστια εμπειρία στις υψηλές κατηγορίες.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Αυτή η ομάδα λοιπόν, την περασμένη σεζόν κέρδισε την άνοδο. Αφού χάθηκε η πρώτη ευκαιρία για άνοδο κόντρα στον Απόλλων Πάτρας, από τον οποίο ηττήθηκε με 70-63 στο τελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιόδου, με τους Πατρινούς να παίρνουν την απευθείας πρόκριση, έπεσαν πάνω στον Πανερυθραϊκό για τον πρώτο γύρο των πλέι-οφ.

Κόντρα στην ομάδα από την Ερυθραία, είχαν ήδη δύο νίκες από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και χρειαζόντουσαν μία τρίτη, την οποία σημείωσαν στο πρώτο παιχνίδι της σειράς, με 80-55.

Στους τελικούς, συνάντησαν το αξιόμαχο Μαρούσι, με το οποίο όμως η ιστορία ήταν παρόμοια. Δύο νίκες πριν τα πλέι-οφ και μία μετά, με 93-87.

Ο… κλήρος λοιπόν, έπεσε στους αδερφούς Αγγελόπουλους. Εφόσον η αναπτυξιακή ομάδα έκανε το καθήκον της και εξασφάλισε την άνοδο στην Α1 κατηγορία, έμενε η τελική απόφαση των προέδρων του Ολυμπιακού, για το αν θα παραστεί στα «σαλόνια» της πρώτης κατηγορίας.

Οι ίδιοι, την τελευταία ημέρα της 15ημερης προθεσμίας που έθετε η λίγκα, κατέθεσαν τον απαραίτητο φάκελο και έτσι, ο Ολυμπιακός στις 15 Ιουλίου του φετινού χρόνου επέστρεψε και επίσημα στην πρώτη εθνική κατηγορία.

ΕΝΤΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ

Η επάνοδος στην Basket League, φέρνει τους Πειραιώτες αντιμέτωπους με πολύ δυνατές ομάδες, έτοιμες να υπερασπιστούν την έδρα τους και να κυνηγήσουν κάθε στιγμή αδυναμίας των αντιπάλους τους, όντας αουτσάιντερ.

Εκτός λοιπόν από αυτό, ο Ολυμπιακός έχει να αντιμετωπίσει και την απουσία του Βασίλη Σπανούλη. Ο «Kill Bill», μετά από έντεκα χρόνια στους «ερυθρόλευκους» και τρία πρωταθλήματα Ελλάδος, δύο Ευρωλίγκες, ένα Κύπελλο Ελλάδος και ένα Διηπειρωτικό, ανακοίνωσε το τέλος της ιστορικής καριέρας του.

Η φετινή σεζόν λοιπόν, θα αποτελέσει και ένα στοίχημα για τον τεχνικό της ομάδας, Γιώργο Μπαρτζώκα. Χωρίς την ηγετική φυσιογνωμία του Λαρισαίου γκαρντ στα αποδυτήρια, κάποιος θα πρέπει να κάνει «διπλοβάρδια» και να στοιβάξει στις πλάτες του το συγκεκριμένο ψυχολογικό βάρος και αυτός δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Πρίντεζη.

Στο αγωνιστικό βέβαια κομμάτι, τα… νιάτα είναι αυτά που θα προσπαθήσουν να μοιραστούν τις επιθετικές αρετές του πρωταθλητή Ευρώπης με την Εθνική ομάδα το 2005, γιατί φυσικά, Σπανούλης δεν γεννιέται κάθε μέρα…

ΠΑΝΤΟΥ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟΣ

Οι δώδεκα φορές πρωταθλητές Ελλάδος πάντως, φρόντισαν να κάνουν «παπάδες» στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού. Ενισχύθηκαν πρώτα απ’ όλα στα γκαρντ και μετά στη ρακέτα, ενώ προχώρησαν σε κάποιες ανανεώσεις «κλειδιά» για τον σύλλογο.

Πρώτη και πιο σημαντική, ήταν αυτή του πλέουν αρχηγού, Γιώργου Πρίντεζη. Με τον Βασίλη Σπανούλη να ανακοινώνει όπως προαναφέρθηκε, το τέλος της καριέρας του, ο 36χρονος φόργουορντ ανέλαβε την αρχηγεία και υπέγραψε για μία ακόμη σεζόν.

Πρόσφατα, ακολούθησε και η δεύτερη πολύ σημαντική ανανέωση, αυτή του Σάσα Βενζέκοφ έως το 2024. Άλλωστε, ο προπονητής της ομάδας, Γιώργος Μπαρτζώκας, στηρίζεται αρκετά στον Βούλγαρο φόργουορντ και για τις δύο άκρες του παρκέ.

Πριν όμως τη συγκεκριμένη ανανέωση, ακολούθησε το μεταγραφικό «παζλ» των Πειραιωτών. Τάιλερ Ντόρσει, Τόμας Γουόκαπ και Μιχάλης Λούτζης, ήρθαν να βελτιώσουν και να αντικαταστήσουν στην περιφέρεια τους Βασίλη Σπανούλη, Άαρον Χάρισον (αποχώρησε για την Τουρκ Τέλεκομ) και Αλέξανδρου Νικολαϊδη (έφυγε δανεικός στο Λαύριο).

Στους ψηλούς, ο Οκτάβιους Έλις, ο οποίος επίσης πήγε στην Τουρκ Τέλεκομ, αντικαταστάθηκε από τον πανύψηλο (2.18) Μουστάφα Φολ, που πέρυσι πραγματοποίησε εξαιρετική χρονιά στην Euroleague με τη γαλλική Βίλερμπαν.

Ένα ερωτηματικό βέβαια, παραμένει στη θέση «3», διότι ο Κώστας Παπανικολάου δεν είναι δε και «θεός» για να τραβήξει μόνος κουπί, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όμως απομένει ακόμη χρόνος για την απόκτηση κάποιου φόργουορντ που θα βοηθήσει.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

# ONOMA ΘΕΣΗ ΥΨΟΣ ΗΜ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΧΩΡΑ
  0 ΓΟΥΟΚΑΠ Τόμας Guard 1,95 30-11-1992 ΗΠΑ
  2 ΝΤΟΡΣΕΪ Τάιλερ Guard 1,96 18-02-1996 ΗΠΑ
  4 ΛΟΥΝΤΖΗΣ Μιχάλης Guard 1,98 04-08-1998 ΕΛΛΑΔΑ
  5 ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ Γιαννούλης Guard 1,96 22-09-1993 ΕΛΛΑΔΑ
  9 ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ Σωτήρης Guard 1,92 29-08-2003 ΕΛΛΑΔΑ
  10 ΦΑΛ Μουστάφα Center 2,18 23-02-1992 ΓΑΛΛΙΑ
  11 ΣΛΟΥΚΑΣ Κώστας Guard 1,87 15-01-1990 ΕΛΛΑΔΑ
  12 ΜΑΡΤΙΝ Χασάν Center 2,01 22-11-1995 ΗΠΑ
  14 ΒΕΖΕΝΚΟΦ Αλέξανδρος Forward 2,06 06-08-1995 ΚΥΠΡΟΣ
  16 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Κώστας Forward 2,03 31-07-1990 ΕΛΛΑΔΑ
  17 ΖΑΝ-ΣΑΡΛ Λιβιό Forward 2,06 08-11-1993 ΓΑΛΛΙΑ
  41 ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ Βασίλης Center 2,07 10-07-1998 ΕΛΛΑΔΑ
  77 ΜΑΚ ΚΙΣΙΚ Σακίλ Forward 1,96 17-08-1990 ΗΠΑ

 

ΔΙΨΑΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΤΛΟΥΣ

Με μία γρήγορη ματιά, στα ρόστερ των 13 ομάδων του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός φαίνεται να είναι αυτός που έχει τον πρώτο λόγο για το νταμπλ. Συνδυάζει εμπειρία και ταλέντο, έχει δύναμη, σουτ και ύψος (υστερώντας βέβαια λίγο σε ταχύτητα) και μένει να δούμε κατά πόσο θα δέσει σαν σύνολο.

Φυσικά, δεν έχουμε δει ακόμη τους «ερυθρόλευκους» σε ματς πρωταθλήματος, ωστόσο, από τις πέντε φιλικές αναμετρήσεις, που έχουν δώσει έως τώρα με ομάδες της Basket League, δείχνουν να βρίσκονται αρκετά επίπεδα πιο πάνω (με Ιωνικό 98-59, με Λαύριο 99-64, με Κολοσσό 94-67, με Ηρακλή 90-55 και με Περιστέρι 96-69).

Άλλωστε και ο προπονητής της ομάδας, Γιώργος Μπαρτζώκας, έχει δηλώσει πως ήδη οι παίκτες του, δεν απέχουν από αυτό που θέλει: «Νομίζω ότι ξεκινάμε από διαφορετική αφετηρία σε σχέση με πέρσι, είμαστε πιο έτοιμοι να παίξουμε από νωρίς καλά.

Πιστεύω ότι θα είμαστε πιο σταθεροί στην παρουσία μας μέσα στην διάρκεια του παιχνιδιού αλλά και στη συνολική προσπάθεια μας φέτος. Νομίζω ότι έχουμε ταλαντούχα ομάδα, έχουμε ταλαντούχους παίκτες. Έχουμε κράμα παικτών με ενθουσιασμό και κίνητρο και παικτών με εμπειρία. Νομίζω λοιπόν ότι θα είμαστε αρκετά καλοί».

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός πρέπει πάση-θυσία να κλείσει την χρονιά με τίτλο. Το σενάριο κατάκτησης της Euroleague είναι σχεδόν… επιστημονικό, επομένως θα θεωρηθεί αποτυχία, αν η χρονιά 2021-2022, είναι η έκτη συνεχόμενη χωρίς τρόπαιο.

Ακόμη και αν δεν κάνει το 2Χ2, το να… μοιραστεί Κύπελλο και πρωτάθλημα, πιθανότατα με τον άμεσο ανταγωνιστή του, Παναθηναϊκό, ίσως να μην είναι απαραίτητα κακό, καθώς σιγά-σιγά, οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να ξαναμπούν στο… τρυπάκι του πρωταθλητή.

sports.ert.gr.



Το άρθρο Ολυμπιακός: Και νεοφώτιστος και φαβορί εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://sports.ert.gr/featured/olympiakos-kai-neofotistos-kai-favori/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ολυμπιακός: Και νεοφώτιστος και φαβορί Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">