ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Χ. Γώγος: Τα βαριά νοσήματα χρειάζονται ΜΕΘ – Ζ. Δεμέστιχα: Οι αλλεργίες δεν αποτελούν εμπόδιο για τον εμβολιασμό (video)


«Είναι δεδομένο ότι στα βαριά νοσήματα χρειάζεται Μονάδα Εντατικής Θεραπείας» δήλωσε ο Xαράλαμπος Γώγος, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος στην ΕΡΤ σχολιάζοντας τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ. Από την πλευρά της η Ζωή Δεμέστιχα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Ανοσολογίας μίλησε για τον εμβολιασμό μικρών και μεγάλων έναντι του κορονοϊού και για τις φοβίες του κόσμου.

Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι συσσωρευμένο στα μεγάλα αστικά κέντρα

Σχολιάζοντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» τη μελέτη που υπογράφουν οι καθηγητές ιατρικής, Θεόδωρος Λύτρας και Σωτήρης Τσιόδρας για την αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ και τη θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ κατά την περίοδο της πανδημίας ο κ. Γώγος ανέφερε ότι είναι μια καταγραφή των επιστημόνων για ένα θέμα που απασχολεί όλη την ιατρική κοινότητα.

«Το θέμα της κάλυψης των νοσοκομείων και πολύ περισσότερο την περίοδο της πανδημίας μας απασχολεί χρόνια. Είναι δύο πράγματα που είναι προφανή. Οι γιατροί που δουλεύουν στα νοσοκομεία και βλέπουν από κοντά τα προβλήματα τα έχουν καταθέσει και στην εκπομπή σας. Το ένα θέμα είναι το πρόβλημα της υποστελέχωσης του προσωπικού του ΕΣΥ ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιοχές όπως οι ΜΕΘ. Αυτό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα και σχετίζεται και με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού με το γνωστό brain drain που απασχολεί τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Το άλλο θέμα είναι η κατανομή του προσωπικού που είναι συσσωρευμένο στα μεγάλα αστικά κέντρα», δήλωσε ο κ. Γώγος.

Όπως τόνισε ο κ. Γώγος, τα δεδομένα της μελέτης που καταγράφει 87% θνητότητα όταν η νοσηλεία των ασθενών με κορονοϊό γίνεται εκτός ΜΕΘ, θα ήταν καλύτερη αν η μελέτη συμπεριλάμβανε την Πάτρα, Aλεξανδρούπολη και Ιωάννινα όπου υπάρχουν υπάρχουν μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. «Πάσχουμε στα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού και σε ορισμένες περιπτώσεις η υποδομή και ο εξοπλισμός είναι προβληματικός».

Πρόσθεσε, μάλιστα, «είναι δεδομένο ότι στα βαριά νοσήματα χρειάζεται Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Θα πρέπει να γίνει μια καταγραφή του τι γίνεται στη χώρα μας. Να υπάρχουν δείκτες ποιότητας στα νοσοκομεία μας και να μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά με ψυχραιμία και ειλικρίνεια. Κάποια στιγμή αυτά πρέπει να διορθωθούν».

Η πίεση στις κλινικές επηρεάζει την ποιότητα των υπηρεσιών – Να δούμε την στελέχωση προσωπικού

Δίνοντας συνέχεια στο θέμα ανέφερε ότι την περίοδο της πανδημίας το σύστημα πιέστηκε και όλα τα προβλήματα φάνηκαν ακόμα περισσότερο όχι μόνο στις ΜΕΘ αλλά και στις κανονικές κλίνες νοσοκομείων. «Όσο μεγαλύτερη είναι η πίεση σε μια κλινική Covid ή μη, σίγουρα θα επηρεαστεί και η ποιότητα των υπηρεσιών», διευκρινίζοντας ότι οι μεγάλες ελλείψεις εντοπίζονται στο νοσηλευτικό προσωπικό.

«Να δούμε τη στελέχωση με εξειδικευμένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ιδιαίτερα σε περίοδο πανδημίας. Να δούμε τα κενά που υπάρχουν και να έχουμε και έτοιμες λύσεις σε περιόδους κρίσεων» είπε και προειδοποίησε ότι «αν αυξηθούν τα περιστατικά της παραλλαγής Όμικρον που πιέζουν το σύστημα υγείας, πάλι θα βρεθούμε σε τέτοιες δυσκολίες. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τη ροή των ασθενών, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό».

Η τρίτη δόση είναι πολύ κρίσιμη

Μιλώντας για την παραλλαγή της Όμικρον ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών επισήμανε ότι μολύνει τους ήδη εμβολιασμένους. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι πολύ ευχάριστο ότι οι πολίτες κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου και αυτό θα φανεί στους δείκτες της πανδημίας που πέφτουν σιγά σιγά. «Η τρίτη δόση είναι πολύ κρίσιμή. Πιο κρίσιμη από τις άλλες», τόνισε.

Οι αλλεργίες δεν αποτελούν εμπόδιο για τον εμβολιασμό

Η Ζωή Δεμέστιχα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Ανοσολογίας μίλησε για τις φοβίες που εκφράζει ο κόσμος για το κατά πόσο μπορεί να κάνει το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού.

«Είναι πολλοί αυτοί που προσέρχονται στα ιατρεία γιατί φοβούνται ότι μπορούν να πάθουν κάτι. Καθήκον μας είναι να ελέγχουμε όλα αυτά τα περιστατικά ώστε αυτοί που όντως έχουν πρόβλημα να καταλάβουν ότι δεν κινδυνεύουν και να πάνε να εμβολιαστούν» είπε η κ. Δεμέστιχα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Ανοσολογίας ανέφερε ότι όσοι έχουν αλλεργία στην εποχική γύρη μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, διευκρινίζοντας ότι «τα περιστατικά που παρακολουθούμε είναι σε ασθενείς που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, είναι σε σκιαγραφικά και έχουν κάνει αναφυλακτικές αντιδράσεις σε αυτά.

«Οι περιπτώσεις αλλεργίας που δεν επιτρέπεται το εμβόλιο είναι ελάχιστες», επισήμανε σχετικά με το θέμα ο κ. Γώγος. Όσον αφορά την Όμικρον που εξαπλώνεται σε περισσότερες χώρες ανέφερε ότι ίσως χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό οφείλεται στη διεισδυτικότητα και τη δυνατότητα διασποράς αυτού του στελέχους.

 

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ – ertnews.gr https://ift.tt/3m5wg5x
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Χ. Γώγος: Τα βαριά νοσήματα χρειάζονται ΜΕΘ – Ζ. Δεμέστιχα: Οι αλλεργίες δεν αποτελούν εμπόδιο για τον εμβολιασμό (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">