ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πίεση στο ΕΣΥ από την Όμικρον – Σε 2 με 3 εβδομάδες θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, λένε οι ειδικοί


Δεδομένη θεωρείται πλέον η επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς πιθανότατα σήμερα να ξεπεράσει το 90% στα δείγματα που ελέγχονται. Τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είναι στα όριά τους, με τους δείκτες θετικότητας και τις νοσηλείες να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν ότι θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα στο πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα με την Όμικρον  σε 15-20 μέρες.

«Συνολικά από τα πρώτα paper που έχουμε δημοσιευμένα στην παγκόσμια κοινότητα βλέπουμε ότι η πιθανότητα να νοσηλευτείς μειώνεται κατά 70% κι ευτυχώς αυτό συμβαίνει επί ενός εδάφους πληθυσμού που είναι εμβολιασμένο, γιατί ο εμβολιασμένος για την Όμικρον έχει 80% λιγότερη πιθανότητα να νοσηλευτεί από έναν ανεμβολίαστο συμπολίτη μας» τόνισε ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου Σωτηρία, Γιώργος Χειλάς, μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις, στην ΕΡΤ.

Πρόσθεσε ότι «βομβαρδιζόμαστε στο νοσοκομείο Σωτηρία από πολύ μεγάλη προσέλευση, ο αριθμός όμως των εισαγωγών είναι προς το παρόν σταθερός. Κατά την προσωπική μου γνώμη θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σε 15-20 μέρες».

Όπως είπε: «Αυτή τη στιγμή οι περίπου 600 διασωληνωμένοι σε όλη την Ελλάδα είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα, πρέπει να περιμένεις περίπου τρεις εβδομάδες για να δεις αν θα έχεις διασωληνωμένους από την Όμικρον [… ] θα δούμε λοιπόν μετά από τρεις εβδομάδες τι συμβαίνει».

«Θα δούμε το αποτέλεσμα από την επόμενη εβδομάδα και μετά, δηλαδή εάν αυτή η τεράστια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων θα ακολουθήσει και μια αναλογική αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων. Μέχρι στιγμής πάντως φαίνεται ότι δεν θα είναι αναλογική η αύξηση» ανέφερε στην ίδια εκπομπή ο Αλέξης Ζαφειρόπουλος, επίκουρος Καθηγητής κλινικής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Στο Αττικό, ο μέσος όρος εισαγωγών το Δεκέμβριο ήταν γύρω στο 30 και τώρα τις τελευταίες 2 ημέρες στις εφημερίες, οι εισαγωγές έχουν εκτοξευτεί στις 60» τόνισε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Αττικόν, Ηρακλής Τσαγκάρης, στην εκπομπή Από τις Έξι.

Την Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επίταξη των γιατρών, οι οποίοι θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο κατά 50%, ώστε να μπορούν να κρατήσουν και τα ιατρεία τους.

«Προχωράμε σε επιτάξεις οι οποίες θα ξεκινήσουν τώρα, και βοηθά επίσης και ο ιδιωτικός τομέας με κλίνες για νοσηλείες ασθενών με Covid. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που πιέζεται εκτός από τα Τμήματα είναι πάρα πολύ όλα τα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων. Φύλλα πορείας, αν δεν ξεκινήσουν την Παρασκευή σίγουρα ως τη Δευτέρα θα έχουν ξεκινήσει. […] Για να καλυφθούν τα κενά αυτά και οι επιπλέον ανάγκες που δημιουργούνται από το μεγάλο κύμα αυτή τη στιγμή της Όμικρον που είναι σημαντικές» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Ο ιδιωτικός τομέας θα διαθέσει ένα μεγάλο αριθμό κλινών για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.

Δυο χιλιάδες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα θα δοθούν στο σύστημα υγείας σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά μας, ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεισφέρει στο ΕΣΥ, είμαστε στα όριά μας, υπογράμμισε ο ΓΓ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς, Σπύρος Αδαμόπουλος.

Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις μετά τις 10 με 12 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι διασωληνώσεις.

«Με τα δεδομένα που έχουμε, χωρίς τα σχολεία μέσα, και με αυτή την τήρηση των μέτρων το δικό μας το μοντέλο δείχνει μια κορύφωση γύρω στις 19-22 του μηνός, με μέσους κινητούς όρους γύρω στο 55.000, ας πούμε 50.000 με 58.000 κάπου εκεί […] Είναι αρκετά δύσκολο να φτάσουμε τις 70.000 αλλά δεν το αποκλείω» ανέφερε μιλώντας στον Σκάι ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Βάσω Τζανακάκη

 

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ – ertnews.gr https://ift.tt/3G3h40K
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πίεση στο ΕΣΥ από την Όμικρον – Σε 2 με 3 εβδομάδες θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, λένε οι ειδικοί Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">