ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Περικοπές συντάξεων ευπαθών ομάδων με την εφαρμογή Εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας


Την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου, η οποία «ανοιχτά και απροκάλυπτα οδηγεί πλέον στην εξαθλίωση ακόμη καις την αδυναμία επιβίωσης των ασθενών που εκπροσωπούμε και πολλών ακόμη άλλων ευπαθών κατηγοριών», ζητά με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες. 

Ειδικότερα με αφορμή την εφαρμογή του άρθρου 7 του νόμου 4387/2016 Εγκύκλιος Υπ. Εργασίας (Φ.80000/Δ17/109302/2021), ο Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στοχεύει στην ενημέρωση των πολυάριθμων «συμπασχόντων μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει καθώς και ευρύτερα της κοινής γνώμης, αλλά και στο να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του για το περιεχόμενο της προαναφερόμενης εγκυκλίου. 

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Με την επίμαχη εγκύκλιο η οποία εξεδόθη στις 31-12-2021 από τον υφυπουργό Εργασίας κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου, τίθεται σε εφαρμογή η πρόβλεψη –μη εφαρμοσθείσα μέχρι σήμερα για λόγους προφανείς- του άρθρου 7 (παρ. 5) του νόμου 4387/2016 αναφορικά με την απαγόρευση σωρευτικής καταβολής εθνικών συντάξεων. 

Αφορά σαφώς και σχεδόν αποκλειστικώς συντάξεις αναπηρίας και χηρείας και τη συγκαταβολή τούτων. Έχει άμεση και καταλυτική επίπτωση σε πολλές δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, άνδρες και γυναίκες, χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός αυτών. 

Πρακτικά σημαίνει ότι το συνολικό ποσό των δύο χορηγούμενων εθνικών συντάξεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτερο ποσό των 384 ευρώ και ότι το υπερβάλλον ποσό είτε παραμένει ως προσωπική διαφορά (κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ο ενδιαφερόμενος στην πράξη, έστω και εάν αυτή θα βαίνει μειούμενη, να μη λάβει ποτέ καμία αύξηση) είτε ότι, στις νέες συντάξεις, το υπερβάλλον ποσό θα περικόπτεται εξ αρχής. Οι μειώσεις σαφώς και θα υπερβαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα 250 ευρώ μηνιαίως

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι πλήττονται χαμηλοσυνταξιούχοι κατά κανόνα ανήκοντες στις πλέον ευπαθείς κοινωνικά ομάδες μεταξύ των οποίων και μεγάλος αριθμός καρδιοπαθών όλων των κατηγοριών. Μετά από 11 σκληρά χρόνια μνημονιακών περικοπών. Εν τω μέσω πανδημίας, με αβέβαια ακόμη εξέλιξη και κατάληξη. Εν τω μέσω εκρηκτικής αύξησης τιμών στην ενέργεια και στο λιανεμπόριο κυρίως. 

Με δεδομένο ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι συντάξεις αναπηρίας και χηρείας ήδη κινούνται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι γενικά για τους πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα δεν υφίσταται απολύτως καμία ευνοϊκή προνοιακή ή συνταξιοδοτική διάταξη, για λόγους γνωστούς τοις πάσι, αλλά όχι του παρόντος. 

Ζητούμε την άμεση ανάκληση μίας εγκυκλίου η οποία ανοιχτά και απροκάλυπτα οδηγεί πλέον στην εξαθλίωση ακόμη και στην αδυναμία επιβίωσης των ασθενών που εκπροσωπούμε και πολλών ακόμη άλλων ευπαθών κατηγοριών. 

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει επίσημα και υπεύθυνα τις ευθύνες της και την υποχρέωσή της για τη στήριξη κατά τεκμήριο δεινώς χειμαζόμενων χαμηλοσυνταξιούχων ανακαλώντας μία απόφαση η οποία σε τελείως διαφορετικές συνθήκες θα ήταν όντως δίκαιη, σήμερα όμως είναι σκληρή, ανάλγητη, αψυχολόγητη και τελικά ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή άδικη. 

Καμία λεκτική ακροβασία, κανένα βερμπαλιστικό σχήμα, κανένα λογικοφανές επιχείρημα, καμία απόπειρα μετάθεσης ευθυνών δεν αλλοιώνει την πραγματικότητα και αυτή είναι αναμφισβήτητη: η περαιτέρω εξαθλίωση ήδη φτωχοποιημένων και περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων. Προσδοκούμε στην αλλαγή της απόφασής σας, η οποία είναι συλλογική και όχι προσωπική, έστω και την υστάτη. 

Ποιος είναι ο Σύνδεσμος Πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες:  Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες ιδρύθηκε το 2005 και εκπροσωπεί θεσμικά και σε πανελλαδικό επίπεδο το σύνολο των πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες, καθώς και σε περίπτωση ανηλικότητας το σύνολο των γονέων και κηδεμόνων αυτών. 

Ευρύτερα και με δεδομένο ότι η κατηγορία των καρδιαγγειακών παθήσεων αποτελεί ενιαία κατηγορία και την πρώτη παγκοσμίως αιτία θανάτου, de facto και ουσιαστικά αγωνιζόμαστε για την προάσπιση των δικαιωμάτων και τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των καρδιοπαθών της χώρας μας, χωρίς διακρίσεις. Συμμετέχουμε ενεργά στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και σε ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή fora και οργανώσεις.

ΓΛΥΦΑΔΑ WEB: Σύμφωνα με όσα εφαρμόζει η κυβέρνηση καθίσταται αυταπόδεικτο ότι υπάρχει σχέδιο. Το σχέδιο χαρακτηρίζεται ως ακραίο και στοχεύει την περαιτέρω φτωχοποίηση και εξόντωση του Ελληνικού πληθυσμού, και ειδικότερα των ευπαθών ομάδων οι οποίες ήδη δέχονται σοβαρό πλήγμα τα τελευταία χρόνια λόγω μνημονίων και της πανδημίας.

Ασφαλώς δεν περιμέναμε από τα αστικά κόμματα της χώρας μας , τα οποία απαρτίζονται από απάνθρωπους και υπάνθρωπους , δήθεν αριστερούς , και δήθεν φιλελεύθερους πολιτευτές, κάτι καλύτερο. Είναι σαφές ότι αριστεροί - δεξιοί καπιτάλες  ''καταπίνουν την κάμηλο και διυλίζουν τον κώνωπα''.

Ερωτώνται δημόσια οι φερόμενοι ''αντιπρόσωποι της κοινωνίας'', οι οποίοι έχουν θεσπίσει για τον εαυτό τους παχυλές αποδοχές , καθώς επίσης , και για μερίδα ημετέρων τους με τις προνομιακές αποδοχές , και τις απολαβές των πολλών εκατομμυρίων ευρώ: 

Εσείς μπορείτε να ζήσετε με όσα επιχειρείται να εφαρμόσετε σε βάρος της Ελληνικής κοινωνίας ; Αίσχος . . . Οι  αντιπρόσωποι της φασίζουσας νέας τάξης στοχεύουν επιλεκτικά , ενώ στον αντίποδα δεν διαπιστώνουμε μια αντιστοιχία πολιτικών όσων αφορά τους ιδίους και μερίδα υποστηρικτών τους.

Αναφορικά με τους διαχρονικά και πιστά υποστηρικτές & ψηφοφόρους αυτών των ''πολιτικών'' και ''κομμάτων'': ''Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι''!

ΥΓ: Οι επαγγελματίες ''εκτελεστές'' στοχεύουν είτε τον εγκέφαλο, είτε την καρδιά. Ο νοών νοείτο.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Περικοπές συντάξεων ευπαθών ομάδων με την εφαρμογή Εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">