ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Συνήγορος του Πολίτη στο Πρώτο: Χειρότερες οι επιπτώσεις για τους ευάλωτους στη μετά – Covid εποχή

Από τις αρχές του 2020 κατέστησαν εμφανείς οι δυσανάλογα επαχθείς επιπτώσεις που η πανδημία επιφέρει ή με τις οποίες απειλεί ευπαθείς κοινωνικά ομάδες ή ομάδες με ειδικά χαρακτηριστικά. Η έκτακτη αυτή κατάσταση έφερε στο προσκήνιο ως προτεραιότητα την υποχρέωση ευλόγως προσαρμοσμένης μέριμνας στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των πληττόμενων ομάδων ή προσώπων.

«Εκτιμάται ότι οι προκλήσεις θα ενταθούν περαιτέρω όσο βαθύτερη θα είναι η οικονομική ύφεση που αναμένεται στη μετά-COVID εποχή και η πίεση που θα ασκηθεί τόσο στην παροχική διοίκηση όσο και στις εργασιακές σχέσεις» επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Αφύλαχτη διάβαση» με τον Θωμά Σίδερη, και προσθέτει: «Απαιτείται συνεκτική πολιτική και συντονισμένες δράσεις, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αναχαίτιση των δυσμενέστερων επιπτώσεων».

Στη συνέντευξη του, ο Συνήγορος του Πολίτη αποτυπώνει την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα για τις ευπαθείς ομάδες -εργαζόμενες/ους γονείς, εργαζόμενες/ους με παιδιά ή σύζυγο με αναπηρία, διαβιούσες/ντες σε καταυλισμούς, σε κέντρα υποδοχής, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, άστεγες/ους, ηλικιωμένες/ους, χρονίως πάσχουσες/οντες- για τις οποίες χρειάστηκε ειδικός σχεδιασμός και μέριμνα.

Ένα μεγάλο μέρος από τις 951 αναφορές που υποβλήθηκαν από πολίτες κατά τη διάρκεια του 2020, συνδέεται ευθέως με τις επιπτώσεις της πανδημίας και τα μέτρα που ελήφθησαν (ειδικές άδειες, άδειες ειδικού σκοπού, αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, μέτρα πρόληψης της πανδημίας και συνθήκες διαβίωσης σε καταυλισμούς Ρομά, σε κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων κ.λπ.).

Στις εργατικές διαφορές, που διαβιβάστηκαν από το ΣΕΠΕ, το νέο στοιχείο σχετίζεται με καταγγελίες και αφορούν καταχρηστικές απολύσεις ή μεταβολές που επήλθαν σε εργαζόμενες/ους που έλαβαν ειδικές άδειες. Ο Συνήγορος έλαβε καταγγελίες για δυσμενή μεταχείριση μητέρων μετά την επιστροφή από άδεια ειδικού σκοπού ή την καταχρηστική θέση σε αναστολή εγκύων, ιδίως κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας.


Οι καταγγελίες για παρενόχληση και σεξουαλική παρενόχληση που κατατέθηκαν αυτή τη χρονιά ανέδειξαν την ελάχιστη πρόοδο που έχει επέλθει στη διαμόρφωση και εμπέδωση μιας κουλτούρας μη ανοχής των οικείων προσβολών τόσο από εργαζόμενες/ους όσο και εργοδότριες/τες, στο πλαίσιο της υποχρέωσης πρόνοιας του εργοδότη.

Αντικείμενο ειδικής εστίασης το 2020 αποτέλεσαν ζητήματα σχετιζόμενα με την εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής: Η εκ περιτροπής εργασία, η τηλεργασία, οι ειδικές άδειες αποτέλεσαν μέτρα για την εξισορρόπηση των έκτακτων οικογενειακών και εργασιακών συνθηκών, που διαμορφώθηκαν και δοκιμάστηκαν στην πράξη όλη αυτή την περίοδο, με προφανώς αξιοποιήσιμα αποτελέσματα για τον νομοθετικό σχεδιασμό που έχει εξαγγελθεί και αναμένεται.

Η Ανεξάρτητη Αρχή στέκεται δίπλα στον δοκιμαζόμενο από την κρίση πολίτη, ερευνά τα προβλήματα που προκαλούνται από νομοθετικές ή άλλες παρεμβάσεις της διοίκησης και αναλαμβάνει στοχευμένες πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει και τις διευρυμένες αρμοδιότητες που διαθέτει. Ο Συνήγορος λειτουργεί ως θεματοφύλακας των δικαιωμάτων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην παρακολούθηση και προώθηση της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης, των δικαιωμάτων του παιδιού και των ευπαθών ομάδων.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Συνήγορος του Πολίτη στο Πρώτο: Χειρότερες οι επιπτώσεις για τους ευάλωτους στη μετά – Covid εποχή εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/synigoros-toy-politi-sto-proto-cheiroteres-oi-epiptoseis-gia-toys-eyalotoys-sti-meta-covid-epochi-ti-deichnoyn-oi-kataggelies-audio/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Συνήγορος του Πολίτη στο Πρώτο: Χειρότερες οι επιπτώσεις για τους ευάλωτους στη μετά – Covid εποχή Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">