ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Σ. Πέτσας στην ΕΡΤ – Συγκυριακό φαινόμενο οι αυξήσεις (video)

Την παραδοχή ότι αρκετά βασικά αγαθά έχουν ανατιμηθεί τον τελευταίο καιρό λόγω «εισαγόμενου πληθωρισμού» έκανε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι», ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ωστόσο ότι «δεν είμαστε ακόμη στο επίπεδο να μην μπορεί να απορροφηθεί αυτή η αύξηση».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας οι αυξήσεις στον τομέα της εστίασης δεν θα πρέπει να μετακυληθούν εξ’ ολοκλήρου στους καταναλωτές για δύο λόγους:

«Εδώ και καιρό, ιδίως στην εστίαση, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, οπότε είχαμε ενισχύσει εμμέσως τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων γιατί δεν είδαμε μείωση τιμών. Από την άλλη μεριά, έχουμε να κάνουμε με το πακέτο που έχει να κάνει με την προστασία από τις ανατιμήσεις της ενέργειας που πιστεύουμε ότι θα προστατεύσει για κάποιο χρονικό διάστημα τους επαγγελματίες ώστε να μην μετακυλήσουν αυτό το κόστος στους καταναλωτές, με τη λογική ότι είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο που μέσα σε κάποιους μήνες θα ξεπεραστεί. Αν μιλάμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα χρειάζεται κάποια αναθεώρηση».

Σχολιάζοντας το θέμα της ενεργειακής ακρίβειας και τα παράπονα των επαγγελματιών ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε πώς «υπάρχει και μια πραγματικότητα, μια επιβράδυνση της απότομης ανάπτυξης που υπήρξε τους προηγούμενης μήνες  -τουλάχιστον στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μετά την ευφορία που προκάλεσε η άρση των πρώτων lock down. H επιβράδυνση αυτή θα επηρεάσει σίγουρα και τις τιμές των αγαθών και της ενέργειας παγκοσμίως, όπως και η επιβράδυνση που μπορεί να υπάρξει στην Κίνα μετά τις τελευταίες εξελίξεις…».

Και όπως είπε ο κ. Πέτσας, «επειδή είμαστε όλοι αλληλένδετοι και οι ανατιμήσεις ήταν εισαγόμενες, πρέπει να περιμένουμε λίγο. Εμείς πήραμε ένα πακέτο μέτρων κάποιων μηνών και ελπίζω να μην χρειαστεί να το παρατείνουμε».

Σχολιάζοντας την δήλωση ενός επαγγελματία της εστίασης στην εκπομπή «Από τις Έξι» ότι το προηγούμενο διάστημα ξεπούλησε ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι αυτό είναι κάτι θετικό. «Δείχνει την ανάγκη που έχει ο κόσμος να ξοδέψει μετά από πολύ καιρό που είχε μείνει στο σπίτι του. Υπάρχει ένα μπάφερ ρευστότητας, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλοι, φροντίζοντας να απορροφήσουμε αυτούς τους κραδασμούς».

www.ertnews.gr



Το άρθρο Σ. Πέτσας στην ΕΡΤ – Συγκυριακό φαινόμενο οι αυξήσεις (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/frontpage/s-petsas-stin-ert-sygkyriako-fainomeno-oi-ayxiseis-video/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σ. Πέτσας στην ΕΡΤ – Συγκυριακό φαινόμενο οι αυξήσεις (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">