ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κ. Σκρέκας στην ΕΡΤ – Ενεργειακή κρίση: Επιδοτήσεις για όσο καιρό χρειαστεί (video)


 

«Υπάρχει χρονοκαθυστέρηση στους λογαριασμούς των νοικοκυριών σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν σε διεθνές επίπεδο  και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αν αυτή η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα κρατήσει ή θα αποκλιμακωθεί σε λίγες εβδομάδες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίζουμε τα νοικοκυριά», είπε ο Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις 6».

Το επίδομα θέρμανσης έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης έχει να κάνει με τα έσοδα του κράτους, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα τηλεθεατών.

Από το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση ξεκίνησε τις επιδοτήσεις ώστε να απορροφηθεί το μεγαλύτερο τμήμα της αύξησης.

Βλέπουμε αποκλιμάκωση, αλλά παραμένει 3-4 φορές επάνω η τιμή του φυσικού αερίου με 60 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, ενώ ήταν 100 πριν από ένα μήνα και στο 20, δηλαδή στο 1/3, στην αρχή του έτους.

«Αυτό είναι το πρόβλημα. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αν θα διατηρηθεί ή θα αποκλιμακωθεί» είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

«Είμαστε μικρή χώρα στην κατανάλωση φυσικού αερίου και καυσίμων. Οπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός επεκτείνεται η στήριξη από τα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Είμαστε έτοιμοι για στήριξη  για όσο διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσε.

«Φέτος το επίδομα θέρμανσης είναι διπλασιασμένο ακριβώς για τους πιο ευάλωτους»

Ερώτημα  τηλεθεατή ήταν «γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα οι προνοητικοί να φουλάρουν όταν η τιμή είναι χαμηλή δηλαδή τον περασμένο Μάιο, ενώ η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης ανοίγει τον Οκτώβριο.

«Το βοήθημα έχει να κάνει με το ύψος της τιμής που δεν είναι προβλέψιμη από τον περασμένο χρόνο για καμία κυβέρνηση. Όλοι ήταν απροετοίμαστοι στις αυξήσεις», απάντησε ο Κώστας Σκρέκας.

Για τον ειδικό φόρο καυσίμων, ο υπουργός ανέφερε ότι έχει να κάνει με τα έσοδα του κράτους, είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών ενώ τα μακροικονομικά μεγέθη, ο προϋπολογισμός, έχει προσφέρει στήριξη επί δύο χρόνια. Καταλαβαίνετε ότι είναι περιορισμένα πλέον τα μέσα που έχουμε, αλλά κρατάμε τα σπίτια ζεστά επιδοτώντας και την ηλεκτρική ενέργεια ώστε η ελληνική οικογένεια να ανταπεξέλθει στη μεγαλύτερη ίσως ενεργειακή κρίση στον πλανήτη από το 1974 και μετά.

Τέλος ο Κώστας Σκρέκας απάντησε σε σχετικό ερώτημα τηλεθεατή, ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί παράταση για την έκδοση πιστοποίησης συντήρησης για ανελκυστήρες.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ – ertnews.gr https://ift.tt/31pnZ5C
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κ. Σκρέκας στην ΕΡΤ – Ενεργειακή κρίση: Επιδοτήσεις για όσο καιρό χρειαστεί (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">