ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι σήκωσε σπίτια και κτίρια στον αέρα – Εκτιμήσεις Χουλιάρα και Λέκκα

Για την έντονη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται το δεύτερο 24ωρο μετά τον κύριο σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης μίλησαν στην ΕΡΤ ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, και ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

«Η κάθε μετασεισμική ακολουθία συμπεριφέρεται διαφορετικά. Στο Αρκαλοχώρι η μετασεισμική ακολουθία είναι στην στεριά, κάτω από τα πόδια των κατοίκων, οπότε η παραμικροί μετασεισμοί γίνονται αισθητοί. Ο μέσος όρος των σεισμών είναι γύρω στα 3,2 Ρίχτερ. Οι δεκατρείς – δεκατέσσερις σεισμοί τεσσάρων Ρίχτερ που έχουν γίνει τα πρώτα 24ωρα ήταν ιδιαίτερα έντονοι για τους κατοίκους», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Το επίκεντρο των σεισμών είναι πλέον πιο κοντά στο δομημένο ιστό. Οι πόλεις έχουν πάρει έκταση και έχουν πάει πιο κοντά σε ρήγματα. Όσο πιο κοντά είμαστε στο ρήγμα τόσο περισσότερη ενίσχυση χρειαζόμαστε»,  τόνισε ο Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Σχολιάζοντας τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι ο κ. Χουλιάρας είπε χαρακτηριστικά: «Η εδαφική κίνηση που παρήγαγε ο κύριος σεισμός ήταν κάθετη, δηλαδή σήκωσε τα σπίτια και τα κατέβασε. Αυτό δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα στα θεμέλια των σπιτιών και είναι μια αιτία της καταστροφής που βλέπουμε αυτή την στιγμή».

Και όπως τόνισε, «ο πιο ισχυρός μετασεισμός γίνεται τις πρώτες ώρες. Οι πιθανότητες για νέο ισχυρό σεισμό μειώνονται. Οι κάτοικοι θα ζουν με αυτό το καθεστώς για αρκετές εβδομάδες. Πρέπει να το διαχειριστούν».

«Κόκκινα» εννέα από τα δεκαεφτά σχολεία

«Έχουμε αναλάβει ενεργό ρόλο με επικεφαλής τον κ. Στυλιανίδη. Είναι πολυσύνθετα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Οι σκηνές είναι για δύο – τρεις ημέρες. Στη συνέχεια υπάρχουν δωμάτια ξενοδοχείων που μπορεί να πάει ο κόσμος αλλά δεν θέλουν να απομακρυνθούν. Τα θέματα των οικίσκων λύνουν κάποια προβλήματα, αλλά θα πρέπει να περάσει μια εβδομάδα και να γίνει μια προετοιμασία», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Ο.Α.ΣΠ.

Μιλώντας για τα σχολεία που τα περισσότερα είναι κατεδαφιστέα ο κ. Λέκκας είπε ότι μέχρι να έρθουν οι κινητές αίθουσες ίσως οι μαθητές κάνουν μάθημα εξ αποστάσεως. Όσον αφορά τα εννέα σχολικά κτίρια που είναι κόκκινα ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας επισήμανε ότι ο ΟΑ.ΣΠ. κάνει αντισεισμικά μαθήματα σε όλη τη χώρα. Δεν αρκεί όμως αυτό. «Πρέπει να γίνει μια βάση δεδομένων σε όλα τα σχολεία της χώρας και στη συνέχεια να γίνει κατηγοριοποίηση. Να γίνει πιστοποίηση των εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα. Από τη μία στιγμή στην άλλη δεν μπορούμε να εκμηδενίσουμε τον κίνδυνο».

Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη μετασεισμική ακολουθία υποστήριξε ότι «οι μικροί μετασεισμοί γίνονται μεν αισθητοί, αλλά δεν προκαλούν καμία ανησυχία».

Όπως είπε, «Η Κρήτη οφείλει την ομορφιά της στους μεγάλους σεισμούς. Χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε ούτε τα φαράγγια, ούτε τον Ψηλορείτη, ούτε τις πεδιάδες, ούτε την όμορφη ενδοχώρα. Είναι βίωμα οι σεισμοί της Κρήτης, μαζί με όλα τα άλλα γνωρίσματα».

 

 

 

www.ertnews.gr



Το άρθρο Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι σήκωσε σπίτια και κτίρια στον αέρα – Εκτιμήσεις Χουλιάρα και Λέκκα εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/o-seismos-sto-arkalochori-sikose-ta-spitia-kai-ta-scholika-ktiria-ston-aera-ti-dilosan-oi-g-choyliaras-kai-e-lekkas-video/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι σήκωσε σπίτια και κτίρια στον αέρα – Εκτιμήσεις Χουλιάρα και Λέκκα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">