ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

“Η καρδιά του σκότους “, 13/10/2021 Το «δαιμονικό Παρίσι» του E.T.A. Hoffmann και το ιστορικό έγκλημα ως υπόθεση μυθοπλασίας (Μέρος Γ’)

«Όπως αποκαλύπτεται το πρωσικό, καλοκουρδισμένο και «εγκεφαλικό» Βερολίνο της εποχής του Hoffmann ως «δαιμονικό Βερολίνο» των αντινομιών και των καταναγκασμών, έτσι αποκαλύπτεται και στη φωτεινή πρωτεύουσα της «κλασικής εποχής», που εγκωμίασε ο Βολταίρος, το σκοτεινό υπογάστριο ως «δαιμονικό Παρίσι»».

Τετάρτη 13/10, 22.30-23.00, “Η καρδιά του σκότους” στο γ’ μέρος για το «δαιμονικό Παρίσι» του Hoffmann, με όχημα την αφήγηση ‘’Η Δεσποινίς ντε Σκιντερί’’ (και ηρωίδα την πραγματική γαλλίδα συγγραφέα Madeleine de Scudéry, ως γηραιά πλέον αριστοκράτισσα, σε ρόλο ντετέκτιβ): η υπόθεση στο μυθοπλαστικό Παρίσι του 17ου αιώνα ανακαλεί την ιστορική πραγματικότητα με τα εγκλήματα στο Λονδίνο που έμειναν γνωστά ως «The Ratcliffe Highway Murders» και συνδέονταν μ’ έναν κατά συρροή δολοφόνο. Ο Hoffmann ανέπτυξε την υπόθεση του δικού του κατά συρροή δολοφόνου και την εξιχνίασή της πάνω σ’ ένα ανεπιβεβαίωτο ιστορικό επεισόδιο, καταδεικνύοντας πως «το έγκλημα και η τέχνη αποκτούν επικίνδυνη εγγύτητα μέσα στις σκιές του παράδοξου, ενώ ακόμα και οι ίδιοι οι αστυνομικοί και δικαστικοί μηχανισμοί παρουσιάζονται σαν μετατοπισμένοι εγκληματίες». Στο ηχητικό φόντο συνθέσεις του Jean-Baptiste Lully, του Jacques Offenbach και του ίδιου του E.T.A. Hoffmann, που ένα μέρος της καρδιάς του ανήκε πάντα στη μουσική.

Συγγραφή / επιμέλεια κειμένων-παραγωγή-παρουσίαση: Ευαγγελία Κουλιζάκη

Στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 | webradio.ert.gr/trito

(φωτό: ο E.T.A. Hoffmann και η συγγραφέας και salonnière Madeleine de Scudéry)



Το άρθρο “Η καρδιά του σκότους “, 13/10/2021 Το «δαιμονικό Παρίσι» του E.T.A. Hoffmann και το ιστορικό έγκλημα ως υπόθεση μυθοπλασίας (Μέρος Γ’) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ert.gr/radiofono/quot-i-kardia-toy-skotoys-quot-13-10-2021-to-daimoniko-parisi-toy-e-t-a-hoffmann-kai-to-istoriko-egklima-os-ypothesi-mythoplasias-meros-g/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: “Η καρδιά του σκότους “, 13/10/2021 Το «δαιμονικό Παρίσι» του E.T.A. Hoffmann και το ιστορικό έγκλημα ως υπόθεση μυθοπλασίας (Μέρος Γ’) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">