ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τεράστια η διαρροή της «Πανδώρας» – Ηχηρά ονόματα και λαβύρινθος φοροδιαφυγής

Η νέα διαρροή με τίτλο Pandora Papers δεν αποκαλύπτει μια εστία φοροδιαφυγής όπως προγούμενα σκάνδα, αλλά λαβύρινθο offshore από τον Παναμά και το Ντουμπάι, μέχρι το Μονακό, την Ελβετία και τα νησιά Καϊμάν.

Η διαρροή σχεδόν 12 εκατομμυρίων εγγράφων αποκαλύπτει ακόμη και ξέπλυμα χρήματος ενώ η λίστα των υπόπτων συμπεριλαμβάνει 35 πρώην και νυν ηγέτες, 100 δισεκατομμυριούχους, αλλά και 300 δημοσίους υπάλληλους, σύμφωνα με τη Διεθνή Κοινοπραξία Δημοσιογράφων.

Ηχηρά ονόματα ο πρώην Βρετανός πολέμιος της φοροδιαφυγής Τόνι Μπλερ, ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινικ Στρος Καν, οι πρόεδροι της Τσεχίας, του Αζερμπαϊτζάν, και της Κένυας, Ουχούρου Κενιάτα, ο οποίος εξελέγη με σύνθημα την καταπολέμηση της διαφθοράς, βρίσκονται στη λίστα.

Επίσης  οι υπουργοί Οικονομικών της Ολλανδίας, της Βραζιλίας και του Πακιστάν, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Μάλτας, αλλά και πολλοί αστέρες του θεάματος, όπως η Σακίρα που ευνόητα μέσω εκπροσώπων της αρνείται κάθε εμπλοκή.

Στη λίστα και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, ο Εμίρης του Κατάρ, Ινδός άσσος του κρίκετ, αλλά και 400 Αυστραλοί επιχειρηματίες.

Τι απάντησε ο Ν. Αναστασιάδης για την «πρώην» εταιρεία του 

Η εφημερίδα Guardian εμπλέκει και τη νομική εταιρεία Anastasiades & Partners που είχε ιδρύσει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Συγκεκριμένα, το δικηγορικό γραφείο κατηγορείται ότι απέκρυψε τα περιουσιακά στοιχεία του αμφιλεγόμενου Ρώσου επιχειρηματία Λεονίντ Λεμπέντεφ πίσω από πλασματικούς ιδιοκτήτες. «Δεν έχω καμία γνώση και θα ήταν αδύνατο να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιεσδήποτε καταγγελίες σχετικά με τον χειρισμό των υποθέσεων της πρώην δικηγορικής μου εταιρείας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το ίδιο δικηγορικό γραφείο παρείχε συμβουλές προς τον κ. Λεμπέντεφ ώστε να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα το 2011.

Στη διαρροή και το παλάτι του Ερντογάν

Ο τούρκος μεγαλοεργολάβος Ερμάν Ιλιτσάκ που είχε αναλάβει να κατασκευάσει το παλάτι των 1.150 δωματίων για τον Ταγίπ Ερντογάν είναι κάποια από τα πιο γνωστά ονόματα της λίστας. Τα ποσά που αναφέρονται ξεπερνούν συνολικά τα 100 δισ.ευρώ.

Η 74χρονη μητέρα του Ιλιτζάκ, η Αϊσέ Ιλιτζάκ, έγινε ιδιοκτήτρια δύο υπεράκτιων εταιρειών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, σύμφωνα με τα Pandora Papers. Τα χρήματα ήταν αποθηκευμένα σε ελβετικό λογαριασμό. Την ίδια χρονιά, οι δηλώσεις δείχνουν, η εταιρεία πλήρωσε σχεδόν ολόκληρο το ποσό των 105,5 εκατομμυρίων δολαρίων ως «δωρεά» που περιλαμβάνεται στα «έκτακτα έξοδα».

Το διαμέρισμα του Μπλερ και η σύντροφος του Βλ. Πούτιν

Σύμφωνα με τα Pandora papers και το BBC που συμμετείχε στην εκτενή έρευνα, ο Τόνι Μπλερ και η σύζυγός του είχαν αγοράσει offshore εταιρεία ακινήτων από τον υπουργό Βιομηχανίας και Τουρισμού του Μπαχρέιν και έγιναν ιδιοκτήτεςς ακινήτου 8,8 εκατ. δολαρίων, αποφεύγοντας να πληρώσουν φόρους 400 χιλιάδων ευρώ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμπλέκεται μέσω της τότε συντρόφου του, με την οποία φέρεται να έχει αποκτήσει και παιδί. Σύμφωνα με την Washington Post, η Σβετλάνα Κριβονόγκιχ απέκτησε ένα πολυτελέστατο διαμέρισμα στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας της νήσου Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε γεννήσει. Η ίδια δεν θέλησε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις.

Ο ρόλος της μεγαλύτερης δικηγορικής εταιρείας των ΗΠΑ

Αποκαλύπτεται και ο ρόλος  της Baker McKenzie, της μεγαλύτερη δικηγορικής εταιρείςα στις ΗΠΑ, η οποία βοήθησε στη δημιουργία του σύγχρονου συστήματος με τις offshore και εξακολουθεί να είναι ο πυρήνας αυτής της παραοικονομίας.

 Alcogal και Παναμάς

Περίπου 2 εκατομμύρια από 11,9 εκατομμύρια έγγραφα των Pandora Papers που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα σχετίζονται με το δικηγορικό γραφείο Alcogal, τμε έδρα τον Παναμά που φέρεται να διαδραμάτισε «σημαντικό ρόλο στη φοροδιαφυγή».

Περίπου 2 εκατομμύρια από 11,9 εκατομμύρια έγγραφα των Pandora Papers που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα σχετίζονται με τo Alcogal το οποίο «απορρίπτει αυτές τις εικασίες, τις ανακρίβειες και τα ψεύδη», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Μετά τα FinCen Files, τα Paradise Papers, τα Panama Papers και τα LuxLeaks,  τα στοιχεία του Pandora  επιφυλάσσουν ραγδαίες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή.

 

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσίευση των Panama Papers είχε προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη και οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην παραίτηση του πρωθυπουργού της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον και στη συνέχεια του Πακιστανού πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ.

Οι αποκαλύψεις αυτές είχαν οδηγήσει επίσης σε τουλάχιστον 150 έρευνες σε 79 χώρες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Δημόσιας Διαφάνειας.

Περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι από  117 χώρες με ομπρέλα  την  Διεθνή Κοινοπραξία International Consortium of Investigative Journalists, , ολοκλήρωσαν τη διαρροή την οποία επέλεξαν να ονομάσουν Pandora Papers στο όνομα της πρώτης θνητής γυναίκας που κατά τη μυθολογία έπλασε ο Ήφαιστος και μέσω της επιππολαιότητας της οι θεοί έσπειραν την πλεονεξία και άλλα κακά στη γη.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Τεράστια η διαρροή της «Πανδώρας» – Ηχηρά ονόματα και λαβύρινθος φοροδιαφυγής εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/frontpage/terastia-i-diarroi-tis-pandoras-ichira-onomata-kai-lavyrinthos-forodiafygis/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τεράστια η διαρροή της «Πανδώρας» – Ηχηρά ονόματα και λαβύρινθος φοροδιαφυγής Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">