ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Τίποτα πράσινο δεν έχουν τα πυρηνικά και το “φυσικό” (ορυκτό) αέριο


Ξεκάθαρη προσπάθεια «πράσινου ξεπλύματος» (greenwashing) θεωρεί το νέο κόμμα των Πράσινων τον χαρακτηρισμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ως «πράσινων» μορφών ενέργειας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν με δημόσια κονδύλια από την «Πράσινη Συμφωνία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν θετικές τις αντιρρήσεις που προβάλλει η νέα γερμανική κυβέρνηση με πρωτοβουλία των Πράσινων υπουργών της.

Τίποτε πράσινο δεν έχει η πυρηνική ενέργεια που προκάλεσε τεράστια ατυχήματα και διαρροές θανατηφόρας ραδιενέργειας σε μεγάλα τμήματα του πλανήτη, με ατυχήματα όπως του Τσέρνομπιλ το 1986 και της Φουκουσίμα το 2011.

Και στις δυο περιπτώσεις εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν για πάντα άρον-άρον τις περιοχές σε μεγάλη ακτίνα από τα εργοστάσια όπου έγινε το ατύχημα.

Άλυτο παραμένει και το πρόβλημα της ασφαλούς διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων που παραμένουν ραδιενεργά κι επικίνδυνα για αιώνες, σε συνθήκες που είναι αδύνατον να προβλεφθούν σήμερα.

Σοβαρότατο, αν και αθέατο είναι και το ζήτημα του πολιτικού ελέγχου των πυρηνικών εργοστασίων: συγκέντρωση ενέργειας σημαίνει και συγκέντρωση εξουσίας. Αν το ηλεκτρικό σου ρεύμα παράγεται σε πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας, τότε δίνεις οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα σε αυτόν που μπορεί να σου κατεβάσει το διακόπτη.

Η «ειρηνική» χρήση της πυρηνικής ενέργειας παράγει πλουτώνιο και πάει συνήθως πακέτο με την κατασκευή πυρηνικών όπλων που ανά πάσα στιγμή, σκόπιμα ή από λάθος, μπορεί να καταστήσουν ραδιενεργές ερήμους μεγάλες εκτάσεις του πλανήτη.

Παρομοίως, ούτε το αέριο αποτελεί «πράσινη» ενέργεια: Είναι κι αυτό ορυκτό καύσιμο, αποτελούμενο κατά 85% από μεθάνιο, το οποίο, μετά το διοξείδιο του άνθρακα, είναι το δεύτερο σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου, του οποίου η αύξηση συμβάλλει στην Κλιματική Κρίση. Κάποιες δεκαετίες πριν θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει μεταβατικό καύσιμο, σήμερα όμως η Κλιματική Κρίση απαιτεί άμεσες απαντήσεις δεν υπάρχουν πια χρονικά περιθώρια να επεκταθεί η χρήση του.

Το «πράσινο ξέπλυμα» αυτών των δυο μορφών ενέργειας, το «βάφτισμά τους ως «οικολογικών» μορφών ενέργειας, είναι σκανδαλώδης επιχείρηση διασπάθισης δημοσίων ευρωπαϊκών κονδυλίων για την υποστήριξη αυτών των μορφών ενέργειας και των ισχυρών λόμπι που τις προωθούν.

Πρόσφατες είναι άλλωστε οι ανατιμήσεις του αερίου, που ανέβασαν κατακόρυφα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και το συνολικότερο κόστος ζωής. Στην Ελλάδα, όπου η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα παραμένει μεγάλη, οι τιμές της κιλοβατώρας για το μέσο νοικοκυριό έφτασαν να τριπλασιαστούν ή και να τετραπλασιαστούν. Αντίθετα, χώρες όπως η Γερμανία και η Δανία, με σημαντική συνεισφορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα και εκτεταμένη ανάπτυξη της ενεργειακής δημοκρατίας, κατάφεραν να έχουν πολύ μικρότερη αύξηση στο κόστος.

Η λύση είναι η αλλαγή τρόπου ζωής και κατανάλωσης με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων και η στήριξη αποκεντρωμένων, τοπικά ελεγχόμενων, πραγματικά πράσινων μορφών ενέργειας με την ανάλογη αποθήκευση, αξιοποιώντας τη δύναμη του ήλιου, του ανέμου, των κυμάτων κοκ προς όφελος των πολιτών κι όχι μιας χούφτας μεγάλων εταιρειών, χωρίς καταστροφή της φύσης. Τα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, σχολεία, νοσοκομεία αλλά και οι Δήμοι πρέπει να σταθούν πρωτοπόροι σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή.

Επισήμανση του ΓΛΥΦΑΔΑ WEB:Κύριοι/ες του κόμματος ''Πράσινοι'', και συνεργαζόμενοι ''Πειρατές'', από το δικό μας μετερίζι οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι πρωτοστατήσαμε δημόσια από ένα * τοπικό ραδιόφωνο αναφορικά με τα ζητήματα οικολογίας και ενέργειας πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες σε μια χώρα που δεν υπήρχαν ούτε κόμματα ούτε επηρρεασμοί από διεθνής οργανώσεις και κόμματα.

Σε ανύποπτο χρόνο ''σηκώσαμε'' την σημαία της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης - ενέργειας, της ανακύκλωσης , και των επιπτώσεων μελλοντικά της κλιματικής αλλαγής , ενώ ετεροχρονισμένα έτεροι εξαργύρωσαν λόγω σύστασης κομμάτων θεσμικές θέσεις, ρόλους, αξιώματα και απολαβές - μισθούς.

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 2014, που ενώ επί σειρά ετών εμείς ως κοινωνία είχαμε δώσει τον αγώνα αλλαγής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έτεροι εξαργύρωσαν τις θέσεις, τα προνόμια, την εξουσία , και τις  απολαβές - μισθούς.

Επί μια πενταετία κυβέρνησαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνοντας τα προνόμια της εξουσίας οι συνεργαζόμενοι ''Οικολόγοι'' , καθώς  το κόμμα Καμένου  και οι * ''Λαφαζάνηδες'' , όμως όσοι πρωτοστάτησαν στα ζητήματα οικολογίας σε τούτη τη χώρα , και εν γένει το μεγαλύτερο τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας, δεν είχαν καμία απολύτως θέση στην φερόμενη εξουσία , τα προνόμιά της, και την διαμόρφωση των πολιτικών.

Αν και σε γενικές γραμμές μπορεί να συμφωνούμε , ''διαφωνούμε κάθετα'' διότι σήμερα με βασικό δεδομένο όσοι απεβίωσαν παγκόσμια και τους χρεώνουν στον κοροναϊό, είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι ούτε προέκυψαν, ούτε ενδέχεται να προκύψουν από την πυρηνική ενέργεια, και αυτό το αναφέρει κάποιος ο οποίος είναι κάθετος κατά των Πυρηνικών.

Είναι σαφές ότι σχεδόν συνολικά τα οικολογικά κόμματα των τελευταίων ετών και δεκαετιών έχουν την τάση να επιζητούν ρόλο συμμετοχής στην εξουσία , όμως από το χρονικό διάστημα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2014 - 2019, κατά το οποίο μόνο η κοινωνία δεν έγινε εξουσία, δεν απεδείχθη ότι μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά. 

ΥΓ:Εμάς , οι οποίοι πρωτοστατήσαμε στην ραδιοφωνία FM , και στο ενεργητικό μας έχουμε δεχθεί πλειάδα διώξεων - κατασχέσεων, οι φερόμενοι ''αριστεροί'' του  ΣΥΡΙΖΑ μας αποκαλούσαν ''ΠΕΙΡΑΤΕΣ'', και δεν είναι οι μόνοι. Κάτι μας προκαλεί όταν έτεροι έχουν εισαγάγει ξενόφερτα κόμματα στη χώρα μας τα οποία επιχειρούν να εντάξουν στην νεοελληνική πραγματικότητα.

* Ασφαλώς εξυπηρετούσε και βόλευε η προπαγάνδα ορισμένων ''αριστερών'' , οι οποίοι βρέθηκαν σε θεσμικές θέσεις με παχυλούς μισθούς, να μας αποκαλούν ''πειρατές'', διότι πειρατές - ερασιτέχνες υπήρξαμε μέχρι το 1990, έκτοτε είχαμε καταθέσει πλήρη φάκελλο αδειοδοτήσεως, και αντί για άδειες δεχόμαστε σειρά διώξεων και κατασχέσεων, όμως αυτό ουδέποτε αναφέρθηκε από τους εν λόγω, ούτε επί μια πενταετία των δικών τους προνομίων, τα οποία προέκυψαν από τον κοινωνικό αγώνα, μας επέστρεψαν τους ληστεμένους εξοπλισμούς μας τους οποίους οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δρομολογούσαν στην ΕΡΤ. ( Το οξύμωρο της ιστορίας είναι ότι επιδιώκουν ξανά την εξουσία και τα προνόμια ! Καταφανώς επιζητούν την εξουσία αποκλειστικά για την πάρτη τους

* Εκτός της δεδομένης πικρίας υπάρχει και η * κάθετη προδοσία από τη πλευρά ορισμένων οι οποίοι πούλησαν τους κοινωνικούς αγώνες και την δικαίωσή μας για πέντε χρόνια εξουσιαστικών κ.α. προνομίων, άρα λοιπόν η ''εξίσωση'' βγαίνει καθαρή. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ μια απο τα ίδια !)

* Είναι γνωστό τοις πάσι - το γνωρίζουν όλοι - ότι τόσο οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ , όσο και οι ΛΑΦΑΖΑΝΗΔΕΣ - της ΛΑΕ - διατηρούσαν τις καλύτερες σχέσεις με την ΕΡΤ και για πέντε χρόνια ήταν οι μοναδικοί που διοικούσαν και αποφάσιζαν για την δημόσια ραδιοτηλεόραση, το θέμα όμως είναι ποιοι ασκούσαν την εξουσία ? 




  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Τίποτα πράσινο δεν έχουν τα πυρηνικά και το “φυσικό” (ορυκτό) αέριο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">