ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Βουλή: Καταψηφίσθηκε με 156 έναντι 142 η πρόταση δυσπιστίας


Απορρίφθηκε  κατά την ονομαστική ψηφοφορία, η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.  Ψήφισαν 299 βουλευτές, υπέρ της πρότασης δυσπιστίας οι 142 και κατά οι 156 , με ένα βουλευτή να δηλώνει παρών και απουσία της Μαριέττας Γιαννάκου, λόγω έκτακτης εισαγωγής της στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. 151 βουλευτές ήταν το προαπαιτούμενο για να είχε υπερψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας.

Μέσα σε κλίμα ακραίας πόλωσης και πολιτικής οξύτητας ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, κλείνοντας τη συζήτηση κατηγόρησε για ψεύδη και λαϊκισμό τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ζήτησε για ακόμη μία φορά συγγνώμη από όσους ταλαιπωρήθηκαν στην κακοκαιρία. «Δεν πρόκειται να καθαρίσετε με μια συγγνώμη, παραιτηθείτε και προκηρύξετε εκλογές», είπε πει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Α. Τσίπρας: Έχετε τελειώσει πολιτικά κ. Μητσοτάκη

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την κακοκαιρία, την πανδημία αλλά και την ακρίβεια και την οικονομία, κάνοντας λόγο για αποτυχία σε όλα τα επίπεδα.

«Αποτύχατε με τεράστιο κόστος για τον ελληνικό λαό λαό. Κόστος οικονομικό, κοινωνικό ανθρώπινο. Αλλά συμπεριφέρεστε σαν έχετε πιστέψει την προπαγάνδα που κι εσείς κατασκευάζετε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας:

«Κύριε Μητσοτάκη έχετε τελειώσει σαν πρωθυπουργός», ενώ σχολίασε την συγγνώμη που ζήτησε ο πρωθυπουργός:

«Ξέχασα μας ζητήσατε μια συγγνώμη. Και πως το λέει ο λαός μας από τότε που χάθηκε που βρέθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο. Αλλά δεν πιστεύω ότι αρκεί μία συγνώμη για να καθαρίσετε γιατί χρωστάνε χιλιάδες συγγνώμες. Γιατί χρωστάτε 23.985 συγγνώμες στιςοικογένειες που έχασαν άδικα τον άνθρωπο τους γιατί εσείς αποφασίζετε να μην ανησυχήσετε το ΕΣΥ».

Ο κ.Τσίπρας επανέλαβε το αίτημα για εκλογές, εξαπολύοντας «πυρά» για την υπόθεση Φουρθιώτη: «Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; Εσείς ή οι Φουρθιωτηδες; Είναι η πρώτη φορά που η νύχτα διεισδύει στο Μαξίμου». Και συνέχισε: «Ο κ.Φουρθιωτης δεν είχε στο χέρι το δεξί σας χέρι αλλά εσάς… Μια η επιλογή να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές, είστε σε δρόμο ολισθηρό έχετε κοστίσει ακριβά στον ελληνικό λαό».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάθε πρόταση δύο ψέματα, στην ομιλία του κ. Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και στα όσα του καταλόγισε επισημαίνοντας: Κύριε Τσίπρα μας ενημερώσατε στην ομιλία σας ότι έχω τελειώσει πολιτικά. Φαντάζομαι ότι η εκτίμησή σας είναι το ίδιο ακριβής όπως όταν είπατε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο ο Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να κάνει αυτό που ξέρει καλά: να διαστρέφει την πραγματικότητα. Κάθε πρόταση και δύο ψέματα, όχι ένα. Θα αποδομήσουμε ένα-ένα τα ψέματα που είπατε σήμερα εδώ μέσα».

Η σημερινή σας ομιλία, το περιεχομενο και το ύφος κύριε Τσίπρα είναι μια προσπάθεια αν κουκουλώσετε τα δικά σας λάθη, είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την έναρξη της ομιλία του από το βήμα της Βουλής.

Ναι στην πρόταση δυσπιστίας κατ΄της κυβέρνησης είπαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Άσκησαν όμως κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. Ανδρουλάκης: Είμαστε έτοιμοι για την ολική επαναφορά της Δημοκρατικής Παράταξης

Ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είναι αντιαισθητικό το θέαμα της κοκορομαχίας των δύο πρωθυπουργών που έχουν ανταγωνίζονται ποιος κατάφερε τη μεγαλύτερη αποτυχία σε θέματα κρίσεων και φυσικών καταστροφών».

Δ. Κουτσούμπας: Μομφή στην κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι οι αγώνες των εργαζομένων

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επεσήμανε: «Σήμερα το όχι καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να ακουστεί δυνατά και το καμία εμπιστοσύνη στον ΣυΡιζΑ που θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη».

Κ. Βελόπουλος: Ανεπαρκής η κυβέρνηση απέναντι στις περιστάσεις

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Εσείς την πρόταση δυσπιστίας κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ την κάνατε επειδή είδατε τις δημοσκοπήσεις και ότι το σύστημα θέλει να προωθήσει το δεκανίκι και κάνατε πρόταση μομφής. Την ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση πιεζόταν. Της δίνετε άλλοθι. Άλλοθι συσπείρωσης. Νομίζω ότι η πρόταση ήταν λάθος έπρεπε να γίνει πριν η μετά από 10 μέρες».

Βαρουφάκης: «Ναι» στην πρόταση δυσπιστίας στην «Μητσοτάκης Α.Ε.» και σε κάθε Κυβέρνηση της ολιγαρχίας χωρίς σύνορα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επεσήμανε ότι «Το επιτελικό κράτος πρέπει να πέσει γιατί στο μέγαρο Μαξίμου κατοικοεδρεύουν οι ορντίναντσες τους. Υπερψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά σημερινή μας ψήφος είναι ψήφος μομφής κατά της ολιγαρχίας.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».

190 ομιλητές σε ένα τριήμερο

Όπως είπε, λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, κατά την τριήμερη συζήτηση:

  • έλαβαν τον λόγο 150 βουλευτές,
  • 6 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι,
  • 28 υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί,
  • καθώς και οι 6 πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, δηλαδή 190 ομιλητές. Σημειώνεται επίσης, ότι η συνεδρίαση της πρώτης ημέρας (Παρασκευή, 28/1) ολοκληρώθηκε στις 03:30 πμ, “λίγο πριν το λυκαυγές”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.
  • Η συνεδρίαση της δεύτερης ημέρας (Σάββατο, 29/1) ολοκληρώθηκε στις 03:45 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η τρίτη ημέρα (Κυριακή, 30/1) ολοκληρώθηκε στις 20:30, οπότε και άρχισε η ονομαστική ψηφοφορία.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος, Εμμανουέλα Αργείτη, Λάμπρος Παναγιώτου, Διονύσης Μποτώνης, Γεωργία Σκιτζή, Γιώργος Παντελάκης

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ – ertnews.gr https://ift.tt/WkbQXdvFY
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Βουλή: Καταψηφίσθηκε με 156 έναντι 142 η πρόταση δυσπιστίας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">